Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

Showtime, aflevering 6

"It's Showtime everybody. Showtime"

Penny Dreadful

Persoonlijk vind ik Penny Dreadful erg moeilijk in een seriehokje te plaatsten. Wat is het nu? Is het horror, een thriller, een psychologisch drama, actie, een historisch drama of is het toch een boekverfilming? Het is duister, gruwelijk, krankzinnig en waanzinnig.

Penny Dreadful verzamelt schurken, monsters, demonen, griezelige uitvinders en decadente jongelingen.. Het gemak waarmee er gespeelt wordt met figuren als Dorian Gray, Victor Frankenstein of Dracula is griezelig en werkt soms op mijn gemoedstoestand. Ik ken alle karakters en dat maakt de samenkomst van deze griezels angstaanjagend.

Vanessa Ives wordt tot bijna in de perfectie gespeeld door Eva Green. Green zet in mijn ogen één van haar beste karakters neer. Ademloos zie je haar beproevingen doorstaan die elke fantasie tarten.

Timothy Dalton is een prachtige aanvulling, naast Green, als Sir Malcolm. Beiden lijken te zijn gemaakt voor deze eeuw. Hun houding, voorkomen en stemgeluid past in het donkere Londen.

Het is moeilijk voor te stellen dat deze twee acteurs niet uit de negentiende eeuw komen. Maar het is heel makkelijk om je voor te stellen dat alle gruwelijke monsters, ook weerwolven, heksen en zelfs de Elephant man, zich makkelijk konden verplaatsen in dit duistere, wetteloze Londen.

Penny Dreadful is geen makkelijk televisievermaak, het tart je fantasie en laat de mens van zijn slechtste en beste kant zien. Hou je van bizarre denkspelletjes, krankzinnige ‘gelukte’ experimenten, monsters en helden dan is Penny Dreadful misschien wel wat voor jou.

Dit was de radiocolumn, wat Peter en ik nog meer hebben besproken tijdens Ochtend Oostrom hoor je hieronder.



De plaat van de week is Lou Reed – Perfect Day

Tot volgende week en met vriendelijke radiogroet

Mandy

Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (6)

CC11
CC11 21 mei 2016, 14:59
In tijden als deze van algehele creatieve bloedarmoede waar 2016 wel het jaar van film-remakes lijkt te worden met Lethal Weapon, Rush Hour, Frequency, Training Day, Damien en andere Exorcists of waar men een serie zodanig wil uitmelken dat ze 30 jaar na datum met nota bene quasi dezelfde cast, inclusief kadavers, vanonder het stof gehaald wordt omdat men niets anders kan verzinnen verdient een serie als Penny Dreadful enkel en alleen al om haar originaliteit meer aandacht dan ze krijgt.
BingingBirgit
BingingBirgit 22 mei 2016, 18:09
Fantastische serie, Penny Dreadful! Afgelopen aflevering weer met verbijstering gekeken. Kudo's idd voor Eva Green, wat een prestatie :D
CC11
CC11 7 juni 2016, 11:17
Wat ik nog vergeten was...
"Penny Dreadful" was de benaming voor populaire literatuur die in de 19de eeuw in het Verenigd Koninkrijk werd uitgegeven in meestal wekelijkse afleveringen die 1 penny kosten.
Niet toevallig behoren alle karakters die in de serie voorkomen trouwens tot het zogenaamde "Public Domain" wat betekent dat zij volledig vrij zijn van copyright en door iedereen voor om het even welk doel en op welke manier dan ook gebruikt mogen worden.
Voor wie meer wil weten over de figuren uit het "Public Domain" en hoe een zekere "Mickey Mouse" daar een einde aan maakte kan ik de 9de aflevering uit de reeks "Adam Ruins Everything" : "Adam Ruins Summer Fun" aanbevelen.
Mandy1966
Mandy1966 7 juni 2016, 13:49
Hoi Dirk, in deze recensie van mijn hand, https://www.mijnserie.nl/penny_dreadful/recensie/844/penny-dreadful-seizoen-1-roeman/, leg ik uit wat een Penny Dreadful precies was.
CC11
CC11 7 juni 2016, 14:14
Die recensie heb ik natuurlijk gemist aangezien ik toen nog geen lid was van mijnserie.nl.
Wat niet wegneemt dat ik had kunnen weten dat jij dit inmiddels al haarfijn uitgelegd had ;-)
Mandy1966
Mandy1966 7 juni 2016, 16:50
Hihi, gelukkig hoef je nu nooit meer een recensie te missen ;-)
Log in om een reactie achter te laten