Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

Mark Gatiss speelt de hoofdrol in drama over boekwinkeleigenaar die misdaad oplost

Sherlock-acteur Mark Gatiss schrijft en speelt de hoofdrol in een Brits tv-drama over een eigenaar van een boekwinkel die de politie helpt misdaden op te lossen.
Bookish wordt een zesdelige serie voor het Britse tv-misdaadnetwerk Alibi en speelt zich af in het naoorlogse Londen van 1946. Gatiss, de medebedenker van BBC-series als Sherlock en The League of Gentlemen en Netflix/BBC's Dracula (2020) en acteur in films als Operation Mincemeat en Mission Impossible - Dead Reckoning, is de bedenker.De serie volgt Gabriel Book (Gatiss, foto), een "erudiete en onconventionele" speurneus die mysterieuze zaken oplost vanuit zijn verouderde boekwinkel, waarbij hij de duizenden boeken op de planken gebruikt om hem de kennis te geven die hij nodig heeft. Om hem heen staat een groep "schattige, beschadigde buitenbeentjes die hij informeel beschermt, aanspoort en begeleidt".

Naast Gatiss speelt Polly Walker de kleurrijke vrouw van Book, Trottie. Ze is charismatisch en avontuurlijk, heeft een behangwinkel naast de deur en houdt zielsveel van Book, maar niet lichamelijk. Ze delen een 'lavendel' huwelijk, waardoor Book's seksuele geaardheid verborgen blijft in een tijd waarin het illegaal was om homo te zijn.

Andere belangrijke castleden zijn Connor Finch als Jack, Olivier award-winnaar Elliot Levey als Inspector Bliss en Buket Kömür als Nora. Gastacteurs zijn Joely Richardson, Daniel Mays en Jonas Nay.

Elke zaak beslaat twee afleveringen van 70 minuten en zal volgens de producenten "naoorlogse nostalgie combineren met de roekeloze en levenslustige sfeer van die tijd".

De producent van Hotel Portofino, Eagle Eye Drama, is betrokken bij het maken van de serie, die in 2025 wordt uitgezonden op Alibi. Het Duitse Beta Film heeft de internationale distributierechten. De serie wordt geproduceerd in samenwerking met het in België gevestigde Happy Duck Films, dat deel uitmaakt van de Eagle Eye-stal, en wordt ondersteund door de Belgische Tax Shelter.

Uitvoerend producenten voor Eagle Eye zijn Jo McGrath en Walter Iuzzolino, en de serie is geschreven samen met Matthew Sweet. Carolina Giammetta is de regisseur en Christopher Arcache is de producent.

UKTV Head of Drama Helen Perry produceerde de opdracht voor de serie, die werd besteld door Alibi Channel Director Emma Ayech. De zender, die eigendom is van BBC Studios, zit achter misdaadseries zoals Annika, Traces en het Barcelona-drama The Diplomat.

"UKTV is de thuisbasis voor passieprojecten van schrijvers en we zijn er trots op dat we met de uitzonderlijk getalenteerde Mark Gatiss aan zijn project kunnen werken, samen met het bruisende team van Eagle Eye", aldus Perry. "Marks unieke detective thriller zit vol humor en hart, met een centraal platonisch liefdesverhaal dat het publiek zeker zal boeien. En omdat Book een homoseksuele man is, in een tijd waarin het illegaal was om dat te zijn, zijn we er trots op dat het drama een licht schijnt op een belangrijk LGBTQ+ verhaal. De sterrencast die Eagle Eye al heeft samengesteld is een eerbetoon aan de hit die Bookish zeker gaat worden."

"Om Goodfellas verkeerd te citeren: 'Mijn hele leven wilde ik al detective zijn!'," zei Gatiss. "Ik kan niet enthousiaster zijn om deze serie naar het kleine scherm te brengen en kijkers onder te dompelen in onze bedwelmende versie van het Londen van na de oorlog. Het is een onderbelichte tijd en een onderbelichte wereld en Bookish is de vreemde, grappige en spannende serie die ik altijd al heb willen maken."

McGrath, Chief Creative Officer voor Eagle Eye Drama, voegt hieraan toe: "Er zijn personages en ideeën die gewoon van de pagina springen en er om vragen om gerealiseerd te worden. Book, Trottie en de slimme misdaden die Mark Gatiss rond het gebied van Archangel Lane heeft geweven, is zo'n project. Het antwoord op elke misdaad is te vinden in een boek en met Bookish heeft Mark Gatiss een unieke, gedenkwaardige en opvallende nieuwe detectiveserie gecreëerd."

Beta's Chief Distribution Officer, Oliver Bachert, zei dat de serie "zeker een geweldig voorbeeld van een geraffineerd misdaaddrama en een instant klassieker voor het publiek over de hele wereld zal worden."
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten