Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Van Papier naar Kijkplezier - Game of Thrones

Van Papier naar Kijkplezier - Game of Thrones

Er zijn talloze verhalen uitgegeven. Hoe mooi is het dat deze prachtige verhalen tot leven worden gebracht. Het is tijd om deze boekverfilmingen uit te lichten.
Ik weet dat mensen helemaal op kunnen gaan in een spannend of meeslepend boek. Een boek kan tot de verbeelding spreken en je kunt er zo jouw eigen fantasieën op los laten. Er zijn al talloze verhalen op papier gezet en er zullen er nog velen volgen. Het is bewonderingswaardig hoe schrijvers hun ideeën en fantasieën kunnen vertalen naar een allesomvattend boek. Ik moet toegeven dat ikzelf niet zo’n lezer ben. Misschien klinkt dat gek voor iemand die wel columns schrijft als leesvoer, maar ik ben meer een visueel ingesteld persoon. Daarom bieden boekverfilmingen een goede uitkomst. Het is fantastisch om te zien hoe een prachtig verhaal kan worden omgetoverd in een net zo’n prachtige serie. In deze vierde editie heb ik het misschien wel over de bekendste boekverfilming Game of Thrones, gebaseerd op de boekenreeks 'A Song of Ice and Fire' van George R. R. Martin.

Game of Thrones

De boekenreeks van George R. R. Martin, waarop de serie Game of Thrones is gebaseerd, is een epische fantasyserie die zich afspeelt in de fictieve continenten Westeros en Essos. De wereld van Westeros is een middeleeuws geïnspireerde samenleving met koninkrijken, kastelen, draken, magie en politieke intriges. Essos, het andere continent, heeft een meer exotische en diverse cultuur. De centrale verhaallijn draait om de strijd tussen adellijke huizen om de IJzeren Troon van Westeros. De strijd om de troon gaat tussen de huizen Stark, Lannister, Targaryen en Baratheon. Hierbij zijn verraad, allianties, manipulatie en oorlog aan de orde van de dag. Enkele van de meest geliefde en centrale personages zijn Arya Stark, Jon Snow, Tyrion Lannister en Daenerys Targaryen. Naarmate de serie vordert, keren oude magische krachten terug, waaronder draken, ‘White Walkers’ en profetieën.

Het idee om Game of Thrones als televisieserie te maken ontstond uit de enorme populariteit en het rijke, gedetailleerde verhaal van de boekenreeks 'A Song of Ice and Fire' van George R. R. Martin. De boeken waren al een cultfavoriet onder fantasy-fans sinds het eerste deel, 'A Game of Thrones', in 1996 verscheen. De reeks viel op door zijn complexe personages, politieke intriges, onverwachte wendingen en morele ambiguïteit. De showrunners David Benioff en D. B. Weiss waren grote fans van de boeken. Ze benaderden HBO met het idee om de reeks te verfilmen als een televisieserie in plaats van een film, omdat het verhaal te uitgebreid en complex was voor een enkele speelfilm. HBO zag potentieel in het project vanwege de rijke wereld, de volwassen thema’s en de mogelijkheid om een grootschalige fantasyserie te maken die zich kon meten met bioscoopfilms. De serie ging in première in 2011 en werd al snel een wereldwijd fenomeen. George R. R. Martin was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de serie, vooral in de beginjaren. Hij schreef zelfs enkele afleveringen van de eerste seizoenen. Zijn betrokkenheid hielp om de wereld van Westeros authentiek naar het scherm te brengen.

Game of Thrones

Zoals gezegd is Game of Thrones een wereldwijd fenomeen. De serie volgt in de eerste seizoenen vrij nauwkeurig de boekenreeks, maar naarmate de serie vordert ontstaan er steeds meer verschillen. Hierbij moet je denken aan verhaallijnen die ontbreken of sterk zijn aangepast. Daarnaast zijn sommige personages uit de boekenreeks qua karakter aangepast, ontbreken ze volledig of heeft de serie eigen personages gecreëerd. Het is op zich niet gek dat elementen worden weggelaten of juist worden toegevoegd aan een serie. Dit kan een serie alleen maar versterken. Vaak is het ook onmogelijk om alles wat er in een boek beschreven staat mee te nemen in een serie. Je begeeft jezelf pas op glad ijs als je enorm gaat afwijken van het bronmateriaal of zelfs het bronmateriaal gaat loslaten. Dit zag je gebeuren met Game of Thrones.

De serie liep vanaf het zesde seizoen vooruit op de boeken, omdat George R. R. Martin de laatste twee delen nog niet had voltooid. Hierdoor moesten de showrunners zelf het verhaal afronden, wat leidde tot een einde dat door veel fans op z’n zachtst gezegd als controversieel werd ervaren. Ook George R. R. Martin heeft zich meerdere malen uitgesproken over het einde van Game of Thrones. Hij gaf aan dat het niet zijn keuze was om de serie in acht seizoenen af te ronden. Hij had liever gezien dat het verhaal langzamer en uitgebreider werd verteld, zoals in zijn boeken. George heeft herhaaldelijk gezegd dat zijn boekenreeks een ander einde zullen hebben dan de serie, hoewel sommige grote lijnen mogelijk overeenkomen. De afronding van Game of Thrones blijft een smet op verder één van de beste series aller tijden.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (2)

BlackBiker
donderdag, 22:07
Een column waar ik het hartgrondig mee eens ben. Eén van de meest fantastische series van de laatste jaren. Maar vanaf seizoen 6 ging het bergafwaarts om in seizoen 8 met een vreselijke afgeraffelde anti-climax te eindigen.

Toch kan je dat Benioff en Weiss niet alleen aanrekenen. Volgens mij was het echt de bedoeling dat de boeken af zouden zijn voordat ze met de serie aan het eind van de bestaande boeken zouden komen. Maar Martin kreeg volgens mij een enorme writersblock en kwam niet verder met het verhaal, dat hij ook gewoon te ingewikkeld had gemaakt. Hij had zichzelf in een hoek geschilderd... En daarnaast gaf hij steeds voorrang aan andere projecten. De man zou eens een cursus plannen moeten krijgen :-)

Enfin, de boeken zijn er nog steeds niet en je kunt je afvragen wat dan erger is. Stoppen op een punt in het verhaal waarbij nog van alles in de lucht hangt, of proberen er zelf een eind aan te breien?
Ze hebben voor dat laatste gekozen. En wat je er ook van mag vinden, het verhaal is in elk geval afgerond. Het is alleen jammer dat ze hier geen goede schrijvers hebben ingehuurd, maar het zelf wilden proberen...
6
JanWillemK
Gisteren, 19:33
Het enige wat ik Benioff en Weiss wel écht kwalijk neem, is dat het hele 'Winter is comming' gebeuren op de meest slappe manier is verteld. Dit had niet maar 1 aflevering moeten zijn maar een heel seizoen. Het voelde te afgeraffeld.

Ik had ook graag meer van het personage Stannis Baratheon willen zien. De 'rightful heir to the Iron Throne', en in mijn ogen de interessantste personage van de boekenseries.
Toon spoiler
0
Log in om een reactie achter te laten