Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Wichita van Rijkom geeft "Safe - Eerste aflevering" een 7.
Geschreven door Wichita van Rijkom op 5 juni 2018.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Safe - Eerste aflevering

Het blijft toch even wennen hoor, om ‘Dexter’ als gewone liefdevolle vader te zien in de nieuwe Netflix serie Safe. En het feit dat alles zich in Engeland afspeelt en Michael C. Hall dan ook met een Brits accent praat maakt het allemaal nog verwarrender. Toch is dat een zure appel waar je even doorheen moet bijten, want Safe is zoveel meer dan zijn bekende hoofdrolspeler alleen. In dit verhaal volgen we namelijk Dr. Tom Delaney, gespeeld door Hall, die na een roerig jaar plotseling te maken krijgt met de vermissing van zijn oudste dochter Jenny (Amy James-Kelly, Coronation Street). Binnen de beschermde gemeenschap waarin dit verhaal zich afspeelt zou je denken dat ze gauw weer wordt teruggevonden. Maar schijn bedriegt en al gauw wordt duidelijk dat er een hoop geheimen schuil gaan achter gesloten deuren.

Het acteerwerk is prima en Hall zet, ondanks zijn iconische rol uit het verleden, ook deze rol weer overtuigend neer.

Eén jaar voor het verhaal echt begint overlijdt de vrouw van Tom. Jongste dochter Carrie (Isabelle Allen) lijkt beter met dit verlies te kunnen omgaan dan haar oudere zus Jenny, die een wrok koestert richting haar vader. Jenny begint haar vader steeds meer buiten te sluiten, krijgt een relatie met de oudere Chris Chahal (Freddie Thorp) en gaat op de bewuste avond van haar verdwijning stiekem naar een huisfeest waar volop drugs en alcohol aanwezig zijn. De volgende dag is ze nergens meer te bekennen en lijkt ook haar vriendje van de aardbodem te zijn verdwenen. Sia (Amy-Leigh Hickman, EastEnders), de organisatrice van het feest, wil ondertussen niks kwijt over wat er precies die avond is gebeurd. Gelukkig is Ioan (Hero Fiennes-Tiffin) een stuk spraakzamer en helpt hij, als kennis van Chris, de verontruste vader wel een eindje op weg. Het feest blijkt geen onschuldig feestje te zijn geweest en het einde van de eerste aflevering laat duidelijk zien dat er nog veel mysterie rondom deze avond spookt.

Safe
© Netflix


Safe is een serie die in samenwerking met de Franse tv werd gemaakt en gecreëerd is door de Amerikaanse bestseller auteur Harlan Coben. Dit is ook wel te merken aan de manier waarop het verhaal wordt verteld. Ergens voelt dit wel een beetje alsof je een mysterieuze detective aan het lezen bent. Het is duidelijk dat er erg veel tijd is gestopt in de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. De sfeer van de wijk waarin de karakters wonen is direct voelbaar. Het acteerwerk is prima en Hall zet, ondanks zijn iconische rol uit het verleden, ook deze rol weer overtuigend neer. Wel miste ik wat snelheid tijdens deze eerste aflevering. Het verhaal gaat wat langzaam van start en hoewel je hierdoor wel al enkele karakters goed leert kennen voelt het toch wat traag allemaal. Voor mij had er wel wat meer mogen gebeuren. Wat ik dan wel weer erg positief vond, was dat er al wat kleine kijkjes worden gegeven in de andere belangrijke verhaallijnen die Safe te bieden heeft. Want naast de verdwijning van Jenny speelt er nog veel meer…

Het verhaal wordt omschreven als een drama/thriller maar van dat laatste aspect heb ik nog maar weinig gezien.

Tijdens een lokale barbecue zien we dat Tom goed bevriend is met Pete (Marc Warren, Band of Brothers), een collega die hem de afgelopen tijd veel heeft gesteund. Maar ook buurvrouw Sophie Mason (Amanda Abbington, Sherlock), die tevens rechercheur is bij de politie, heeft een persoonlijke relatie met Tom. Deze verhoudingen blijven tijdens de pilot nog wat oppervlakkig maar zullen waarschijnlijk een grote rol gaan spelen later dit seizoen. Op het politiebureau ontmoet rechercheur Mason haar nieuwe collega Emma Castle (Hannah Arterton). Afkomstig uit de grote stad draagt Emma een geheim met zich mee waarom zij zich heeft laten overplaatsen naar deze kleine gemeenschap. Ook hierover krijgen we als kijker maar minimale informatie te zien deze aflevering, want de dames krijgen te maken met een anonieme tip over docente Zoé Chahal (Audrey Fleurot, Engrenages), de moeder van Chris. Zij blijkt niet alleen problemen te hebben binnen haar gezin maar ook op het werk.

Hall is naast hoofdrolspeler ook uitvoerend producent van de show, en heeft duidelijk zijn best gedaan om zich goed in te leven in zijn karakter. Met een relatief kort eerste seizoen van acht afleveringen is de serie prima geschikt voor een fijne bingewatch sessie. Het verhaal wordt omschreven als een drama/thriller, maar van dat laatste aspect heb ik nog maar weinig gezien. Safe heeft echter zeker mijn interesse gewekt en na lovende commentaren van vrienden ben ik dan ook van plan de rest van het seizoen te gaan kijken. Het verhaal komt heel overtuigend over en de acties van vader Tom zijn daardoor ook goed voor te stellen. Ik ben wel erg benieuwd of het seizoen naarmate de afleveringen vorderen nog iets spannender zal gaan worden. Omdat ik dit gevoel nog iets miste heb ik mijn cijfer daarom wat lager gehouden. Maar er is absoluut potentie, en ik hoop dan ook dat ik na het zien van alle afleveringen kan zeggen dat Safe alle beloftes heeft waargemaakt.

Safe
© Netflix
Volg Safe
Vorige aflevering
Episode 8
Episode 8
01x08
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_Olga2000
05 jun 2018 17:55 -
Ik heb de hele serie met veel plezier gekeken. Mijn enige punt was dat vader Hall toch net niet genoeg bij de politie aanklopte voor zijn dochter. Als mijn dochter 5 dagen vermist is, zou ik echt veel meer zorgen maken.
Reageer
avatar_wichitavrijkom
06 jun 2018 00:25
Mijn recensie over het hele seizoen komt als het goed is zondag online, maar ik deel helemaal jouw mening! ;-)
Reageer
avatar_TnTNL
06 jun 2018 07:43
Zeer mee eens ook. Ik ben net over de helft, maar voelt zeker vreemd aan.
Reageer
avatar_Marco6894
10 jun 2018 22:55
Ben ik het niet mee eens. Hij is juist heel erg bezorgd. Hij neemt alleen het heft in eigen handen om alles eraan te doen om zijn dochter weer te vinden.
Reageer
Safe