De Dag

8.4 / 10
45 min
Misdaad
Volg deze serie
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
10
Peter Rotthier geeft "De Dag - Seizoen 1" een 10.
Geschreven door Peter Rotthier op 4 mei 2018.
Leuk?
2
1
Bekijk stemmen

De Dag - Seizoen 1

Vier jaar nadat ze begonnen zijn aan het script van De Dag mocht Telenet deze, eerste door Jonas Geinaert en Julie Mahieu geschreven serie, presenteren aan het publiek. En het moet gezegd worden, dit is binnenkomen door de grote poort want wat het koppel hier uit zijn pen heeft getoverd, is gewoonweg magistraal. We waren er al van overtuigd dat na het zien van het vierde seizoen van Smeris de titel beste Nederlandstalige reeks van het jaar een detail zou worden voor de Nederlandse serie maar na het zien van De Dag moeten we onze mening grondig herzien.

© VIER


De Dag heeft echt alles wat een reeks nodig heeft om een groot publiek warm te maken en vooral warm te houden tot de laatste snik. Elf afleveringen lang wordt de kijker op het verkeerde been gezet met de verschillende intriges. Je weet telkens weer dat er ergens iets niet klopt maar je kan er nergens je vinger opleggen. Pas in aflevering twaalf kom je echt te weten hoe de vork in de steel zit.

Het scenario zelf draait om een bankoverval waarbij twee overvallers enkele bankbedienden en een paar toevallige klanten gijzelen. De politie is er als de kippen bij en sluit het plein rond het bankfiliaal volledig af. Vanaf dan ontspint er zich een kat en muisspelletje tussen de gijzelnemers en de politie. Het wordt al vlug duidelijk dat dit geen conventionele gijzeling is want het duurt een hele tijd vooraleer de politie doorheeft wat er echt allemaal aan de hand is. Wat hierbij voor de kijker interessant is, is dat hij al die dingen die niet kloppen ook niet ziet aankomen.

Andere personages dralen schijnbaar als grijze muizen door het verhaal maar blijken plots superbelangrijk te zijn als de reeks op zijn einde loopt.De kijker krijgt het gebeuren vanuit diverse standpunten te zien. Zo komen heel wat gebeurtenissen die in een aflevering gepasseerd zijn opnieuw voorbij wanneer hetzelfde tijdsbestek passeert in de volgende aflevering. Een goed voorbeeld hiervan zijn de eerste twee afleveringen die qua tijdsverloop gelijk lopen maar die je als kijker uit twee verschillende perspectieven te zien krijgt, wat twee verschillende verhalen oplevert die elkaar op enkele punten overlappen.

Een ander punt dat zeker aangehaald moet worden zijn de cliffhangers in de reeks. Elke aflevering eindigt met een gebeurtenis waardoor je spontaan op de knop ‘volgende aflevering’ duwt. Alleen mag je nog een uurtje wachten vooral je weet wat die cliffhanger teweeg heeft gebracht want de uitkomst krijg je pas als je nog een aflevering verder bent.

De makers zijn er optimaal in geslaagd om de kijker constant op het verkeerde spoor te zetten.Hetzelfde scenario speelt zich af bij de personages die opgevoerd worden. Met mondjesmaat krijg je meer en meer info over de personages. Langzaam maar zeker wordt ook duidelijk dat sommige personages niet toevallig op een bepaalde plaats aanwezig zijn. Andere personages dralen schijnbaar als grijze muizen door het verhaal maar blijken plots superbelangrijk te zijn als de reeks op zijn einde loopt.

De Dag is een reeks met internationale allures waarin niets is wat het lijkt. De makers zijn er optimaal in geslaagd om de kijker constant op het verkeerde spoor te zetten. De cast weet alles geloofwaardig over te brengen zodat de kijker volledig mee is met de gebeurtenissen tijdens de 24 uren van deze gijzeling. Ook aan het slot van de serie wordt er nog gezorgd voor een bizar eindfragment waarmee een opening gelaten wordt om eventueel nog een vervolg te breien aan deze super spannende reeks. Hopelijk zijn Jonas en Julie al volop aan het schrijven aan een vervolg want dit smaakt naar meer.
Volg De Dag
Vorige aflevering
Chapter Six, Inside
01x12
Leuk?
2
1
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Katja74
24 mei 2018 16:38 -
Net de hele reeks uitgekeken. Best spannend, maar wat aanvankelijk een flinke plus was (dat in elke tweede aflevering telkens teruggekeken wordt op de vorige aflevering, vanuit een ander perspectief) wordt uiteindelijk een beetje langdradig en gaat wat ten koste van het tempo. Verder prima acteerwerk, vooral van "de onderhandelaars" en knap beeldwerk, met opnames vanuit vogelperspectief en andere orginele invalshoeken.

Tot zover het goede. Ook wat minder goede punten. Zo is het al bij al redelijk ongeloofwaardig. Waarom zouden de daders op dergelijke "omslachtige" manier te werk gaan om hun doel te bereiken? Het lijken wel amateuristische knoeiers. Ook de finale is best raar. Zonder spoilers weg te geven moeilijk te omschrijven, maar laat mij het erop houden dat daders van een roof na afloop zo snel mogelijk de benen nemen. Hier blijven ze om wat vaag gemotiveerde redenen plakken.

Tenslotte wordt er op bepaald moment ook een loopje genomen met de werkelijkheid. Pers én familie van slachtoffers die zomaar de "crime scène" binnen kunnen? Politiemedewerkers die midden in de nacht bij "getuigen" aankloppen om verklaringen? Agenten die zonder huiszoekingsbevel ergens binnenstappen en laptops/camera's in beslag nemen? Administratief personeel van de gevangenis dat ver na middernacht bezoekerslijsten van hun opgesloten klanten doormailen naar de speurders. Really? Dit had écht beter gekund.
Reageer

Nieuwste recensies

High Fidelity - Eerste aflevering

7

The Magicians - Seizoen 3 (DVD)

8.5

World on Fire - Seizoen 1

8

Spinning Out - Seizoen 1

8.5

Hunters (2020) - Eerste vijf afleveringen

9.5

The Expanse - Seizoen 3 (DVD)

9