Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Wat er echt gebeurde: The English Game

Wat er echt gebeurde: The English Game

‘Based on a real story’, ik vraag mij dan altijd af wat er precies allemaal waargebeurd is. In deze column kom ik erachter wat er echt is gebeurd en welke gebeurtenissen ter ondersteuning van het verhaal zijn toegevoegd.
! Let op, omdat er gebeurtenissen worden vergeleken, bevat deze tekst spoilers !

In deze column pluis ik The English Game uit. De Britse serie is bedacht door Julian Fellowes (Downton Abbey) en draait om de oorsprong van het voetbal, zoals we het nu kennen. Ik begin mijn zoektocht bij de hoofdpersonages: Fergus Suter (Kevin Guthrie, Restless), Arthur Kinnaird (Edward Holcroft, Alias Grace) en Jimmy Love (James Harkness, The Nest). Deze personages bestonden echt, maar ik kwam een aantal gebeurtenissen tegen die niet gelijk zijn aan de realiteit.


Fergus Suter (Kevin Guthrie) en Arthur Kinnaird (Edward Holcroft)

Hoewel de vriendschap tussen Love en Suter in de serie ver teruggaat, kenden ze elkaar in het echte leven nog niet toen ze bij Darwen kwamen spelen. Ze kwamen beiden wel uit Patrick, maar ze vertrokken los van elkaar naar Darwen. Love speelde iets eerder bij Darwen dan Suter, terwijl ze in de serie tegelijk bij het team komen. Voetbal was destijds nog een amateurs spel, maar Suter werd wel betaald. Dat zorgde voor veel kritiek en dat is ook terug te zien in de serie. Omdat het betalen van voetbalspelers niet werden getolereerd, werden deze ook niet vastgelegd. Daarom is het lastig te zeggen wie nou echt de allereerste professional was. In de serie zijn dat Love en Suter.

Nadat Suter voor Darwen speelde, ging hij in 1880 naar Blackburn Rovers. In The English Game biedt John Cartwright, eigenaar van Blackburn (of Blackburn Football Club), Suter een onweerstaanbaar aanbod aan. Suter kiest ervoor om naar Blackburn te gaan. In het echt waren er twee voetbalclubs uit Blackburn, Blackburn Olympic en Blackburn Rovers. Suter wint met Blackburn de FA cup, blijkt uit de serie. Echter behoorde Suter in het echt niet tot het arbeidersklasse-elftal, dat als eerste de FA-cup won. Die titel behoort tot het andere team uit Blackburn. Blackburn Olympic was het eerste arbeidersklasse-elftal, dat de FA-Cup won. In de finale van 1883 versloeg Blackburn Olympic, het team zonder Suter, de Old Etonians.


Fergus Suter (achterste rij, derde van rechts) met de Blackburn Rovers

In 1870 was voetbal vooral een spel voor de hogere klasse in Groot-Brittannië. Arthur Kinnaird behoorde tot die hogere klasse. Kinnaird werkte in de bank van zijn familie. Daarnaast zat hij in het bestuur van The Football Association, die de FA-Cup organiseert. Hij was een van de beste voetballers uit zijn tijd, sommigen noemde hem zelfs de eerste voetbalster. In totaal speelde hij in negen FA-Cup Finales en won hij er drie. Al deze feitjes komen ook terug in de serie, maar ik vond ook een aantal dingen die afwijken.

In de serie lukt het Arthur en zijn vrouw, Mary Alma Victoria Agnew, niet om kinderen te krijgen. In het echte leven kregen Arthur en zijn vrouw zeven kinderen, waarvan er twee op jonge leeftijd zijn overleden. Hun eerste kind werd in 1876 geboren, dat is een aantal jaar voor de gebeurtenissen in de serie.


Arthur Kinnaird, 11th Lord Kinnaird, rond 1900

In de eerste aflevering van The English Game speelt zich gelijk al een liefdesverhaal af tussen Love en Doris Platt. Ondanks dat zijn naam verwijst naar de liefde, is Love in het echte leven nooit getrouwd geweest. In de serie eindigt zijn voetbalcarrière, nadat hij door een ex-teamgenoot uit Darwen onderuit wordt gehaald in een wedstrijd tussen Blackburn en Darwen. Zijn daadwerkelijke carrière eindigde niet door een blessure, maar omdat hij bij de koninklijke marine in Liverpool ging. Love overleed, aan een griep tijdens een missie in Egypte, op 24-jarige leeftijd.

Hoewel de liefde tussen Suter en Martha Almond eerst nog wat terughoudender is, heeft Suter aan het einde van de serie niet alleen geluk in voetbal, maar ook geluk in de liefde met Almond. Almond heeft al een jonge dochter, maar de vader is niet in beeld. The English Game speelt zich af in de tijd dat dit nog een schande was. John Cartwright blijkt de vader van haar dochter. De getrouwde Cartwright wilde zijn vrouw niet verlaten voor Almond. Er is geen informatie of dit ook in het echt zo was, wel trouwde Suter in 1883 echt met zijn geliefde Martha Almond.

Mis ik nog een leuk waargebeurd feitje over deze serie? Laat het vooral hieronder achter in een reactie.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (4)

Arno1970
25 juni 2020, 22:34
De realiteit klinkt leuker dan de verzonnen netflix serie
1
markzidane
25 juni 2020, 23:21
Ik zou het fantastisch vinden als dit een vaste rubriek kan worden. Ik vraag me altijd precies hetzelfde af en ben dan soms langer bezig met van alles opzoeken dan de serie zelf haha.

Heel leuk stuk!
3
anonymous
26 juni 2020, 03:01
Leuk om te lezen. Dank ervoor.
1
DAVE2804
26 juni 2020, 10:19
Leuk en informatief.
1
Log in om een reactie achter te laten