Na de moord op één van hen staat het politiekorps van Long Beach op scherp. In On Call volgen we nieuwe agent Diaz en zijn begeleider Harmon die, tussen het patrouilleren door, de daders van de moord proberen te vinden. Er bestaan al massa’s politieseries in het hedendaagse tv-landschap. Een groot deel hiervan komt uit de koker van Dick Wolf, die niet alleen verantwoordelijk is voor de Law & Order-series, maar ook voor FBI en Chicago PD (inclusief spin-offs). Toch is dit blijkbaar nog niet genoeg voor de inmiddels behoorlijk bejaarde tv-maker. Zijn nieuwste titel is namelijk On Call, een politieserie die voor Amazon Prime Video werd gemaakt en begin dit jaar op de streamingdienst verscheen.
Alex Diaz (Brandon Larracuente) komt net van de politieacademie en begint zijn eerste diensten bij de Los Angeles Long Beach-unit. Deze afdeling heeft net een zwaar verlies geleden, iets waar iedereen op het bureau nog moeite mee heeft. Alex wil een goede eerste indruk maken en start zijn eerste dienst vol enthousiasme en moed. Zijn begeleider Traci Harmon (Troian Bellisario) heeft veel ervaring met het opleiden van ‘rookies’ en ziet in Diaz dan ook een interessante uitdaging.
De afleveringen duren rond de 30 minuten wat een stukje korter is dan een gemiddelde politieserie.
De eerste paar minuten van de serie zetten direct de toon. On Call opent met de brute moord op politieagente Maria Delgado (Monica Raymund), die midden op straat doodbloedt. Hiermee maakt de serie meteen duidelijk wat voor sfeer je kunt verwachten. On Call schuwt geen heftige beelden en brengt de situaties waarin de personages terechtkomen op een rauwe en realistische manier in beeld. Hierbij wisselen bodycam- en camerabeelden elkaar af, wat zorgt voor een intense en meeslepende kijkervaring. Elke aflevering bevat verschillende politiezaken, maar de moord op Delgado blijft als rode draad door het seizoen lopen.
Hoofd van het Long Beach-politiekorps is luitenant Bishop (Lori Loughlin), een strenge maar rechtvaardige leidinggevende die vastbesloten is om de moordenaars van Delgado te vinden. Harmon kan goed met haar overweg, maar haar relatie met sergeant Lasman (Eriq La Salle) ligt ingewikkelder. Zij hebben een totaal andere kijk op politiewerk en botsen daardoor regelmatig. Deze spanningen vormen een belangrijk onderdeel van het verhaal. De serie laat zien dat politiewerk veel meer is dan alleen boeven vangen: van nummerbordcontroles tot het opbouwen van netwerkconnecties—alles speelt een rol in het effectief uitvoeren van de job.
De cast zit vol met bekende namen en het acteerwerk is van hoog niveau. Eriq La Salle was een opvallende verschijning, vooral omdat hij na jarenlang achter de schermen te hebben gewerkt weer als acteur te zien is. Overigens was hij ook creatief betrokken bij On Call als regisseur van de helft van het seizoen.
Hoewel ik kwalitatief weinig op On Call heb aan te merken ben ik alsnog niet heel enthousiast over de serie.
De afleveringen duren ongeveer 30 minuten, wat korter is dan de gemiddelde politieserie. Toch voelt het niet alsof er iets ontbreekt; het tempo is hoog en de afleveringen zijn effectief opgebouwd. Er is weinig aandacht voor de privélevens van de personages—bijna alles speelt zich af in en rondom de politiewagen. Desondanks krijgen de karakters voldoende diepgang en leer je hen als kijker per aflevering beter kennen.
Graag wil ik dierenliefhebbers wel even waarschuwen voor aflevering zes. Zonder spoilers te geven vond ik dit een pittige episode om te kijken, vooral vanwege de manier waarop een zaak met een hond werd behandeld. Mijn hart brak. Maar eerlijk gezegd waren ook andere zware verhalen—bijvoorbeeld met kinderen—indrukwekkend en aangrijpend verteld. Dat is knap, zeker gezien het feit dat de serie in totaal slechts vier uur duurt en er in die korte tijd veel gebeurt.
Hoewel ik kwalitatief weinig op On Call heb aan te merken, ben ik er niet erg enthousiast over. Dit heeft vooral te maken met het gebrek aan originaliteit. Alles wat deze serie brengt, heb ik al eerder gezien in andere politiedrama’s. Na het uitkijken van de acht afleveringen was ik onder de indruk van het niveau, maar voelde ik geen nieuwsgierigheid naar een tweede seizoen.
On Call bewijst dat zelfs met sterke acteurs en realistische, emotionele verhalen er meer nodig is om echt op te vallen binnen dit genre. Het idee is goed, maar met de enorme hoeveelheid politiedrama’s weet de serie zich niet te onderscheiden van de rest.
Wichita, geboren in 1991, is een groot dierenliefhebber, die daarnaast ook erg houdt van schrijven en tv-series kijken. Ze is ondanks haar leeftijd helaas alweer ruim vijftien jaar arbeidsongeschikt en vindt daardoor veel afleiding en plezier in het kijken naar tv programma’s. Een perfecte combinatie als het aankomt op het recenseren voor MijnSerie. In het verleden heeft zij al eens meegeschreven aan een boek over een van haar ziektes en sinds begin 2013 schrijft zij recensies voor deze site. Door het vele reizen in haar jeugd en de internationale contacten die zij haar hele leven lang al heeft is Engels altijd als een tweede taal voor haar geweest. Om die reden schrijft zij af en toe niet alleen in het Nederlands maar ook in het Engels recensies voor MijnSerie.
Gebrek aan originaliteit? De manier van filmen met bodycams, de nagenoeg continue weergave van het werk een geen familiedrama? Agenten die van call naar call haasten en gewoon hun werk doen ipv elke aflevering een nieuwe crime oplossen? Ik vond On Call rauw en bijzonder origineel, en zeker meer waard dan een 6,5
Sommige verhaallijnen zijn misschien te standaard en de karakterontwikkeling is niet altijd even diepgaand, maar de mix van de persoonlijke verhalen van de agenten en de misdaden die ze oplossen worden goed uitgebalanceerd. Daarnaast is de dynamiek en de manier van het werk van de politie in realistische situaties, vooral in situaties die snel kunnen escaleren en waarin snelle besluitvorming essentieel is, door het gebruik van bodycams op een geweldig originele manier gefilmd, en is mijn score ook wat hoger.