Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
NPO gaat door met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden

NPO gaat door met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden

De NPO blijft programma’s uitzenden met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden. Dit geldt onder andere voor Flikken Maastricht (AVROTROS) op NPO 1, waarvan een nieuw seizoen op 2 maart begint.

Audiodescriptie biedt visueel beperkte kijkers de mogelijkheid om tv-programma’s te volgen waarin relatief weinig wordt gesproken maar waarin wel veel gebeurt, zoals dramaseries en films.

Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. De service is een aanvulling op gesproken ondertiteling voor blinden en slechtzienden die de NPO bij alle buitenlands gesproken programma’s met Nederlandse ondertiteling aanbiedt.

Behalve Flikken Maastricht (AVROTROS) krijgt het vervolg van de spannende serie KLEM (BNNVARA), in het najaar op NPO 1, ook audiodescriptie. Verder is het CoBO in samenwerking met het Filmfonds bezig om documentaires van deze service te voorzien. Ook het NPO-fonds heeft audiodescriptie opgenomen in zijn voorwaarden voor te realiseren dramaproducties.

De NPO begon eind 2015 met een pilot met audiodescriptie bij de dramaserie Tessa (BNNVARA), Boer zoekt vrouw (KRO-NCRV) en de jeugdserie Alleen op de wereld (VPRO). In 2017 kwamen daar Penoza (KRO-NCRV), Flikken Rotterdam (AVROTROS), Circus Noël (KRO-NCRV) en Boer zoekt vrouw internationaal (KRO-NCRV) bij.

Bij audiodescriptie beschrijft een stem tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn.

Via de app Earcatch is de audiodescriptie synchroon met de uitzending te beluisteren. Het voordeel van deze gratis app is dat de omgeving van de gebruiker niet verplicht hoeft mee te luisteren met de audiodescriptie. Deze wordt namelijk apart aangeboden via de hoofdtelefoon van de gebruiker.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten