Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Pascal Jans geeft "Bosch - Complete serie" een 9.
Geschreven door Pascal Jans op 2 september 2023.
Leuk?
13
0
Bekijk stemmen

Bosch - Complete serie

Een rechercheur die het niet zo nauw neemt met de wet en ondertussen wat moordzaken oplost klinkt als een gemiddelde misdaadserie. Bosch is alles behalve gemiddeld. Bosch is één van de beste misdaadseries die ik ooit heb gezien.

Wellicht herken je het wel. Je hebt een hoog aangeschreven serie op je lijstje staan, maar je bent er nog nooit aan begonnen. Dit wil je wel graag, maar er is zoveel moois om naar te kijken. Dit fenomeen had ik onder andere met de serie Bosch. Ik heb de serie uiteindelijk voorrang gegeven door de welbekende hoofdredacteur van MijnSerie Mandy. Haar aanhoudende lovende reacties en leuke recensie hebben mij doen besluiten om er toch maar aan te beginnen. Hier heb ik werkelijk geen seconde spijt van gehad. Ik heb de zeven seizoenen verslonden. Het is een genot om naar te kijken. Bosch is een waar pareltje onder de misdaadseries.

Gebaseerd op de bestsellers van Michael Connelly, maak je in de serie Bosch kennis met rechercheur moordzaken Harry Bosch (Titus Welliver, Deadwood). Hij strijdt kosten wat kost voor rechtvaardigheid. Hierbij heeft hij een fundamenteel respect voor wet- en regelgeving, maar is daarentegen soms zelf iemand die zich op dit gebied op glad ijs begeeft. De scherpzinnige rechercheur gaat samen met partner Jerry Edgar (Jamie Hector, Queen of the South) de strijd aan met de meest meedogenloze misdagers om zodoende onheilspellende moorden op te lossen.

Bosch
© Prime Video


Bosch heeft een moeilijke jeugd achter de rug. Mede door deze gebeurtenissen heeft Bosch een zwak voor moorden waar jonge kinderen bij betrokken zijn. Hij bewaard zelfs foto’s van kinderen uit onopgeloste moordzaken op zijn bureau zodat zij niet zullen worden vergeten. Tevens is het een herinnering voor Bosch hoe belangrijk zijn werk is.

De serie heeft door de seizoenen heen fantastische verhaallijnen waardoor je geboeid blijft kijken. De zaken betreffen onder andere een seriemoordenaar, maffiapraktijken, medicijnfraude en brandstichting. Door deze variatie aan zaken blijft de serie verfrissend aanvoelen. In één seizoen kunnen verschillende (bij)zaken aan bod komen. Bosch wordt naast actuele moordzaken ook regelmatig met zijn verleden geconfronteerd. Alsof dit nog niet genoeg is schroomt Bosch er niet voor om in zijn vrije avonduren een onopgeloste moordzaak nogmaals te onderzoeken. Niet alle moordzaken worden in één seizoen afgewikkeld. Hierdoor vormt Bosch een mooi overkoepelend geheel.

Hij geeft het personage de perfecte mix van hardheid en menselijkheid waardoor je als kijker daadwerkelijk meeleeft met de gebeurtenissen die het personage ondervindt.

Naast deze zware onderwerpen is er ook goed aandacht besteed aan karakterontwikkeling. Nagenoeg ieder personage krijgt aandacht en dat is best knap. Daarnaast ontbreekt de politiebureau humor ook niet. Dit wordt voornamelijk kracht bij gezet door de geniale personages rechercheur Moore (Gregory Scott Cummins) en rechercheur Johnson (Troy Evans). Onder de vaste kijkers beter bekend als Crate en Barrel. De bijna gepensioneerde rechercheurs zorgen regelmatig voor een lach op je gezicht met hun bijdehante en sarcastische opmerkingen.

Bosch wordt geweldig vertolkt door Titus Welliver. De acteerprestaties van de overige personages zijn overigens ook ijzersterk te noemen, maar Titus steekt er wel bovenuit. Hij geeft het personage de perfecte mix van hardheid en menselijkheid waardoor je als kijker daadwerkelijk meeleeft met de gebeurtenissen die het personage ondervindt. Bosch is niet iemand die makkelijk over zijn gevoelens praat. Dit komt goed tot uiting als het aankomt op zijn onbegrensde liefde voor zijn dochter Maddie (Madison Lintz, The Walking Dead). Ze hebben beiden moeite om zich hierover te uiten, maar je voelt als kijker door de ijzersterke non-verbale communicatie dat ze ongelofelijk veel van elkaar houden.

Bosch
© Prime Video


Wat de serie voor mij helemaal afmaakt is de geweldige muziek keuze. Het muziekgenre jazz voert de boventoon. Bosch is een echte liefhebber van jazz en zet met enige regelmaat thuis een plaatje op. Het is totaal niet mijn muziekgenre, maar de toon van de muziek past bij het hele sfeertje wat de serie met zich meedraagt. De muziek is prachtig door de serie heen verweven wat bijdraagt aan de ultieme kijkbeleving.

Helemaal in het begin had ik Bosch een acht gegeven. Naarmate de seizoenen vorderden is deze score alleen maar op gaan lopen. Het is wat mij betreft een absolute aanrader voor iedereen die ook maar iets met misdaadseries heeft. De complete serie krijgt van mij een welverdiende negen. Gelukkig hoef ik het nog niet zonder Bosch te doen. Ik ben ontzettend benieuwd naar wat de spin-off serie Bosch: Legacy mij zal gaan brengen. Ik verwacht opnieuw een hoop kijkplezier.
Video on youtube
Volg Bosch
Vorige aflevering
Por Sonia
Por Sonia
07x08
Leuk?
13
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_SjoerdRB
02 sep 2023 17:14 -
Erg mooie recensie waardoor ik na mijn vakantie ga starten met deze serie 🙏
Reageer
avatar_Olga2000
03 sep 2023 16:55
Neem nog even een weekje vrij erbij… 😉. Ik kon niet stoppen met kijken. Ergens was ik blij mee dat ik begon met het kijken toen laatste seizoen net uitgezonden was. Ik zou niet weten hoe je 7 jaar lang met maar 10 afleveringen zou moeten doen 😂. Erg spannend en verslavend dus… ik durf zelfs 10 geven.
Reageer
Bosch