Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
5.5
Henk Vernout geeft "Conviction - Eerste aflevering" een 5.5.
Geschreven door Henk Vernout op 30 Oktober 2016.
Leuk?
4
1
Bekijk stemmen

Conviction - Eerste aflevering

Fire me, i don’t want this job –Hayes


Nee hè, niet weer een procedurele politieserie. Nee toch, Hayley Atwell (Agent Carter) in een politieserie proppen. Nee, zeg me dat het niet weer meer van hetzelfde is. Zomaar een paar gedachtes die bij me opkwamen na de aankondiging van Conviction. Terecht?

Conviction gaat over Hayes Morrison (Hayley Atwell), de dochter van een voormalig president van de Verenigde Staten, briljante advocaat én fulltime feestbeest. Morrison wordt de leider van een net opgericht bureau dat gaat proberen mensen te helpen die onterecht zijn veroordeeld.

Dit klinkt inderdaad niet erg spectaculair. En bij vlagen is de serie dat ook niet. Conviction volgt een vooraf vastgesteld patroon waar ik na het zien van de eerste aflevering al moe van werd. Voorspelbaarheid is daardoor de grootste vijand van deze nieuwe ABC-serie. Ver voordat de zaak in de eerste aflevering zijn climax nadert kun je al bijna letterlijk vertellen wat de uitkomst is. Zeker, er worden wat kleine twisten je kant op gegooid, maar het zal je hoogstens een enigszins verbaasde omhooggetrokken wenkbrauw opleveren.

Conviction (2016)
© ABC

En dat is zonde want aan Atwell ligt dat niet. Hoewel dit niet haar beste rol is, speelt ze het met overtuiging. Je voelt meteen wat voor persoon ze is, zonder dat dit letterlijk uitgesproken hoeft te worden. Het probleem is echter dat het daarna wel gebeurt!
Ik zeg het niet vaak, maar de scriptschrijvers van Conviction moeten meteen hun biezen pakken. De acteurs leveren bijna allemaal een redelijk tot goede prestatie en dit is bizar knap te noemen. Het script is namelijk zo overdreven cliché dat je, als fervente seriekijker, nagenoeg kan meepraten zonder dat je de aflevering al gezien hebt.

In den aard is het verhaal van Conviction best aardig. Het wijkt toch af van het feit dat de politie in het patriottische Amerika onaantastbaar is en altijd alles goed doet. Het gaat hier juist om zaken die, door bijvoorbeeld racisme, juist niét goed zijn afgehandeld. Maar de serie maakt van deze onderscheidende kwaliteit nauwelijks gebruik.

Naast het script is het geluid en de muziek van de pilot ook niet goed gestroomlijnd. Regelmatig moest ik mijn speakers harder zetten om de tekst goed te kunnen verstaan omdat de muziek al te vroeg harder werd afgespeeld. Dit zijn slordigheidsfouten die een zender als ABC niet kan maken, en daar mogen ze zich wat mij betreft best voor schamen.

Zelden heb ik, ondanks alles wat ik hiervoor geschreven heb, zo’n medelijden gehad met een serie. Het verhaal kán goed zijn en de acteurs, en dan met name Atwell, kijken lekker weg. En toch, toch is het mislukt. Agent Carter maar weer snel op de buis dan?

Een 5,5!
Volg Conviction (2016)
Vorige aflevering
Past, Prologue & What's to Come
Past, Prologue & What's to Come
01x13
Leuk?
4
1
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_sarlottje
15 nov 2016 18:55 -
Jammer dat je de serie in slecht daglicht zet. Ik vind het namelijk wel een leuke en goede serie.
Reageer
avatar_Hangmat
15 nov 2016 19:43
Ik vind het ook een leuke serie! Alleen als ik kritisch keek naar de pilot, zaten er veel fouten in. Inmiddels heb ik meer afleveringen gezien en daar zit heel veel verbetering in. Maar 't blijft een recensie van de 1e aflevering! :-)
Reageer
avatar_sarlottje
15 nov 2016 19:51
Oke :)
Reageer
avatar_Christophe
17 feb 2017 12:21 -
Volledig eens! Hayley Atwell is een steengoeie actrice, maar de serie mist echte diepgang en dat ligt aan de scenario's, niet aan de acteurs. Ook die kerel van Killjoys is echt goed en de district attorney ook. Een gemiste kans, vind ik dus ook...
Reageer
Conviction (2016)