Agents of S.H.I.E.L.D.

7.9 / 10
42 min
Superhelden
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9.5
Jessica Dillema geeft "Agents of S.H.I.E.L.D. - Eerste aflevering" een 9.5.
Geschreven door Jessica Dillema op 25 september 2013.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Agents of S.H.I.E.L.D. - Eerste aflevering

Agent Maria Hill: What does SHIELD stand for, Agent Ward?
Grant: Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division.
Agent Maria Hill: And what does that mean to you?
Grant: It means someone really wanted our initials to spell out SHIELD.

Een leuke introductie voor Agents of S.H.I.E.L.D. Wat ben ik toch ontzettend blij met deze serie! Ik was al groot fan van de Marvel Studios films, films zoals Iron Man, Thor en The Avengers, en deze serie maakt het rijtje helemaal compleet. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van de serie, maar ik ben helemaal tevreden en het is een mooie opvulling voor de tijd dat we nog moeten wachten op de nieuwe Thor film. Mocht je de films overigens niet gezien hebben dan kun je serie wel volgen. Er zitten wel wat referenties in naar de films, maar die zijn vooral leuk voor de fans, ze maken het dus niet onmogelijk om de serie te volgen zonder dat je de films hebt gezien. Ik, persoonlijk, zou je natuurlijk wel aanraden om die films als de wiedeweerga te gaan kijken, want je mist echt wat! De humor is geweldig, Coulson is geniaal, de serie is spannend, de personages zijn leuk en ik zou humor eigenlijk bijna twee keer noemen omdat ik zoveel heb gelachen tijdens deze aflevering. Ik zou hier zo een hele lijst aan geweldige quotes kunnen opsommen.

Agents of S.H.I.E.L.D. is naar het scherm vertaald door Joss Whedon, de man achter Buffy the Vampire Slayer, maar ook de man achter de The Avengers films. De serie speelt zich af na de Avengers film. Het kan wezen dat je je dan afvraagt hoe het kan dat de serie zich in het heden afspeelt terwijl Coulson (Clark Gregg) overleed in The Avengers, maar die vraag ga ik hier niet beantwoorden. Ga de eerste aflevering maar gewoon kijken en dan kom je er vrij snel nadat hij kenbaar maakt aan agent Ward dat hij nog leeft achter: “Sorry--that corner was really dark and I couldn't help myself”. Wel laat deze oplossing mij met een paar vragen achter. Elke aflevering zal een specifieke zaak behandelen, terwijl ondertussen ook een verhaallijn gespreid wordt over het gehele seizoen. In deze eerste aflevering is de zaak die ze behandelen een introductie voor de grotere verhaallijn in dit seizoen. En tijdens deze eerste aflevering draait het natuurlijk ook om Coulson die leden rekruteert voor zijn nieuwe team. Mensen die verwachten dat het team zal bestaan uit superhelden moet ik teleurstellen, alle teamleden zijn mensen zonder krachten.

In dat team zitten Grant Ward (Brett Dalton), Leo Fitz (Iain De Caestecker, Coronation Street), Jemma Simmons (Elizabeth Henstridge), Melinda May (Ming-Na Wen, ER) en Skye (Chloe Bennet, Nashville). Een speciale gastrol wordt overigens gespeeld door Cobie Smulders, als agent Maria Hill. Piloot Melinda May is het personage dat nog niet veel aan bod komt in deze aflevering. We weten slechts dat ze zich recentelijk heeft teruggetrokken tot een bureaubaantje doordat ze iets heeft meegemaakt waardoor ze geen veldwerk meer wil doen, maar komt door Coulson toch het team versterken als ‘bestuurder van de bus’. Fitz en Simmons is een enorm leuk Brits duo dat meestal FitzSimmons genoemd wordt. Ze zijn geen broer en zus, maar als je ze ziet zou ik het zo geloven als ze hadden gezegd van wel. Fitz is een sociaal ongemakkelijke ingenieur en ook hij zorgt voor een aantal grappige quotes. Simmons is een geniale biochemicus. FitzSimmons is een onafscheidelijk intelligent team. Ze kunnen chaotisch en hectisch overkomen doordat ze snel praten en de personages zullen niet alles goed meekrijgen wanneer ze met elkaar in discussie zijn, maar ze komen altijd tot goede oplossingen. Henstridge en De Caesteker zijn perfect gecast als duo.

