Elementary

8,0 / 10
44 min
Detective
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Nienke de Boode geeft "Elementary - Complete serie" een 8.5.
Geschreven door Nienke de Boode op 12 februari 2020.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Elementary - Complete serie

Ik moet eerlijk toegeven dat ik wel wat baalde toen ik hoorde dat Elementary stopte. Ik heb het altijd een van de sterkere misdaadseries van CBS gevonden. Waar ik de CSIen en NCISen van de wereld ook graag kijk, is het niveau van Elementary toch wel een stuk hoger dan dat van die andere series. In deze recensie kijk ik terug op de zeven seizoenen van Elementary.

Elementary is een misdaadserie dus. Het is gebaseerd op de boeken over Sherlock Holmes van Sir Arthur Conan Doyle, maar met een twist. Sherlock Holmes, gespeeld door Jonny Lee Miller (Eli Stone) woont in New York in plaats van Londen en krijgt een 'sober companion' die hem van de drugs moet weghouden. Joan Watson (Lucy Liu), vroeger chirurg, maar nu professioneel drugs buddy, komt bij hem inwonen. Uiteindelijk gaan ze samen wekelijks een misdaad oplossen. Op de achtergrond lopen er een aantal rode draden door de seizoenen heen. Denk bijvoorbeeld aan het drugsgebruik van Sherlock of de klassieke vijand van Sherlock, Moriarty.

Geïnspireerd door Sir Conan Doyle's Sherlock, maar met een twist.

Het sterke aan Elementary vind ik dat de makers zich hebben laten inspireren door Sir Conan Doyle’s Sherlock, maar niet hebben laten leiden. Vaak hebben ze hun eigen pad gekozen, wat je al kon zien bij de keuze voor een vrouwelijke Watson. Het geeft dat van iets wat al honderden keren verteld is, toch weer iets nieuws gemaakt is. Soms zijn de verschillen heel duidelijk, maar soms ook wat subtieler. Leuke details vind ik dan wanneer ze de titel van een van de boeken (Hounds of Baskersville) ineens terug laten komen in een aflevering (seizoen vier); maar dan toch helemaal anders dan in het origineel.

Aan alle goede dingen komt een einde en dus ook aan Elementary.

Daarmee verschilt de serie dan ook wel van de andere Sherlock remake van dezelfde tijd: Sherlock (2010). Waar de Britse BBC serie veel dichter bij het origineel is gebleven, gaat deze serie daar wat verder van af, en durven ze ook spannende keuzes te maken. Ik doel bijvoorbeeld op de verhaallijnen van Moriarty of Irene, voor degenen die al wat gezien hebben. Op één gebied is Elementary wel dichter bij het origineel gebleven: het draait vooral om de misdaadzaken. Alles eromheen is bijzaak, waar dat in de BBC serie veel meer naar voren kwam. Maar laten we wel eerlijk zijn; de productiekwaliteit van de BBC serie heeft deze serie niet. En sommige afleveringen zijn ook wel wat repetitief, al denk ik dat de kwaliteit over het geheel genomen goed is.

Wat ik ook altijd fijn vond aan Elementary is dat het nooit heeft geprobeerd van Sherlock en Watson een romantisch stel te maken. Ze waren partners, geen stelletje, of potentieel stelletje, of wat dan ook. Het voelt een beetje alsof het nodig is om in elke serie zo’n 'wordt het wat of wordt het niks'-stelletje te hebben, maar ik denk dat Elementary heel goed heeft laten zien dat dat nergens voor nodig is.

De serie heeft door de seizoenen heen goed en constant acteerwerk geleverd. Het zijn ook niet de minste namen die in de serie hebben gespeeld. Daarnaast was het camerawerk, de beelden en de opmaak ook mooi gedaan. Het bijzondere is dat deze dingen ook door de seizoenen heen vastgehouden werden. Natuurlijk waren sommige afleveringen wat minder, maar de algehele kwaliteit was wel goed.

© CBS


Maar aan alle goede dingen komt een einde en dus ook aan Elementary. Deels ben ik ook weer blij. Je zou kunnen zeggen dat ze gestopt zijn op het hoogtepunt, of het in elk geval niet hebben laten afglijden naar een dieptepunt. We kennen CBS immers wel als die zender die elke cent uit een serie melkt, om daarna het cadaver onceremonieus in de prullenbak te gooien. Elementary heeft een laatste seizoen gekregen om het geheel af te sluiten, voor een mooi totaal van zeven seizoenen.

Tja, en dan de laatste aflevering. Het einde van de serie is denk ik goed. Het is geen spetterend einde met heel veel kabaal. Maar dat had denk ik ook niet in de serie gepast. Wel een stevig aantal plot twists; dat zijn we wel weer gewend. Al met al is het denk ik gewoon goed zo en mogen de fans blij zijn met het afgeronde geheel. Dat is al meer dan veel andere series hebben gekregen.

Mocht je dus wel van een misdaadserie met een wekelijkse zaak houden, dan is dit denk ik een goede serie voor je. Hij is inhoudelijk een stuk beter dan de CSIs en NCISen van de wereld, al af en toe wel een beetje repetitief. Maar ja, met 154 afleveringen, dan gebeurt dat denk ik ook wel.

It is elementary, dat ik deze serie toch wel een beetje ga missen.
Volg Elementary
Vorige aflevering
Their Last Bow
07x13
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

The Nest - Eerste aflevering

8

The Letter for the King - Eerste aflevering

7.5

Criminal Minds - Seizoen 15

7.5

The Plot Against America - Eerste aflevering

9.5

The Pale Horse - Seizoen 1

6.5

Dirty John - Seizoen 1

6.5