Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Sterre de Jong geeft "The Good Doctor - Eerste aflevering" een 8.5.
Geschreven door Sterre de Jong op 15 juli 2019.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

The Good Doctor - Eerste aflevering

Na heel wat positieve reacties te hebben gelezen, leek het mij, als toekomstig geneeskunde student, handig om mijn vrije tijd te vullen met het kijken van een medisch drama: The Good Doctor. Na het zien van de eerste aflevering wist ik dan ook vrij snel dat ik een goede keuze had gemaakt. De introductie van de personages wordt sterk neergezet en het eerste vooroordeel waar de protagonist Shaun Murphy mee moet dealen, is dan ook behoorlijk actueel.

The Good Doctor
© ABC


The Good Doctor gaat over niets minder dan een dokter die op het eerste gezicht juist ‘niet goed’ lijkt. De jonge chirurg Shaun Murphy heeft een autistische stoornis en lijdt aan het savant-syndroom. Ondanks zijn achterstand op communicatief gebied, leren we al in de eerste paar minuten dat aan zijn medische kennis niet getwijfeld kan en mag worden. Het verhaal begint met een levensbedreigend ongeluk op de airport van San José capital. Door middel van zijn analytisch denkvermogen verricht Shaun op spectaculaire wijze een heldendaad met positieve aandacht van de media als gevolg. Niet alleen de interesse van de pers, maar ook die van mij werd hierdoor meteen getrokken.

Mede dankzij deze gebeurtenis krijgt hij dan ook uiteindelijk een kans als chirurg-in-opleiding in het prestigieuze St. Jose ziekenhuis - wat ongenoegen brengt bij sommige raadsleden van het ziekenhuisbestuur. Zij menen dat uitstekende communicatieve vaardigheden vereist zijn voor het zijn van een goede dokter. Een deel van de pilot gaat dan ook over het debat dat de bestuursleden met elkaar voeren: is een autistisch persoon net zo capabel als chirurg als iemand die dit niet is? Het antwoord lijkt voor sommigen van hen vanzelfsprekend, maar wie zegt dat zij gelijk hebben? De omstandigheden waarin Shaun zich bevindt hebben heel wat gemeen met de tijd waarin wij nu leven. Levensbedreigende situaties worden door een groep omringende mensen gefilmd en online gepost, terwijl het aantal hulpverlenende mensen honderdmaal zo klein is.

Why were you rude to me when we first met then nicer to me the second time we met and now you want to be my friend? Which time was it that you were pretending? Dr. Shaun Murphy

Freddie Highmore (Bates Motel) weet Shaun Murphy al sinds de eerste minuut neer te zetten als een complex maar interessant personage. Naarmate de aflevering vordert, leren we steeds meer te weten te komen over zijn jeugd en wat hem heeft gedreven om zijn droom om chirurg te worden na te streven. Dit wordt laten zien in flashbacks door de aflevering heen. De combinatie tussen het verleden en het heden zorgt ervoor dat je het gedrag van Shaun als kijker beter begrijpt en er empathie voor opwekt. Zo weten we als kijker dat zijn jeugd niet over rozen is gegaan en hij een speciale band heeft met een hoge leidinggevende in het ziekenhuis. Zijn verleden zorgt voor duidelijkheid, maar wekt tegelijkertijd ook nieuwe vragen op waardoor je als kijker staat te popelen om door kijken.

Gelijktijdig wordt ook het andere ziekenhuispersoneel geïntroduceerd: de mooie, meelevende arts in spé Claire Browne (Antonia Thomas, Lovesick) en haar wannabe boyfriend Jared Kalu (Chuku Modu, The 100). Ze staan beiden onder leiding van de arrogante Neil Melendez (Nicholas Gonzalez, Pretty Little Liars) die Shaun, door zijn autisme, niet als een aanwinst ziet voor het ziekenhuis maar als een last. De directeur Aaron Glassman (Richard Schiff, The West Wing) gelooft echter overduidelijk wel in de capaciteiten van Shaun en wil hem kosten wat het kost een kans geven. Maar waarom?

The Good Doctor
© ABC


Wanneer Shaun nadenkt over eventuele diagnoses bij een patiënt, word je als kijker meegenomen in zijn denkproces. Dit wordt gedaan door middel van het laten zien van animaties van de menselijke anatomie en fysiologie van het desbetreffende lichaamsdeel. Dit vind ik persoonlijk het karakter sterker maken, doordat we zo toch nog een glimp opvangen van zijn denkwijze, aangezien Shaun zelf ons niks vertelt. De verschillende casussen die aan bod komen zijn origineel, interessant en bevatten wellicht enige medische voorkennis, maar dit is zeker geen vereiste om het plot te volgen.

Al met al is eerste aflevering mij dan ook erg goed bevallen. We leven in een tijdperk waarin we als mens niet alleen het beste van onszelf verwachten, maar ook van anderen. Alles wat niet aan de norm voldoet, wordt gezien als ‘anders’. The Good Doctor laat zien dat vooroordelen niet altijd waar hoeven te zijn en je pas weet wat je aan iemand hebt als je ze daadwerkelijk een kans geeft. Ik ben heel benieuwd hoe deze serie zich ontwikkelt en hoe het Shaun zal vergaan in het ziekenhuis. Het is hoe dan ook duidelijk dat hij hard zal moeten werken om het sceptische bestuur te overtuigen van zijn capaciteiten en ik kan niet wachten hem dit te zien doen! De eerste aflevering van The Good Doctor krijgt van mij een welverdiende 8.5!
Volg The Good Doctor
Vorige aflevering
Goodbye
Goodbye
07x10
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_TheOnbekende3
24 Mei 2024 17:01 -
Goede film!
Reageer
The Good Doctor