Grant Ward is enorm goed getraind voor gevechten en spionage en werkt het best in zijn eentje. Hij is een man van weinig woorden, die zich aan het protocol houdt, hij is koel en klaar voor actie. Erg leuk is dan ook het moment dat Coulson hem een waarheidsserum toedient. Ondanks dat hij niet gewend is samen te werken is het juist een leuke toevoeging aan het toch al diverse team. Als laatste hebben we nog hacker Skye. We ontmoeten haar terwijl ze werkt voor The Rising Tide, een organisatie die S.H.I.E.L.D. wil ontmaskeren voor de gewone mens. Al snel weten Coulson en Ward haar te overtuigen dat S.H.I.E.L.D. niet de slechterik is in dit verhaal. De personages passen goed in de serie, want na één aflevering heb ik al het gevoel dat ik ze misschien eerder tegen ben gekomen in de films. Natuurlijk springt Coulson er bovenuit, maar hij had al een grote fanbase. Ik geef de serie een 9,5 omdat ik verwacht dat de rest van het seizoen nog veel beter zal zijn.
Volg Agents of S.H.I.E.L.D.
Vorige aflevering
Know Your Onions
Know Your Onions
07x02
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (14)

avatar_ELSimpatico
26 sep 2013 00:25 -
Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division. ben ik de enige die ziet dat dit niet overeenkomt met het plaatje rechts terwijl dit wel zo word opgenoemd in de serie en de films.
Reageer
avatar_JessicaD
26 sep 2013 07:31 -
Je hebt gelijk. Wat op het plaatje staat klopt natuurlijk wel een beetje, maar in het Marvel universum in de films en serie wordt het inderdaad anders genoemd. Ik zal vanavond even kijken of ABC ook een andere poster heeft uitgebracht waar het goed op staat.
Reageer
avatar_ELSimpatico
26 sep 2013 12:00 -
volgens de ABC website is dit de nieuwe poster: http://abc.go.com/shows/marvels-agents-of-shield/blogs/briefing-room/20130813-new-marvels-agents-of-shield-poster ( ps als link niet mag verwijder maar)
Reageer
avatar_Basdr
26 sep 2013 14:41 -
The acronym originally stood for Supreme Headquarters, International Espionage, Law-Enforcement Division. It was changed in 1991 to Strategic Hazard Intervention Espionage Logistics Directorate.
Within the various films set in the Marvel Cinematic Universe, as well as multiple animated and live-action television series, the acronym stands for Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division.
Reageer
avatar_Basdr
26 sep 2013 14:41 -
Aldus wikipedia.
Reageer
avatar_DeeWee
26 sep 2013 15:49 -
Voor deze pilot vind ik 9,5 wel heel hoog. Je merkt goed dat de serie nieuw is en dat de acteurs nog moeten wennen aan hun rol. Zelf ben ik ook enorm fan van marvel maar vind ik dit serie voor als nog niet heel bijzonder. Geen diep verhaal, geen plottwist en een matige cliffhanger. Dit betekent niet dat de serie geen potentie heeft want dat heeft het wel. Maar met een 9,5 schep je wel meteen en grote verwachtingen en kunnen mensen wel eens teleurgesteld zijn.
Reageer
avatar_JessicaD
26 sep 2013 18:05 -
@DeeWee: het punt is dat iedereen niet dezelfde standaarden/waarden heeft. Jij hebt waarschijnlijk bepaalde punten waarop jij bewust of onbewust de serie beoordeeld en daardoor komt jouw cijfer blijkbaar lager uit. Ik vind weer andere punten belangrijk of ben soepeler/hecht een andere waarde aan bepaalde punten waardoor ik deze eerste aflevering wel een 9,5 waard vind.

Het is ook maar goed dat iedereen anders is. Anders hoefde maar 1 iemand een recensie te schrijven en zou iedereen het er mee eens zijn, dat zou pas een saaie wereld zijn.

Ik vind de serie echt ontzettend geweldig en ben een groot fan, ik sta dan ook compleet achter mijn recensie. Er zullen mensen zijn die het niet met mij eens zullen zijn, maar ook genoeg die het er wel mee eens zijn. En dat is prima ;-)
Reageer
avatar_JessicaD
26 sep 2013 18:06 -
@ El Simpatico: dat klopt, dat is inderdaad ook de nieuwste poster die ik kon vinden. Ik ga hem straks even aanpassen. De meeste series brengen altijd meerdere posters uit en degene die we nu/eerst hadden die is helemaal in het beginstadium naar buiten gebracht.
Reageer
avatar_DeeWee
26 sep 2013 19:08 -
@JessicaD Ik verwijt je verder ook niks. Maar je zegt het zelf ook al nadrukkelijk dat je een enorme fan bent waardoor het soms moeilijk is om objectief naar een film/serie te kijken. En je hebt helemaal gelijk dat niet iedereen de zelfde waardes heeft.

Maar jij schrijft wel een recensie voor iedereen en dan moet jij ook rekening mee houden. Want hoe je het went of keert jij bent op moment een vertegenwoordiger voor deze serie. Daarnaast is er ook geen één film van Marvel die boven de 9 scoort zelfs niet de The Avengers en om nu al zo'n hoog cijfer te binden aan een serie met 1 aflevering vind ik wel gedurfd.

