Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Conan Miller geeft "The Last of Us - Seizoen 1 (4K Ultra HD)" een 9.
Geschreven door Conan Miller op 29 augustus 2023.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

The Last of Us - Seizoen 1 (4K Ultra HD)

Het is bekend dat het verfilmen van succesvolle games zelden een goed product oplevert. The Last of Us is een uitzondering. De overzetting naar het zwarte scherm is fenomenaal.

Veel gamers zijn bekend met het verhaal van het zeer succesvolle eerste deel uit 2013. In 2020 kreeg het een vervolg en later een opgepoetste versie van het origineel. Voor wie nog niet bekend is met het verhaal volgt een korte inleiding.

In grote lijnen volgt The Last of Us de verhaallijn van de game. In 2003 breekt een pandemie uit die razendsnel om zich heen grijpt. Een gemuteerde schimmel blijkt ineens ook mensen te kunnen besmetten. Wie besmet raakt, verliest in vrij korte tijd alle menselijkheid. Wat overblijft is een willoos en agressief wezen. Geen zombie, deze wezens zijn springlevend. Na verloop van tijd ontstaan er ook varianten met bijzondere eigenschappen die hen nog gevaarlijker maken.

Een groot deel van de mensheid overleeft de pandemie niet. Hier en daar overleven groepen mensen in quarantainezones. Iedereen die besmet is wordt geëlimineerd. Wie niet besmet is mag in de zone blijven, maar er is een groot tekort aan levensmiddelen en nuttige goederen. De quarantainezone waar het verhaal begint wordt met harde hand bestuurd. Niet iedereen waardeert deze totalitaire mini-maatschappij en groepen vrijheidsstrijders vormen een bedreiging van de status quo.

Eén zo’n groep huurt de taaie en ervaren Joel (Pedro Pascal, The Mandalorian) in. Hij krijgt de taak om een meisje het gebied uit te smokkelen en naar een andere groep te brengen. Met haar hulp hopen ze een geneesmiddel tegen de schimmelinfectie te kunnen ontwikkelen. Hoewel ze pas veertien jaar oud is, weet Ellie (Bella Ramsey, Game of Thrones) zich uitstekend staande te houden tijdens de soms gruwelijk zware tocht.

De serie is spannend door de realistische benadering. De schimmel bestaat echt, al hebben mensen er (nog) niets van te vrezen. De Cordyceps is een geslacht van parasitaire schimmels met zo’n 600 variëteiten. We gebruiken sommige van deze schimmels al eeuwenlang als geneesmiddel. Er zijn aanwijzingen dat we ze ook tegen kanker kunnen inzetten.

Voor dieren (insecten en andere geleedpotigen) die door deze schimmel worden besmet, is er minder goed nieuws. Zij kunnen veranderen in willoze slaven die in leven blijven totdat ze hun taak als voortplantingsmechanisme hebben uitgediend. In feite zijn ze na besmetting ten dode opgeschreven, maar het kan nog lang duren voordat ze die verlossing krijgen.

De game en serie maken dankbaar en slim gebruik van deze angstaanjagende schimmels. Door een gemuteerde vorm te introduceren ontstaat een zeer geloofwaardige en gruwelijke variant op het zombie-genre. Verder is het zeker vermeldenswaard dat The Last of Us een zeer menselijke benadering weet te geven van de problemen waar gewone mensen zich mee bezig moeten houden. De wereld zoals zij die kenden is verdwenen. Op elk gebied staat hun menselijkheid op het spel.

Dit is in sommige episodes vreselijk mooi en gevoelig uitgewerkt. Zakdoeken paraat houden, dus. Het fenomenale acteerwerk, zeker dat van Pedro Pascal en Bella Ramsey, zorgt voor enkele onvergetelijke momenten in televisieland. Dit is weer zo'n serie die je echt gezien moet hebben.

De gelukkigen met een 4K-televisie en een goede surround-set kunnen ervoor kiezen om de 4K Ultra HD-box aan te schaffen. Met perfect beeld en Dolby Atmos-TrueHD en Dolby Digital audiosporen zit je vast en zeker op het puntje van je stoel. Verder is de box voorzien van diverse talen en de meest gebruikelijke ondertitels. Daarnaast ook SDH-ondertiteling in Engels, Duits en Italiaans voor doven en slechthorenden.

De serie bestaat uit negen afleveringen van 60 minuten. Op de blu-ray en 4K Ultra HD versies vind je daarnaast nog ruim twee uur aan extra’s, bestaande uit ‘featurettes’ verspreid over de volgende titels: Controllers Down: Adapting The Last of Us; From Levels to Live Action; The Last of Us: Stranger than fiction; Getting to know me; The Last Debrief with Troy Baker; Inside the Episode; Is This A The Last of US Line?

Dit is wel genoeg om je even bezig te houden. Het tweede seizoen staat helaas pas voor 2025 op de agenda.
Video on youtube
Volg The Last of Us
Vorige aflevering
Look for the Light
Look for the Light
01x09
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_240980toos
30 aug 2023 10:18 -
Was aflevering 3 nou echt nodig.
Reageer
avatar_SLP
30 aug 2023 21:08
Een van de meest mooie afleveringen die ik ooit gezien heb!
Reageer
The Last of Us