Nisser

7.1 / 10
24 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Wichita van Rijkom geeft "Nisser - Seizoen 1" een 8.5.
Geschreven door Wichita van Rijkom op 8 december 2021.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Nisser - Seizoen 1

De meeste mensen kennen elfjes als schattige, magische wezens. In dit verhaal zijn ze echter allesbehalve dat. En deze feestdagen komen ze tot leven op een duister eiland in Denemarken.

In de nieuwe Deense Netflix serie Nisser volgen we een familie tijdens hun vakantie naar een mysterieus eilandje. Eenmaal daar aangekomen hopen ze rustig, omringd door de natuur, de feestdagen te kunnen vieren. Niets blijkt echter minder waar als de jongste telg van het gezin, uit liefdadigheid, een ander probeert te helpen. Wat volgt is een domino-effect dat de levens van iedereen op het eiland op z’n kop zal zetten.

Hoewel je bij dit verhaal niet gelijk aan kerst denkt vind ik Nisser toch wel een soort van kerstverhaal.

Årmandsø is een natuurreservaat dat weinig bezoekers kent. De bewoners van dit eiland proberen angstvallig toeristen buiten te houden. Toch besluiten Charlotte (Lila Nobel) en Mads (Peder Thomas Pedersen, Riviera) hun kinderen mee te nemen naar deze plek voor een kerst ver weg van alle drukte. Tienerzoon Kasper (Milo Toke Bendix Campanale) geeft zich na wat nukken maar over aan de plannen maar de jonge Josefine blijft eigenwijs. Zij wil zelf op avontuur gaan en is er klaar mee dat haar ouders haar als een klein kind behandelen.

Nisser is eigenlijk een soort speelfilm, opgedeeld in een zes stukken. De gehele serie duurt iets meer dan 141 minuten met afleveringen van ongeveer twintig minuten per stuk. Deze verdeling is op zich prima. Het is fijn om af en toe een kleine pauze te hebben maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen alles in één keer te bekijken. De serie is uitermate geschikt om te bingewatchen en de taal zat mij in elk geval totaal niet in de weg. Sommige woorden lijken best wel op het Nederlands en bovendien is het geheel met de ondertiteling aan prima te volgen.

© Netflix


De norse Møller (Rasmus Hammerich, Equinox) probeert samen met Karen (Ann Eleonora Jørgensen, Forbrydelsen) het eiland te beschermen. Zij runnen de lokale winkeltjes en houden het elektrische hek, dat rondom het bos gebouwd is, angstvallig in de gaten. Karens kleindochter Liv (Vivelill Søgaard Holm) is voorzichtig geïnteresseerd in Kasper die op zijn beurt al vanaf hun eerste ontmoeting meer over haar wil weten. Ondertussen gaat Josefine haar eigen weg en besluit ze, volledig tegen de zin van haar ouders in, alleen op pad te gaan. Ze vindt een mysterieus gewond wezentje en besluit deze op te vangen en te helpen. Maar dan wel in het geheim zonder dat haar ouders van iets weten.

Hoewel je bij dit verhaal niet gelijk aan kerst denkt vind ik Nisser toch wel een soort van kerstverhaal. Het is eng en spannend maar kent ook verschillende aspecten die bij de feestdagen horen. Zo zien we de familie meerdere kerst gerelateerde activiteiten ondernemen en de mysterieuze wezens worden uiteindelijk elfjes genoemd. Wat research leert dat hier niet de elfjes zoals Tinkerbell mee bedoeld worden. In Scandinavië is nisse(r) namelijk een soort van folklore met de nodige bijbehorende verhalen. Deze wezentjes worden van nature als schattig gezien maar het is duidelijk dat de Netflix-serie hier een andere draai aan heeft gegeven.

Het verhaal van Nisser is duidelijk en wordt goed verteld, met zowel een sterke cast als goede effecten en decors.

Josefine bouwt een band op met het wezentje, dat ze liefkozend Kee-Ko noemt, en wil niets liever dan hem mee terug naar huis nemen. Ondertussen begin het dorp door te krijgen dat er iets mis is. Er heerst onrust en als er problemen achter het hek ontstaan slaat de paniek toe. Wat er echter leeft achter dat hek komen we pas halverwege de serie achter. Ook zien we dan pas hoe de relatie van deze wezens met mensen is en wat voor gevolgen de acties van Josefine hierop hebben.

Wanneer ik zo een korte serie als deze recenseer is het lastig om geen spoilers weg te geven. Het verhaal is niet heel uitgebreid maar dat is ook niet nodig. Natuurlijk is het jammer dat we niet te weten komen wat er met Livs ouders is gebeurd of hoe de familie dit vakantiehuisje heeft kunnen huren. Graag zou ik tevens meer over de geschiedenis van het eiland willen weten. Maar deze vragen zijn niet belangrijk genoeg om aan het gebrek aan antwoorden echt een oordeel te hangen. Het verhaal van Nisser is duidelijk en wordt goed verteld, met zowel een sterke cast als goede effecten en decors.

Ik heb me soms wel wat geïrriteerd aan de eigenwijsheid en domheid van Josefine. Maar toch kon ik uiteindelijk al haar beslissingen en acties wel ergens begrijpen. Het einde laat ruimte open voor een vervolg maar ook als het verhaal hier stopt is het goed. Nisser is geen serie om met de hele familie te kijken. Maar voor de mensen die van kerst en wat meer duisternis houden is het zeker weten een aanrader. Want het mag dan wel geen liefdevol kerstverhaal zijn, het neemt niet weg dat Nisser gewoon een ijzersterke thriller/horror is met een heel klein vleugje kerst.
Volg Nisser
Vorige aflevering
The Sacrifice
The Sacrifice
01x06
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Olga2000
08 dec 2021 22:59 -
Een bijzondere serie. Geen 13 in een dozijn. Aanrader.
Reageer

Nieuwste recensies

Trigger Point - Eerste aflevering

6

Billie vs Benjamin - Eerste aflevering

9

Lost in Space (2018) - Seizoen 3

7.5

The Witcher - Seizoen 2

7.5

Rick and Morty - Seizoen 5 (DVD)

9

Dexter: New Blood - Seizoen 1

9.5
Nisser