Het is geen kritiek op je recensie, vind het super dat je schrijft maar het zijn slechts tips. Als je een recensie schrijft durf dan ook de bril op te doen van de criticus.
Reageer
avatar_DeeWee
26 sep 2013 19:15 -
Sorry voor typo's. Zit op mijn telefoon ;)
Reageer
avatar_JessicaD
26 sep 2013 20:20 -
@DeeWee: Bedankt voor je tips, maar ik houd mij bij dat je in een recensie je eigen mening hoort te geven in plaats van een sociaal gewenst antwoord. Het is mijn mening niet meer als ik het aan zou passen aan wat anderen ervan vinden. Ze zeggen dan ook dat een recensie een opiniërend betoog is, geen beschouwing o.i.d. "Een opiniërende tekst geeft de mening van de schrijver weer. Als lezer ben je vrij om dat standpunt te delen of niet". Het is dus mijn standpunt/mening dat ik deze serie geweldig vind en ik hoef het dus geen 6 of 7 te geven omdat sommigen het een slechte aflevering vonden. Je kunt simpelweg mijn standpunt delen of niet, jij in dit geval dus niet en anderen weer wel ;-).
Reageer
avatar_anonymous
26 sep 2013 20:24 -
Misschien kan jij je dan beter vinden in deze recensie, DeeWee:

En daar issie dan; de meest gehypte pilot van dit nieuwe pilotseizoen! Het project waar Marvels naam aan is verbonden en daardoor eigenlijk niet kan, en mag, floppen. Agents of S.H.I.E.L.D wordt zeer waarschijnlijk een groot succes voor ABC, alleen al door de vele fanboys die de naam Marvel met zich mee brengt. En de pilot zelf? De pilot is een redelijke introductie aan de wereld van S.H.I.E.L.D die Joss Whedon ons wil tonen. Maar de hype zelf; nee, die is niet helemaal gerechtvaardigd.

De wereld van Marvel behoeft voor velen natuurlijk geen introductie, maar in deze serie zien wij agent Coulson (Clark Gregg) weer terug op het scherm. De man die het leven liet is op wonderbaarlijke wijze terug voor dit project. Via klungelige en geforceerde expositie krijgen wij mee dat het niet veel scheelde of Coulson had wat hem overkwam in The Avengers echt niet overleefd. Vergeef de serie maar voor hoe ongeloofwaardig het verhaal klinkt, want anders hadden wij geen protagonist, natuurlijk. Agent Coulson is in ieder geval terug en heeft de leiding over een team dat de mensheid probeert te behoeden voor gevaarlijke organisaties en lui met speciale krachten. Zeg maar de gevallen waarvoor de reguliere overheidsdiensten niet bevoegd zijn. Om zich heen heeft hij een legende binnen S.H.I.E.L.D verzameld Melinda May (Ming Na Wen) en het team wordt verder aangevuld door Grant Ward (Brett Dalton), Skye (Chloe Bennet), Leo Fitz (Iain de Caestecker) en Jemma Simmons (Elizabeth Henstridge).

De acteurs (ja, zelfs agent Coulson) mogen allemaal wel nog wat meer maken van hun rollen. Er is een typisch team verzameld met de verplichte nerdy (maar briljante) wetenschappers, de mannelijke en de vrouwelijke badass én het prachtige meisje die vooralsnog ook dat als enige eigenschap heeft. Nerdy wetenschappers Fitz en Simmons kwamen het beste tot hun recht en zij worden waarschijnlijk favorieten van de fans. Het is ‘wellicht’ jammer dat Coby Smulders (die een gastrol heeft) nog verbonden is aan How I Met Your Mother, want zij zou samen met Clark Gregg makkelijk de kar kunnen trekken.

Voor het verdere verloop van het seizoen moeten Whedon en zijn team wel af van de wat onhandige (en soms ronduit corny) dialogen. En de momenten die humoristisch moesten zijn sloegen regelmatig de plank mis. Je ziet dat Whedon mikt op luchtig vermaak met een humoristische inslag, maar daar moet zeker nog een balans in worden gevonden. Er mag ook wel wat meer pit in het project. De toon die in de pilot werd aangeslagen had zo nu en dan wat grimmiger gemogen, wat scherper. De grote lijnen zijn al zichtbaar, maar in de komende weken mag deze wereld nog wel wat kleurrijker en spannender worden dan nu het geval is. Nu is het nog een beetje te voorspelbaar en bekend.

