Das Boot

7.9 / 10
60 min
Miniserie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Ron Schoonwater geeft "Das Boot - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door Ron Schoonwater op 2 Mei 2019.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Das Boot - Seizoen 1

De lat ligt hoog voor Duitse oorlogsfilms en -series.

De titel van deze serie zorgt er natuurlijk voor dat er direct gedacht wordt aan de klassieke Duitse oorlogsfilm Das Boot (Wolfgang Petersen, 1981). De serie is echter geen remake van de film, maar is gebaseerd op de twee U-Boot romans van de oorspronkelijke auteur Lothar-Günther Buchheim (Das Boot en Die Festung). Helaas haalt de serie het niet bij de iconische film. De film zorgde voor een beklemmende sfeer. Het leverde een goed beeld op van hoe de bemanning in de beperkte ruimte van een onderzeeboot, onder constante dreiging van de geallieerden en natuurlijke elementen, hun leven moest leiden. De serie raakt aan die sfeer, maar creëert nauwelijks dat beklemmende gevoel.

De serie Das Boot komt relatief traag op gang. Het kan te maken hebben met de teleurstelling dat de serie niet alleen de bemanning van een onderzeeboot volgt, maar zich grotendeels op land afspeelt. Bovendien heeft de serie voor criticasters voldoende historische missers om je aan te ergeren. Daar bovenop kent de serie veel onverwachte relaties. Die worden later wel verklaard, maar het komt allemaal wat geforceerd over.

Das Boot
© Sky Deutschland


Als de laatste afleveringen de opmaat zijn voor het tweede seizoen, dan kan Das Boot alsnog tot een topper in het genre uitgroeien.

De kern van het verhaal wordt gevormd door broer Frank (Leonard Scheicher) en zus Simone Strasser (Vicky Krieps, Phantom Thread). Frank is radio-officier op een onderzeeboot. Hij moet door een ongeluk plotseling mee op een nieuwe missie. Het lukt hem echter om Simone een boodschap mee te geven om, op een geheimzinnige manier, een pakketje op te halen en iets af te leveren. Dan blijkt Frank zijn zus in een waar wespennest gestuurd te hebben. Gevolg is dat zij moet manoeuvreren tussen de Gestapo, haar werk, het verzet en haar eigen gevoelens. Frank aan de andere kant wordt geconfronteerd met een vreemde passagier, muiterij en zijn onbehagen over het thuisfront.

Waar de serie in de eerste helft nog regelmatig ongeloofwaardig overkomt is het tweede deel van de serie explosief beter. Er blijkt eigenlijk geen goed en kwaad te zijn. Zo zijn de leden van het verzet net zo 'fout' als de Gestapo. Daarnaast is het enige Gestapo lid met een opzienbare rol, Hagen Forster (Tom Wlaschiha, Game Of Thrones) een man die keihard, maar ook menselijk en gevoelig is. Door de muiterij op de onderzeeboot komt de ware aard van de verschillende bemanningsleden naar boven. De een standvastig in zijn discipline voor de kapitein terwijl anderen niet het lef en de capaciteit hebben om tegen de kracht van de muiters in te gaan. Het psychologische spel wordt uitstekend in beeld gebracht en uitgewerkt.

Das Boot
© Sky Deutschland


De lat ligt hoog voor Duitse oorlogsfilms en -series. De trend is, naast de gelijknamige film, gezet door films als Der Untergang (2004) en Stalingrad (1993) en een serie als Unsere Mütter, Unsere Väter (2013). De serie Das Boot haalt dit niveau, zeker in het begin, niet. Wel zijn de laatste afleveringen van een bijna vergelijkbaar niveau. De spanning en de (on)verwachte wendingen in het verhaal zorgen ervoor dat er door ondergetekende reikhalzend uitgekeken wordt naar het volgende seizoen. Als de laatste afleveringen namelijk de opmaat zijn voor het tweede seizoen, dan kan Das Boot alsnog tot een topper in het genre uitgroeien.

