Moordvrouw

7.8 / 10
45 min
Actie, Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6
Jos Herbrink geeft "Moordvrouw seizoen 1" een 6.
Geschreven door Jos Herbrink op 5 november 2012.
Leuk?
1
1
Bekijk stemmen

Moordvrouw seizoen 1

Moordvrouw is een Nederlandse politieserie die zich afspeelt in Leeuwarden met in de hoofdrol Wendy van Dijk.

Nadat Baantjer in 2006 stopte wilde RTL 4 een opvolger en mede door het succes van “Flikken Maastricht” besloten Endemol en RTL 4 een politieserie te maken met dezelfde invalshoek, alleen zouden ze dan niet het zuiden opzoeken maar het noorden.
Uiteindelijk werd Friesland gekozen, waarbij “Fryslan Marketing” de sponsor werd.

Aanvankelijk werd Moordvrouw al in de zomer van 2009 bekendgemaakt en zouden Wendy van Dijk, Beau van Erven Dorens en Jeroen van Koningsbrugge de hoofdrollen gaan vertolken met “Moordplek” als naam van de serie. Helaas kregen ze de sponsering van de serie niet rond en werd Wendy van Dijk zwanger van haar 2e kindje,

Uiteindelijk begon de serie begin 2012 onder de naam “Moordvrouw” wat een dubbele betekenis heeft voor het hoofdpersonage Fenna Kremer, vertolkt door Wendy van Dijk.
De overige hoofdrollen zijn weggelegd voor Thijs Römer (Evert Numan), Renee Soortenrijk (Clara Vreeswijk), Porgy Franssen (Menno de Waard), Clara Voor in ‘t Holt (Simone Blok) en Achmed Akkabi (Bram Amezian).

De serie draait in z’n geheel om rechercheur Fenna Kremer die na een traumatische gebeurtenis wordt overgeplaatst naar het bureau in Leeuwarden. (wat aardig doet denken aan de rol van Floris Wolfs in Flikken Maastricht).
De aanpak van Fenna is anders dan ze gewent zijn in Friesland, veel zelfstandiger en confronterend voor het hele team. Dit brengt nogal wat wrijving met zich mee.
Vooral haar collega Evert Numan heeft erg veel moeite met haar manier van werken en ziet haar dan ook liever gaan dan komen. Maar hoe anders Fenna dan ook de diverse moordzaken aanpakt, haar manier werkt uiteindelijk wel.

De serie verloopt eigenlijk zoals elke Nederlandse politieserie: een moord, een kleine bijzaak en de onderlinge verhoudingen en het privé-leven van de rechercheurs. De rode draad door de 10-delige serie is heel duidelijk de haat-liefde verhouding tussen Fenna met haar eigenwijze aanpak en Evert met zijn stugge houding.

Persoonlijk vond ik de eerste aflevering erg matig. Er kwamen nog weinig hoofdrolspelers aan bod en alles draaide nog om Fenna. Ook vond ik de acteerprestaties van Wendy van Dijk erg “wennen”. Wanneer er actie kwam ging Fenna’s haar in een staart en sloop ze met getrokken pistool in haar eentje richting het gevaar. Wendy haar mooie en zachte uiterlijk en haar slanke postuur past totaal niet tegenover de rol die ze neerzet als keiharde rechercheur en komt nogal ongeloofwaardig over.

Naarmate de serie vordert wordt het wel beter en spannender, maar helaas is ook de rode draad door de serie aan de matige kant, daar waar bij andere series dat juist het gene is wat de spanning er in houd. 10 afleveringen is wat dat betreft misschien ook wel meer dan genoeg, hoewel er bij meer afleveringen misschien een betere basis kan worden neergezet.

Nederland heeft in de loop der jaren 3 grote politieseries gehad, waarbij Flikken Maastricht er echt ver boven uit steekt, Baantjer verder geen commentaar nodig heeft en Grijpstra en de Gier een leuke en soms spannende vervanger is voor Baantjer.
Mijn mening is dat het met Moordvrouw totaal niet gelukt is om Baantjer op te volgen.
Wellicht is het persoonlijk maar het grote, bekende en gezellige Amsterdam (Baantjer), het mooie rustige Zuid-Limburg (Flikken Maastricht) en het Noord-Hollandse “van alles wat” Zaandam (Grijpstra en de Gier) is toch prettiger om naar te kijken dan de polders, molens en watertjes in het toch minder bekende Leeuwarden.

Ook de cast van de serie is in mijn ogen niet te vergelijken. Moordvrouw heeft vrij jonge acteurs waarbij Renee Soutendijk is neer gezet als ervaren speelster, maar haar rol in de serie vond ik ook niet echt overtuigend en had naar mijn idee ook best gepeeld kunnen worden door een minder ervaren acteur, aangezien ze de serie niet echt draagt.

Al met al is de serie best goed bekeken op tv met gemiddeld 1,5 miljoen kijkers en is een tweede deel al in de maak, welke in de planning ligt voor begin 2013.
Ik vond de serie “wel aardig”, maar niet meer dan dat en geef niet hoger dan een 6,5.
Het kijken van de serie is een aardige afleiding, maar waar bij mij de vraag blijft hangen of het kijkcijfer succes aan de serie ligt of omdat deze wordt uitgezonden tussen de Voice of Holland door…….
Volg Moordvrouw
Vorige aflevering
Episode 8
Episode 8
07x08
Leuk?
1
1
Bekijk stemmen

Reacties (1)

John Doe
Smithe391 (gast)
21 apr 2014 21:49 -
You are a really persuasive writer. I can see this in your writeup. You've a way of writing compelling info that sparks significantly interest. edfbdbgkebcdcdec
Reageer

Nieuwste recensies

Marvel's WandaVision - Eerste twee afleveringen

8.5

Dark - Seizoen 3

8

The Serpent - Eerste aflevering

7.5

Years and Years - Seizoen 1

9

Equinox - Eerste aflevering

7

Marcella - Seizoen 3

7.5