Rectify

7.6 / 10
46 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Ron Schoonwater geeft "Rectify - Seizoen 4" een 9.
Geschreven door Ron Schoonwater op 26 februari 2017.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Rectify - Seizoen 4

Het laatste seizoen van Rectify. De serie over Daniel Holden (Aden Young, The Code), een man die, na negentien jaar in de dodencel heeft gezeten, vrij wordt gelaten, en zijn ontwrichte familie. De zoektocht naar erkenning, waarheid en geluk komt tot een einde. Op een manier die liefhebbers inmiddels wel kennen. Het tempo van de serie ligt laag. Er is ruimte voor stilte en afstand. Toch is Rectify de meest emotionele serie sinds tijden. Elk personage wordt beïnvloed door de situatie waarin hij of zij zich bevindt. Daniels vrijlating is niet meer dan een katalysator van de onderhuidse spanningen van en tussen de gezinsleden. Het resultaat is rauw, ruw, ongrijpbaar en beweegt zich tussen wanhoop, hoop, geluk, depressie en uitzichtloosheid.

Rectify
© Sundance


Zus Amantha Holden (Abigail Spencer, Suits) heeft zich jarenlang ingezet voor de vrijlating van Daniel. Nu het zover is, blijkt haar leven doelloos. Niet alleen omdat de situatie rondom Daniel verschillende complicaties met zich mee brengt, maar ook omdat ze zelf met allerlei issues rondloopt. Haar werk en haar liefdesleven, het loopt allemaal niet zoals ze zich waarschijnlijk had voorgesteld. Hoewel ze in het vierde seizoen een openbaring krijgt, spat de leegte er nog vanaf. Toch gloort er een spoortje van licht aan de horizon.

Er is ruimte voor stilte en afstand.Moeder Janet (J. Smith-Cameron, True Blood) weet zich geen raad met haar rol naar Daniel toe. Het gevoel van liefde wordt vermengd met schaamte. Daarbovenop wordt de relatie met Ted sr. (Bruce McKinnon, Christy) steeds complexer. Liefde lijkt ergens omgeslagen te zijn in een praktische oplossing. Het feit dat Ted sr. moeite heeft met wat Daniel zijn zoon Ted jr. heeft aangedaan, maakt de onderlinge relatie met Janet er niet beter op. Hun zoon Jared (Jake Austin Walker, Fear The Walking Dead) manoeuvreert er op zijn eigen manier doorheen. Vaak wordt hij op afstand gehouden. Hoewel hij dit zelf niet waardeert, heeft hij daardoor toch een open blik naar wat er rondom hen heen gebeurt. Meestal vanuit onwetendheid.

Ted jr. (Clayne Crawford, Lethal Weapon), de zoon van Ted sr. uit een eerdere relatie, worstelt met zijn eigen bestaan en de complexe relatie met Tawney (Adelaide Clemens, Parade's end), zijn vrouw. De onzekerheid neemt toe wanneer het bedrijf van de Holdens verkocht dreigt te worden. Ted jr. glijdt langzaam af naar alcoholisme en wanhoop. Aan de andere kant is Tawney het toonbeeld van onzekerheid. Niet meer wetende of ze haar geloof terug zal vinden. In God en in haarzelf.

Dit einde past bij deze fantastische serie.

Daniel, tenslotte, klimt langzaam uit een heel diep dal. De weerstand en de gevoelloosheid blijven bestaan. Door therapie, groepsgesprekken met zijn huisgenoten en het vinden van een eigenzinnige vriendin lijkt hij langzaam, op geheel eigen wijze, te ontdooien. De terugkeer van advocaat Jon Stern (Luke Kirby, The Astronaut Wives Club), de zoektocht van sheriff Carl Dagget (J.D. Evermore, True Detective) en de ontboezemingen van betrokkenen bij de moord op Daniel zijn vriendin Hannah lijken nieuwe antwoorden op te leveren.

Rectify
© Sundance


Dit laatste seizoen van Rectify geeft geen definitieve antwoorden. De frustratie van het eerste seizoen is er niet meer. Daarvoor in de plaats komt labiele hoop. Verwachtingen zijn namelijk al eerder niet uitgekomen. Het einde van Rectify is daarom multi-interpretabel. Een droom of een nieuw vervolg. Een vervolg dat wij niet meer zullen zien, maar zelf moeten verzinnen. Dit einde past bij deze fantastische serie. Het overweldigende acteerwerk, de sombere sfeer, de rustige passages en het constante gevoel dat hoop net zo makkelijk weer wanhoop wordt. Rectify is kunst met een hoofdletter K. Met dit seizoen heeft het een weergaloos einde gekregen. Daar horen heel veel vragen bij. Zonder dat we de antwoorden krijgen of, net zoals in alle seizoenen, niet altijd zullen begrijpen.
Volg Rectify
Vorige aflevering
All I'm Sayin'
All I'm Sayin'
04x08
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_anonymous
28 feb 2017 14:40 -
geweldige serie
Reageer
Rectify