Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Z Nation - Seizoen 1
7
Henk Vernout geeft Z Nation - Seizoen 1 een 7.

Z Nation - Seizoen 1

Z Nation
© Syfy

Ik hou van zombies; maar ik kom niet door The Walking Dead heen. Nu zullen er mensen zijn die vinden dat ik geen smaak heb, maar dat is niet mijn punt. Ik hou dus wel van zombies! Toen ik las dat Z-nation in productie kwam, heb ik het dus met grote interesse gevolgd. Was mijn interesse terecht?

De serie start, drie jaar na een apocalyptische uitbraak van het zombie-virus, in een laboratorium waar het lijkt alsof er een vaccin wordt gecreëerd. Daar wordt een van de hoofdpersonen Murphy (Keith Allan, Mad Men) geïnjecteerd met dat experimentele vaccin. (Over hem later meer!) Dit is het startschot van de serie. Het doel van dit seizoen is het verplaatsen van Murphy naar Californië. Dit omdat het oude lab is veroverd door zombies. Ik wil niet te veel prijsgeven van het verhaal; dus verhaaltechnisch laat ik het hierbij.

De meeste acteurs in deze serie zijn van een middelmatig niveau. We hebben de ‘leider’ van de groep Charles (Tom Everett Scott, Southland) die me een beetje doet denken aan een ‘Rick Grimes’ (Ja, ondanks dat ik niet door de Walking Dead ben heen gekomen, weet ik er wel iets vanaf!) en Roberta (Kellita Smith, NYPD Blue) waarvan ik niet echt weet hoe ik haar moet beschrijven. De andere karakters zijn voor het beeld nu even niet belangrijk. Deze twee acteurs zijn nog enigszins te verduren, terwijl de rest niet geschapen lijkt te zijn voor het acteerleven.

Dit klinkt uitermate negatief; maar er zit ook een andere kant aan het verhaal.

De verhaallijnen van de serie zijn belachelijk, idioot, onrealistisch maar hilarisch uitgevoerd. De situaties waar de groep in terecht komt, zijn op een bizarre manier uitgewerkt. Om een tipje van de sluier op te lichten: er komen zombies voor die ladingen ‘speed’ hebben gegeten, geloof me: dit levert een lachwekkende scène op.

De enige verhaallijn die nooit van de grond komt, is die van Citizen Z. (DJ Qualls, Supernatural). Ik hoop dan ook dat dit grondig wordt aangepakt voor het tweede seizoen.
Deze serie neemt zichzelf totaal niet serieus en dat werkt ongelofelijk goed. Naast dit alles durven de schrijvers ook enorme risico’s te nemen met sommige karakters, wat de serie een enorme positieve boost geeft.

Z Nation
© Syfy

Er is alleen één acteur die ik even in het bijzonder wil uitlichten. De eerdergenoemde Keith Allan, die Murphy speelt in de serie. Deze man is een genot voor het oog. De scherpte en droogheid waarmee hij zijn rol speelt, zijn werkelijk heerlijk om naar te kijken. Hij krijgt van de makers van Z-nation dan ook de kans om te schitteren en neemt die kans ook. Ik garandeer je dat bijna elke scène waar hij in speelt, garant staat voor minstens een glimlach!

Al met al heb ik dus gemengde gevoelens overgehouden aan het eerste seizoen van Z-nation. Enerzijds de, op een enkeling na, zorgwekkende acteerprestaties en anderzijds de lachwekkende en belachelijke verhaallijnen. Sommige media hebben gefluisterd dat je het een beetje kan zien als een parodie op The Walking Dead. De makers van Z-nation vinden dat zelf van niet, maar ook ik kan niet aan die typering ontkomen.

... een parodie op The Walking Dead...


Wil je lachen en hou je van zombies? Dan raad ik aan deze serie een kans te geven. Hecht je erg veel waarde aan acteerprestaties of enigszins geloofwaardige verhaallijnen? Dan zou ik de moeite niet nemen.

Over de auter, Henk Vernout

Henk Vernout
Toen Henk, voor sommigen beter bekend als Hangmat, eind 2013 een account aanmaakte op mijnserie.nl, wist hij nog niet dat zijn liefde voor series uit zou groeien tot een ware serieverslaving. Hij houdt van alle genres, maar voelt zich in het bijzonder aangetrokken tot fantasy en sciencefiction, en vindt 'Hannibal' en 'Penny Dreadful' de beste series die er ooit zijn gemaakt. Toen eind mei 2015 duidelijk werd dat er gezocht werd naar nieuwe recensenten, zat er, als serieverslaafde, maar één ding op: zijn (soms kritische) blik op series delen met anderen! En sindsdien doet hij dat met enorm veel plezier!
Bekijk profiel van Henk Vernout
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (6)

Nelis076
23 september 2015, 09:58
Goed geschreven recensie!! Ikzelf ben wel fan van the Walking Dead en kan me enorm irriteren wanneer er slecht wordt geacteerd, dus denk dat ik deze serie maar laat voor wat het is.
0
CC11
23 september 2015, 13:21
Ik hou helemaal niet van zombies.
Dat was al zo toen ik decenia geleden "Night Of The Living Dead" voor het eerst zag en het is er zeker niet beter op geworden, integendeel zelfs.
Daarom kon ik een lach niet bedwingen toen ik in dezelfde alinea van je recensie
zombies, acteerprestaties en geloofwaardige verhaallijnen zag staan.
Maar ieder zijn ding en als iemand anders het wel leuk vindt heb ik er verder geen probleem mee hoor.
0
Hangmat
23 september 2015, 14:49
Ik moest dan weer heel hard lachen om je reactie, en dat bedoel ik positief. Het zijn ook niet de dingen die je normaal gesproken aan elkaar koppelt. Scherp!
0
ThomasNL92
23 september 2015, 23:43
Onbegrijpelijk dat zo een slechte serie een tweede seizoen heeft gekregen. Acteerwerk is ronduit slecht, camera is zwak, geen verhaal.
0
LadySkull
24 september 2015, 23:03
En sommige vragen zich af waarom The Walking Dead een nieuw seizoen heeft gekregen... Ik vind beide series leuk, stiekem vind ik Z Nation net iets leuker, ondanks dat er niet zoveel geld in wordt gepomt als in The Walking Dead.

Het acteerwerk van the Walking Dead vind ik soms ook bar slecht, maar hee, ieder zo zijn eigen smaak en mening toch ;)
0
anonymous
24 september 2015, 08:37
Ik vind het weer een van de leukere series. Veel beter als Fear The Walking Dead. Dit is een serie met humor en zelfspot. Helemaal eens met Citizen Z betreft, een zwakkere verhaallijn. Ik heb alweer genoten van aflevering 1 van seizoen 2.
0
Log in om een reactie achter te laten