Om dit te vertalen in een cijfer is lastig. De eerste afleveringen zouden het moeten doen met een mager zesje. Het tweede deel van de serie echter met een acht. Overall kies ik voor een zevenenhalf. Het is niet het gemiddelde, maar zie het als een aanmoediging om deze serie, ondanks de kritische noten, toch een kans te geven. Het tweede deel van de serie maakt het namelijk meer dan de moeite waard.
Volg Das Boot
Vorige aflevering
A Real Submarine Man
A Real Submarine Man
03x10
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

avatar_E71
02 Mei 2019 14:41 - 02 Mei 2019 14:42
Bedankt voor het onder de aandacht brengen van de film Stalingrad (1993). Van de drie titels die je noemde heb ik die nog niet gezien. Heb hem ff gecheckt op IMDb en het lijkt me wel wat. Ik voeg hem toe aan mijn kijklijst. De serie heb ik overigens geprobeerd. Maar was er gauw klaar mee :-)
Reageer
avatar_RonSchoonwater
03 Mei 2019 11:45
Stalingrad is een goede film. Ik heb zelf ook nog andere Duitse klassiekers die ik goed vind (vaak nog zwart-wit). Op de een of andere manier maken de 'verliezers' van een oorlog vaak de betere films en series.

Wat betreft de serie. Je moet idd doorbijten tot de laatste afleveringen. Dan wordt het pas goed. Ik heb ook mijn momenten gehad of ik nog wel verder wilde kijken. Gelukkig moest ik een recensie schrijven en heb ik het vol gehouden ;)
Reageer
avatar_E71
03 Mei 2019 17:52
Nou, ik hou het wel bij het origineel. Ik verdoe al genoeg tijd met films en series. Dan moet ik ze ook wel echt goed vinden. Heb mischien nog een tip voor je, tenzij je hem al gezien hebt. Ik heb hem zelf nog niet gezien maar moet wel goed zijn. Der Hauptmann (2017).
Reageer
avatar_RonSchoonwater
04 Mei 2019 11:34
Bedankt. Goede tip. Ik dacht dat het een remake was van een oude film, maar die heet Der Teufels General (1955). Heeft een heel ander verhaal. Ga ik Der Hauptmann zeker ook een keer kijken :)
Reageer
avatar_DAVE2804
04 Mei 2019 18:56 -
De film Das Boot is een klassieker, een topper in het genre, net als Der Untergang trouwens. De serie Das Boot heb ik de afgelopen weken opgenomen van tv, maar nog niet gezien. Ik word nu wel nieuwsgierig door je uitstekende recensie. Stalingrad is een film die ik ook nog steeds niet gezien heb, maar die eveneens mijn interesse heeft. Toch maar eens kijken waar ik die kan zien....
Reageer
avatar_peter78
18 okt 2019 00:59 - 22 sep 2021 04:49
Intussen aanbeland bij aflevering 6 (uitgekeken). Akkoord met Ron wat betreft verschil tussen de scènes aan boord en aan land. Daar waar "het bootgedeelte" behoorlijk beklijvend is en spannend uitgewerkt is, heb ik zo mijn twijfels over het "aan land-gedeelte". Hier wordt regelmatig een loopje genomen met de realiteit. Zo blijkt er in de Duitse commandopost in wat toch een strategisch belangrijke havenstad is geen enkele Duitser Frans te spreken, waardoor de Gestapo-chef voor iedere interventie beroep moet doen op een "gloednieuwe" vertaalster. Die dan nog niet eens op het hoofdkwartier werkt, maar blijkbaar de hele dag over en weer kan pendelen tussen haar "liefje" bij het verzet, de schoonzus die een kind heeft van haar broer én haar kantoor. Daarnaast blijkt er ook geen avondklok (jan en alleman paradeert 's nachts over straat, including vrouwen) en is er ook geen nachtshift op het kantoor van de commandatuur, waardoor de "vertaalster" midden in de nacht binnen en buiten kan lopen om belangrijke dossiers in te kijken en of te ontvreemden. Gelukkig is wat zich op de U-boot afspeelt van een heel hoog niveau, anders was ik al afgehaakt. Toch dus nog maar de laatste twee afleveringen meepikken, next week op Canvas.
Reageer
Das Boot