Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Peter Rotthier geeft "Gevoel voor tumor - Seizoen 1" een 8.5.
Geschreven door Peter Rotthier op 7 juni 2018.
Leuk?
2
1
Bekijk stemmen

Gevoel voor tumor - Seizoen 1

Toen we een paar maanden terug de eerste aflevering van Gevoel voor Tumor onder de loep namen, waren er duidelijk enkele mensen niet gediend van de manier waarop we de humor in deze reeks omschreven. Eerst en vooral willen we daarbij opmerken dat een eerste aflevering een introductie van een reeks is en de titel van de serie spreekt natuurlijk ook boekdelen. Het verhaal van die eerste aflevering beschrijft het leven van een onbezorgde student geneeskunde die houdt van uitgaan, rugby speelt en het goed doet bij de vrouwtjes. Daarnaast maken we kennis met zijn ouders en zus. Pa en ma hebben wat huwelijksproblemen en zuslief heeft een man met twee linkerhanden. Pas aan het eind van die eerste aflevering valt het verdict dat Tristan kanker heeft.

Gevoel voor tumor
© Een


Een tweede belangrijk punt dat we willen aanhalen is dat het verhaal, dat gebaseerd is op ware gebeurtenissen, verteld wordt door Tristan zelf. Hijzelf vertelt heel zijn verhaal met een lach en een traan. Want wees maar zeker tijdens het vervolg van de reeks worden er heel wat traantjes gelaten zowel door Tristan als door zijn omgeving.

Toch blijft humor zijn plaats hebben in deze reeks. Aan het eind van de eerste aflevering rijdt hij tegen de wagen van Hanne (Marthe Schneider, Cordon). Haar grootvader Marcel (Vic De Wachter, Vossenstreken) ligt in het ziekenhuis met kanker en Tristan komt bij hem op de kamer te liggen voor zijn eerste chemo. Het is Marcel die met een gezonde dosis humor Tristan door die eerste moeilijke periode sleurt en die Hanne en Tristan dichter bij elkaar brengt. Na het ongevalletje op de ziekenhuisparking hadden de twee geen goed woord voor elkaar over. Marcel zorgt er echter voor dat het ijs ontdooit en Hanne en Tristan een koppel worden. Hanne wordt dan ook een grote steun voor Tristan in het verdere verhaal waarin hun liefde voor elkaar herhaaldelijk op de proef wordt gesteld door de ziekte van Tristan.

Na de vaststelling van de tumor bij Tristan doorlopen we in de afleveringen alle stappen die de jongeman moet ondergaan in zijn genezingsproces, van het invriezen van zijn spermacellen over de chemokuren tot en met een ultieme stamcellen therapie. Het is een verhaal van vallen en opstaan, met zowel positieve als negatieve, pakkende momenten. Tussendoor zien we ook hoe de levens van zijn ouders en zus evolueren en hoe zij met de ziekte van Tristan omgaan. Aan het eind van het verhaal komt alles goed met Tristan maar dat is jammer genoeg niet zo voor iedereen die geconfronteerd wordt met kanker.

Gevoel voor tumor
© Een


Wat ook interessant was, waren de interviews op het eind van elke aflevering waarin jonge (ex-)kankerpatiënten spreken over hun beleving van de verschillende aspecten waarmee ze geconfronteerd werden tijdens hun genezingsproces. Daaruit bleek dat de makers zich goed hadden geïnformeerd over de medische maar ook over de menselijke aspecten die kanker met zich meebrengt.

De humor in Gevoel voor Tumor die verband houdt met de ziekte zelf, komt van de patiënten zelf. Dat ze die humor gebruiken, betekent ook dat ze blijven vechten tegen de ziekte. Die humor bij mensen met een ongeneeslijke ziekte is een fenomeen dat je ook bij mensen met andere, al dan niet levensbedreigende, chronische ziekten zal tegenkomen. Eens de humor verdwijnt, verdwijnt ook het plezier in het leven en geven de mensen de strijd op. Gevoel voor Tumor is een serie die mensen hoop kan geven maar ook die meer begrip zal opleveren voor mensen die leiden aan een ongeneeslijke kwaal.
Volg Gevoel voor tumor
Vorige aflevering
Isolation
Isolation
01x08
Leuk?
2
1
Bekijk stemmen

Reacties (8)

avatar_wolleke
08 jun 2018 07:46 -
"Aan het eind van het verhaal komt alles goed met Tristan". Verklap anders het einde al...
Reageer
avatar_rotthierpeter
08 jun 2018 08:42 -
Dat het goed af ging lopen wisten we al maanden op voorhand nog voor de eerste aflevering uitgezonden werd dankzij de aandacht die de reeks kreeg in de kranten. Denk zelfs dat de jongen op wiens verhaal de reeks geïnspireerd zelfs te gast was in een paar praatprogramma's.
Reageer
avatar_wolleke
08 jun 2018 09:41 -
Daar gaat het ook niet om. In een recensie kan het toch niet de bedoeling zijn dat er delen van het verhaal worden verklapt (Hanne en Tristan worden uiteindelijk een koppel). En dat is bijlange niet de eerste keer (bijvoorbeeld recensie Vikings seizoen 5 waar echt alles van het verhaal in de recensie staat).
In een verhaal waar een terminale ziekte centraal staat mag je in de recensie toch niet vertellen dat hij het wel overleefd. Daarvoor kijk je toch net de serie.
Reageer
avatar_anonymous
08 jun 2018 10:29 -
Niet voor eerst dat deze schrijver hele delen van het verhaal al onthult in zijn 'recensie'. Het zijn meer samenvattingen van een seizoen.
Reageer
avatar_renzoroy
08 jun 2018 11:47
In zijn recensie van Siren laatst, beschrijft hij ook al het halve verhaal. Hij schrijft eerder samenvattingen dan recensies...
Reageer
avatar_rotthierpeter
08 jun 2018 12:48 -
Een recensie bestaat meestal uit drie onderdelen:

De analyse (een bespreking van de inhoud van het boek, de film enz.)
De interpretatie (betekenisgeving aan het werk op zich en in ruimer verband)
De evaluatie (positieve en negatieve kritiek)
Reageer
avatar_wolleke
08 jun 2018 13:17 -
Je kan ook de inhoud ook bespreken zonder dat je dingen vrijgeeft van het verhaal. Je zegt nu bijvoorbeeld dat Hanne en Tristan in het begin niet met elkaar overweg kunnen en nadien een koppel vormen. Als ik nu de serie zou beginnen kijken (wat ik nog niet gedaan heb) weet ik al van in het begin dat hun ruzie toch over enkele afleveringen opgelost is, en dat ze zelfs een koppel zullen vormen. Je ontneemt zo toch een groot deel van de spanning.
In een recensie mogen gewoon geen spoilers staan.
Je moet net mensen goesting geven om de serie te bekijken (of dat ze er hun tijd net niet moeten insteken) en dat doe je nu niet door het halve verhaal al te verklappen.
Een korte samenvatting zodat de mensen weten waarover het in ruime lijnen gaat moet natuurlijk maar dit kan perfect zonder inhoud te verklappen.
Reageer
avatar_rotthierpeter
08 jun 2018 16:23 -
Als je de reeks (nog) niet gezien hebt kan je toch ook niet inschatten hoe belangrijk het gegeven is dat die twee een koppel gaan vormen. Het is net het feit dat ze een koppel worden waarop een groot deel van de reeks steunt daarom ook dat ik het vermeld heb in de recensie.
Reageer
Gevoel voor tumor