Hemlock Grove

7.4 / 10
45 min
Horror
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6
Mandy Gelling geeft "Hemlock Grove - Seizoen 1" een 6.
Geschreven door Mandy Gelling op 20 februari 2014.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Hemlock Grove - Seizoen 1

Heel soms komen er van die series voorbij waarbij je gewoonweg niet weet wat je er mee moet. Hemlock Grove is een dergelijk serie. Voordat ik aan deze recensie begon had ik al vele recensies weggegooid en een paar slapeloze nachten gehad. Na lang aarzelen dan toch deze recensie. Waarbij ik niet ontkom aan het volgende: Hemlock Grove is of heel erg goed en ik zie het niet of Hemlock Grove is gewoon slecht en daardoor een zogenaamd stiekem pleziertje.

Hemlock Grove is Netflix’ derde originele serie. Na Lilyhammer (2012) en House of Cards (februari 2013) kwam Netflix in april 2013 met deze dramaserie waarbij de trailer al deed vermoeden dat het geen gewone serie zou gaan worden. Met de waarschuwing voor seks, milde ontucht, orale seks, zwaar drugs gebruik, homoseksuele liefde en veel bloed wisten de kijkers bij voorbaat al dat Hemlock Grove niet voor de teerhartige zou zijn. De serie zou een wellustige kijk hebben op menselijk vlees en algemene belachelijkheid. En dat klopt wel. Na dertien afleveringen heeft deze dame wel even genoeg van de Twin Peaks achtige kijk op een Amerikaans plaatsje met zijn bizarre inwoners.

Hemlock Grove vertelt het verhaal van de Rumanceks en de Godfrey’s. Beide zijn eenouder gezinnen. De Rumanceks zijn zigeuners en betrekken een stacaravan in het buitengebied van Hemlock Grove. Moeder Lynda (Lily Taylor, Almost Human) en zoon Peter (Landon Liboiron, Terra Nova) zijn nog maar net verhuisd en uitgepakt of er wordt een zwaar verminkt lijk van een meisje gevonden. Het lijkt op een aanval van een dier. De Godfrey’s zijn puissant rijk en bestaan uit Olivia (Famke Jansen, Nip/Tuck), Roman (Bill Skarsgård, Arn) en Shelley (Nicole Boivin). Wat Olivia precies is blijft een raadsel. En waarom Peter Roman een Upir noemt is ook geheel onduidelijk. Behalve dan dat het iets duister en donker moet zijn. Shelley's verhaal is het meest onduidelijk, waarom het zachtaardige en intelligente meisje zo mismaakt is, wordt in deze dertien afleveringen niet uitgelegd. Behalve dan dat het iets te maken heeft met de Witte Toren en Dr. Johann Pryce (Joel de la Fuente, Law & Order: Special Victims Unit). De dokter heeft de rijkdom van de Godfrey’s tot zijn beschikking en doet onduidelijke experimenten.

Als de jonge tiener Christina Wendell (Freya Tingley, Once Upon a Time) Peter vraagt of hij een weerwolf is omdat zijn ring- en wijsvinger dezelfde lengte heeft begint de ellende pas goed. Christina kan haar mond niet houden en bazuint meteen rond dat Peter een weerwolf is. Uiteraard valt de verdenking van de dood op het meisje dan ook meteen op Peter. Omdat Roman een zeer stoute kant heeft en zijn nieuwsgierigheid het wint van de waarschuwingen van zijn koude, afstandelijke moeder zoekt hij contact met Peter. De twee worden vrienden en besluiten de Varghulf te gaan zoeken en doden. Wat Dr. Chausseur (Kandyse McClure, Battlestar Galactica) eigenlijk bijdraagt aan het verhaal is mij een raadsel, behalve dan dat ze heel mooi wordt ... , ga daarvoor zelf maar kijken. Ook de nichtjes Letha Godfrey (Penelope Mitchell) en Destiny Rumancek (Kaniehtiio Horn, Defiance) van Roman en Peter hebben een vage bijdrage, met vage dialogen en vage scenes. De rol van Norman Godfrey (Dougray Scott, Desperate Housewives) als zwager en minnaar van Olivia blijft te veel onderbelicht om sympathie met hem te hebben.

Dat Netflix niet bang is voor een beetje seks, drugs, bloed en gore is na dertien afleveringen wel duidelijk, maar waarom op deze manier vertelt? Het verhaal is interessant en ook de verschillende karakters zouden je op het puntje van je stoel moeten houden. Maar helaas, dat doet het niet. Vele dialogen zijn volstrekt overbodig, zo ook vele scenes. Ik denk dat het verhaal in tien afleveringen verteld had kunnen worden, ware het niet voor al die scenes en dialogen waarbij ik tenenkrommend zat te wachten op iets dat zou kunnen gaan gebeuren. Om vervolgens teleurgesteld te worden want er gebeurde niets. En niets verkeerds over de acteurs, Famke Jansen en Bill Skarsgård dragen de serie naar grotere hoogte. De beide acteurs persen het script tot op het bot uit en dat maakt de serie dragelijker. Ook de rest van de cast doet wat die kan, maar sommige falen in het proberen. Dat falen wijd ik aan het trage soms onbegrijpelijke script en de regisseur. Sommige acteurs hebben het gewoon niet in huis om een dergelijk zwaar stuk te kunnen dragen.

Hemlock Grove is geen nieuw verhaal. Het verhaal over zigeuners, weerwolven en vampiers is heel vaak verteld en verfilmd, maar deze manier is voor mij nieuw. Je hoort termen als Varghulf en Upir en daar moet je het bijna dertien afleveringen mee doen. Pas in de allerlaatste aflevering weet je wat ze bedoelen met een Upir en één aflevering daarvoor weet je wat een Varghulf is. En in dit geval kijkt dat voor mij niet lekker. De karakters blijven plat en als deze of gene dood gaat voel ik niets. En dat vind ik een absoluut gemis. Ik zou moeten kunnen verdrinken in het verhaal, ik zou van spanning mijn kussen fijn moeten knijpen. Maar helaas, dertien afleveringen niets van dit alles. Eng wordt het echt nergens en de spanning wordt teniet gedaan door de saaie dialogen. Ga ik dan nog kijken naar seizoen twee van Hemlock Grove? Absoluut, want ik ben er van overtuigd dat er een geweldig verhaal zit ergens onder de oppervlakte. Het moet er alleen uitgehaald worden met wat vlottere en minder vage scenes en dialogen.

6 punten en op naar een hopelijk beter en korter tweede seizoen.
Volg Hemlock Grove
Vorige aflevering
Brian's Song
Brian's Song
03x10
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (7)

avatar_mootje01
20 feb 2014 07:13 -
Ik zit met exact hetzelfde gevoel.
Reageer
avatar_Olga2000
20 feb 2014 08:32 -
Ik ging deze serie kijken op aanraden van een collega van mij... wellicht mijn Slavische achtergrond heeft mij geholpen.. Upir is een begrip in Rusland/Ukraine.. Er is een grote Russische schrijver die een zeer beroemde (ok, in Rusland dan) verhaal "Upir" heeft geschreven. Dus als Russin herken je het meteen... Upir is een vampier, maar heeft lichtelijk andere karakteristieken dan vampier in het Westen. Bv Upir kan een soort blindheid hebben. Dat kan de verklaring voor de oogdruppels van Olivia zijn.

Wij zijn als kijkers tegenwoordig een beetje 'heropgevoed' door alle Amerikaanse series die alles voorkauwen en uitleggen, want God sta je bij als maar een amerikaan het niet snapt! Als een beetje intelligent mens moet je je toch daaraan enorm storen! Gelukkig is Hemlock Grove stapt daar vanaf. Deze serie zit vol 'met verborgen schatten'. Je blijft als kijker soms met vragen zitten, maar dat triggert je verbeeldingsvermogens en nodigt uit tot het verder kijken.

Dus persoonlijk vond ik het ontbreken van uitleg over de achtergronden in deze serie een van de sterkste kanten ervan. Daarnaast de "dader" was voor mij een volkomen verrassing, wat ik niet over veel series kan zeggen.

Het ligt waarschijnlijk aan mij... ik gaf deze serie een 9 en ik kan niet wachten totdat tweede seizoen beschikbaar komt!
Reageer
avatar_ferona
20 feb 2014 09:25 -
Dikke vette 9!!!
Reageer
avatar_Roeman
20 feb 2014 22:01 -
Grappig @Olga2000, het kwam bij mij totaal niet als verrassing wie het was. De signalen waren overduidelijk en lagen er volgens mij dik bovenop. Uiteraard had ik tijdens het kijken al op internet opgezocht wat het allemaal betekende, want mijn nieuwsgierigheid wint net even iets vaker ;-) Ik vond toen ik eenmaal wist wat het was het wel grappig dat de schrijver had gekozen voor deze legende van het vampieren en weerwolf verhaal. Maar het kan volgens mij nooit de bedoeling zijn dat je op internet je info moet halen. Ik blijf dat een taak van de maker vinden. Als je iets wil vertellen, vertel dan het complete verhaal en niet 3/4 van het verhaal. Maar dat blijft mijn nederige mening en dat heeft niets met Amerikaanse series te maken, in mijn geval dan ;-)
Reageer
avatar_Roeman
20 feb 2014 22:05 -
P.S. die oogdruppels zijn volgens mij niet alleen voor haar mogelijke oogaandoening (let op mogelijke) want we weten nog steeds niet precies wat en hoe met die druppels. Ze kan ze alleen maar krijgen van zigeuners en is bereid daar grof geld voor te betalen. En volgens mij zijn die druppels voor haar een soort cocaïne of iets dergelijks.
Reageer
avatar_Mo_Oever
21 mei 2017 20:42 -
Vandaag het eerste seizoen gekeken en kan het niet anders dan eens zijn met deze recensie! Begon met goede moed de eerste paar afleveringen, dacht zelfs een 8 te gaan geven, maar kom uiteindelijk niet verder dan een 7. Er is zooooveel meer uit te halen! Ben dan ook benieuwd hoe seizoen 2 gaat lopen, aangezien deze korter gaat zijn dan de eerste.
Reageer
avatar_Roeman
21 mei 2017 22:14
Het word beter gaande weg het tweede seizoen, blijf kijken zou ik zeggen ;-)
Reageer

Nieuwste recensies

The Mallorca Files - Seizoen 1 (DVD)

8

Baron Noir - Seizoen 3

8.5

Wu Assassins - Seizoen 1

6.5

Das Boot - Seizoen 2

8.5

The New Pope - Seizoen 1

8

Norsemen - Seizoen 3

8