De interessantste vragen na deze pilot zijn hoe groot de betrokkenheid van Joss Whedon zal zijn. En, hoe gaat de serie zich profileren na deze pilot wanneer het budget lager is om mee te werken. Whedon en co hadden voor de pilot duidelijk een ruim budget tot hun beschikking (wat gewoon is voor een pilot), en van een project waar de naam Marvel aan verbonden is worden er natuurlijk visuele hoogstandjes verwacht, gadgets en dergelijke. Hoe zij die wereld vanaf de tweede aflevering vorm gaan geven wordt dus interessant. Wat je kunt verwachten is dat het team elke week een andere boef zal vangen en dat op de achtergrond de dreiging loert van een grotere organisatie die een bedreiging vormt voor de maatschappij. Joss Whedon had alvast een gastrolletje voor J. August Richards (bekend van zijn serie Angel) weggelegd en de verwachting is ook dat meerdere acteurs die met Whedon en Marvel hebben gewerkt te zien zullen zijn in gastrollen.

Wie deze pilot objectief bekijkt kan een leuke serie gaan verwachten, maar moet wel erkennen dat de pilot geen hoogvlieger was. Als de naam van Marvel er niet aan was verbonden, zou de media-aandacht, logischerwijs, niet zo groot zijn. De serie ligt in ieder geval onder het vergrootglas en zal zich dus, meer dan de andere nieuwkomers, wekelijks moeten bewijzen. Als wij de pilot als referentie nemen, gaat dat vast lukken. Maar het begin is zeker nog niet zo overtuigend als gedacht.
Reageer
avatar_DeeWee
26 sep 2013 20:51 -
@Vevie In dit artikel kan ik mij veel meer vinden inderdaad. Het is zeker geen hoogvlieger. Het kan absoluut een aardige serie worden maar meer niet.
@ JessicaD in een recensie is een feite een kritische bespreking van het product. Als je een 9,5 geeft betekent het dat iedereen dit vast en zeker gaaf moeten vinden. Behalve als je natuurlijk absoluut niks met de genre heb. De pilot laat hier en daar zeker wat steken liggen. Je eigen mening is natuurlijk heel belangrijk maar je argumenten vind ik zelf niet echt sterk onderbouwd. De dialogen die grappig moeten zijn zullen op het script hilarisch zijn maar op beeld weet het nog niet helemaal goed over te komen. Daarnaast voor een pilot vind ik dat ze geen sterke cliffhanger hebben. Niet zoals ze dat doen bij bijv. True Blood. Grafisch zag het er wel gelikt uit maar ben benieuwd of ze daar budget voor houden na de pilot. Ik blijf de serie zeker kijken want ik ben wel geboeid. Ik hoop alleen dat de acteurs flink gaan groeien in hun rol zodat het er allemaal wat natuurlijker uitziet.
Reageer
avatar_JessicaD
26 sep 2013 21:23 -
@DeeWee: dat is niet de definitie van een recensie die ik heb geleerd en overal tegenkom.
Ben het ook niet met je eens wat je zegt over de dialogen die grappig zijn op het script en niet goed overkomen op beeld. Als ik de grappen gewoon lees zijn ze niet direct hilarisch, maar juist mede door de uitvoering vind ik ze op het scherm geweldig. Maar zoals ik al zei, dat is mijn mening en die zit in mijn recensie. Daarnaast vind ik niet dat een pilot perse een grote cliffhanger moet hebben, er zijn ook andere series die niet eindigen met een mega cliffhanger, maar gewoon de aflevering afsluiten. Ik vind het juist wel leuk dat ze het anders doen. Over True Blood kan ik niet meepraten, heb een tijdje geleden een aantal afleveringen van het eerste seizoen gezien, maar volg behoorlijk wat series dus heb die laten liggen voorlopig.

Maar laten we ophouden met deze discussie. De mensen die mijn recensies standaard lezen weten dat ze mijn eigen mening kunnen verwachten, zoals het naar mijn weten hoort en veel critici ook doen, en geen sociaal wenselijk antwoord zal geven oftewel mijn mening aanpas aan de menigte. Twilight (film) kreeg bijv. de ene naar de andere slechte recensie, terwijl de menigte het toch echt één van de grotere filmseries heeft gemaakt. De mening van de recensent werd daar ook niet aangepast aan die van de menigte, want dan waren ze wel positiever geweest. Ik zal om diverse redenen dus gewoon blijven bij dat een recensie je echte eigen mening moet geven.
Reageer

Nieuwste recensies

Bäckström (2020) - Seizoen 1

7

Anne with an E - Seizoen 3

8.5

David Makes Man - Seizoen 1

10

Indebted - Seizoen 1

5.5

Expeditie Robinson: NL vs BE - Seizoen 1

7.5

Hollywood (2020) - Seizoen 1

8.5