Mindhunter

8,0 / 10
45 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Ron Schoonwater geeft "Mindhunter - Seizoen 1" een 8.5.
Geschreven door Ron Schoonwater op 3 mei 2018.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Mindhunter - Seizoen 1

Mindhunter vraagt om geduld. De serie komt erg traag op gang en toch is het slim om vol te houden. Mindhunter is geen serie die het moet hebben van het typische 'wie heeft het gedaan' en ook niet van gruwelijke, bloederige moorden die wellustig in beeld gebracht worden. Mindhunter moet het hebben van de dialoog over moorden en de ontdekking dat de psyche van seriemoordenaars complexer is dan gedacht.

De eerste waarschuwing vooraf is dat David Fincher (Se7en, Zodiac en House Of Cards) achter deze serie zit. Zijn films en series zijn niet bepaald dertien in een dozijn te noemen. Actie en expliciete beelden van moorden worden handig ontweken. Fincher heeft het namelijk tot kunst verheven om spanning te creëren zonder de standaard aanpak. De belofte dat er iets staat te gebeuren is namelijk spannender dan de feitelijk daad.

© Netflix


Mindhunter zit vol met die belofte. Aan het begin van elke aflevering wordt een op het oog ietwat sullig personage in beeld gebracht die kwaad in de zin heeft. Het lijkt duidelijk dat de hoofdpersonages van de serie deze man ooit tegen gaan komen. De vraag is echter: wanneer?

Holden Ford (Jonathan Groff, Glee) is een jonge ambitieuze rechercheur. Altijd strak in het (blauwe) pak. Het prototype FBI agent. Zijn interesse in

Mindhunter is een top serie voor de diehards die niet af te leiden zijn door de hoeveelheid dialogen en het gebrek aan makkelijk opgevoerde spanning en sensatie.

seriemoordenaars wordt niet door iedereen begrepen binnen het conservatieve FBI-bolwerk. Gedragswetenschapper en oudere collega Bill Tench (Holt McCallany, Blue Bloods) ziet potentie in de theorieën van Ford. Dit opent uiteindelijk de deur binnen de FBI om meer tijd te besteden aan het onderzoek naar de psyche van seriemoordenaars.

Dit onderzoek houdt in dat beide heren interviews houden met seriemoordenaars. De eerste die onderzocht wordt, is de praatgrage Ed Kemper (Cameron Britton, Stitchers). Zijn relaas over de achtergrond van zijn wel heel brute moorden geeft het onderzoek een nieuwe impuls.

Om de methode van ondervragen te verbeteren wordt er contact gezocht met wetenschapper Wendy Carr (Anna Torv, Fringe) en haar inbreng wordt uiteindelijk groter dan gedacht.

© Netflix


Opvallend is verder dat de persoonlijke omstandigheden van de hoofdpersonages een belangrijke rol spelen. Holden Ford ontmoet een vriendin die in alles zijn tegenpool is. Holden zit strak in de leer en is introvert, zij experimenteert met drugs, seks en is extravert. De thuissituatie van Bill Tench verklaart mogelijk waarom hij geïnteresseerd is in gedragswetenschappen. Wendy blijkt lesbisch, terwijl de heren, vooral Holden, ongemakkelijk om haar heen draaien.

Mindhunter is een serie die moet groeien. Het trage tempo wordt op den duur de grootste kracht van de serie. De gelaagdheid van het verhaal maakt dat de kijker gebiologeerd raakt en de serie wel uit moet kijken. De serie voelt in alles een beetje ongemakkelijk. De beelden zijn gelig en helemaal in lijn met de jaren zeventig, de tijd waarin deze serie zich afspeelt. De onderhuidse spanning tussen de hoofdpersonages onderling en de seriemoordenaars aan de andere kant maken het een interessant steek- en schouwspel. Mindhunter is een topserie voor de diehards die niet af te leiden zijn door de hoeveelheid dialogen en het gebrek aan makkelijk opgevoerde spanning en sensatie.
Volg Mindhunter
Vorige aflevering
Episode 9
Episode 9
02x09
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_renzoroy
03 mei 2018 15:37 -
"Aan het begin van elke aflevering wordt een op het oog ietwat sullig personage in beeld gebracht die kwaad in de zin heeft"..... Als je iets van seriemoordenaars af weet, weet je wie dat sullige personage is... is 1 van de bekendste seriemoordenaars ooit. Je weet dat het allemaal op waarheid gebaseerd is>?? want dat vertel je nergens. De namen van de FBI agenten zijn dan wel veranderd, maar voor de rest klopt het allemaal aardig.
Reageer
avatar_karin1809
03 mei 2018 20:16 -
John E. Douglas werkte jaren als profiler bij de FBI. Jonathan Groff speelt hem in Mindhunter, maar daarin heet hij Holden Ford. Ik vond Groff ook zo geweldig in Looking. Al die bekende seriemoordenaars komen in Mindhunter aan bod, een daarvan is The son of Sam. Tench (in het echt Ressler) bedacht de term seriemoordenaar. Ik vond Mindhunter geweldig. De dialogen maakte mij soms wel eens misselijk. De manier hoe Ed de moorden vertelt. Doodenge man. Ik ben heel benieuwd naar seizoen twee. Goede recensie, van mij krijgt hij nog een punt extra :)
Reageer

Nieuwste recensies

The Mandalorian - Seizoen 2

9

Doodstil - Seizoen 1

6.5

The Liberator - Seizoen 1

7

Star Trek: Lower Decks - Seizoen 1 (sneak peek)

7.5

El Cid - Seizoen 1

7.5

Lupin - Eerste aflevering

8