Dune: Prophecy speelt zich ruim 10.000 jaar voor de geboorte van Paul Atreides af. In de eerste aflevering wordt een mooi fundament neergelegd voor de rest van het seizoen. Het universum van Dune is afkomstig uit de boeken van Frank Herbert (en later zijn zoon Brian Herbert samen met Kevin J. Anderson). Het werd in 1984 al eens op het grote doek gebracht, het is daarna ook naar de televisie gekomen in de vorm van Frank Herbert’s: Dune en Frank Herbert’s: Children of Dune, maar recentelijk geniet Dune met name bekendheid door de films van Denis Villeneuve uit 2021 en 2024.
Dat Dune: Prophecy zich afspeelt in het universum zoals dat in de films van 2021 en 2024 is weergegeven, wordt al snel duidelijk door de wijze waarop alles in beeld gebracht wordt. De sfeer vanuit de films komt duidelijk en mooi terug in de eerste aflevering.
Verhaaltechnisch bevinden we ons ruim 10.000 jaar voordat Paul Atreides (de protagonist uit de films) geboren werd. De grote oorlog van de mensheid tegen de denkende machines is achter de rug. Een oorlog waar het Huis Harkonnen duidelijk niet goed uit vandaan is gekomen. Velen van hen zijn gevlucht, maar Valya (Emily Watson, Too Close) en Tula (Olivia Williams, The Nevers) hebben zich aangesloten bij de Sisterhood, een genootschap dat haar leden opleidt tot Waarheidszeggers. Waarheidszeggers worden toegewezen aan de grote Huizen als adviseurs omdat zij onder meer kunnen bepalen of mensen de waarheid spreken of niet.
Binnen het genootschap is er echter een verschil van mening over de invloed die het genootschap moet hebben. Het oorspronkelijke doel is een adviserende, maar bij een aantal (waaronder bij Valya en Tula) heerst het gevoel dat het genootschap de touwtjes meer in handen hoort te hebben en dat zij uiteindelijk één van de zusters op de hoogste troon moeten zien te krijgen. Zodra Valya het voor het zeggen krijgt, is dat dan ook de insteek. Het speerpunt daarbij is de keizer Corrino (Mark Strong, Temple) en zijn dochter en opvolger Ynez (Sarah-Sofie Boussnina, Knightfall).
Zoals gezegd, zit het in de eerste aflevering qua sfeer wel goed. Alles wordt mooi in beeld gebracht en is vergelijkbaar met de films, en dat is knap als je bedenkt dat het budget voor een serie als deze natuurlijk kleiner is dan dat het voor de films is geweest. En met namen zoals Emily Watson, Travis Fimmel en Mark Strong, staat er qua acteerwerk ook een stevige basis.
De eerste aflevering doet ook zijn best om het verhaal en de verschillende relevante personages goed uiteen te zetten. En daar slaagt het redelijk goed in, zeker als je weet dat het universum van Dune niet altijd even eenvoudig is om te begrijpen. Ik werd daarbij wel geholpen door het feit dat ik beide films heb gezien en (in een heel ver verleden) de boeken eens gelezen heb. Zonder enige voorkennis zal het een stuk ingewikkelder zijn om in het verhaal te komen.
Dune is een verhaal over politieke macht, wie heeft het, wie probeert het te verkrijgen en welke intriges spelen er allemaal. Dit zorgt ervoor dat het tempo van het verhaal in de eerste aflevering (maar vermoedelijk ook in de rest van het eerste seizoen) niet al te hoog ligt. Dit is niet anders dan in de films en vind ik zelf geen bezwaar. Zeker omdat je goed op moet blijven letten wat er gebeurt.
Ik ben erg benieuwd naar de rest van het eerste seizoen, maar ik vermoed dat ik wacht tot alle aflevering online staat om er zo voor te zorgen dat ik echt goed in het verhaal kan komen en niet elke week weer moet nadenken over wie ook alweer welke rol speelde in het geheel. En dat wachten zal moeilijk genoeg worden, want deze eerste aflevering smaakte zeker naar meer.
Over de auteur, Wesley Fechter
Wesley (1980) is een serieliefhebber die opgroeide in Purmerend in de jaren dat series als The Knight Rider, The A-Team, Airwolf en Are you being Served? nog veel op tv te zien waren. Nadat hij door arbeidsongeschiktheid gedwongen afscheid moest nemen van de juridische wereld besloot hij in plaats van het schrijven van juridische teksten te gaan schrijven over zijn hobby's. En na een aantal jaren geschreven te hebben over bord-en kaartspellen moeten nu de serie er ook aan gaan geloven. Met een voorliefde voor het superhelden genre, Britse en Scandinavische crimi's, thrillers en series vol humor is zijn smaak het best te omschrijven als breed.
Beter dan de films vond ik het zeker niet. Maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik het verhaal dat in de films wordt verteld behoorlijk goed ken. Dit boek van Herbert jr. heb ik niet gelezen. Het is me wel duidelijk dat hij zijn best heeft gedaan om zijn vader te evenaren, maar tot nu toe ben ik nog niet helemaal overtuigd. Wel voldoende om met plezier de tweede aflevering ook te gaan kijken, dat zeker.
Het ziet er schitterend uit. Het budget is duidelijk behoorlijk van deze serie. Vooral de dames vind ik sterk in deze aflevering. De heren, tja, wat moet ik zeggen. Frimmel ziet er precies hetzelfde uit als in alle andere series waaruit ik hem ken en hij doet ook hetzelfde trucje. Not impressed. En Strong kan heel broeierig kijken, maar vind ik verder niet veel uitstralen. Maar hé, misschien groeien ze nog in hun rollen. Dat zie je wel vaker.
Het is inderdaad veelal hetzelfde trucje dat herhaald wordt. Maar wellicht is Boy Swallows Universe dan nog een aanrader om te kijken. Daar speelt hij wel echt een ander soort rol.