Cursed (2020)

7.4 / 10
54 min
Fantasy
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6.5
Hessel Hoekstra geeft "Cursed (2020) - Eerste aflevering" een 6.5.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 19 juli 2020.
Leuk?
3
1
Bekijk stemmen

Cursed (2020) - Eerste aflevering

De afgelopen paar maanden is Netflix lekker bezig met hun fantasyseries. Zowel Warrior Nun als Locke & Key doen het goed op de streamingdienst. En sinds 17 juli mag een nieuwe titel zich daarbij voegen: Cursed (2020). Cursed (2020) is gebaseerd op een stripverhaal van Thomas Wheeler en Frank Miller en is een prequel op de legendes van koning Arthur.

Hoewel koning Arthur en tovenaar Merlijn allebei een rol spelen, zijn zij niet de centrale figuren. Dat is namelijk Nimue (Katherine Langford, 13 Reasons Why), een jonge tovenares van het Fey-volk. De Fey worden echter bedreigd door plundertochten van de Rode Paladijnen, die bang zijn voor hekserij. Wanneer de Paladijnen het dorp van Nimue platbranden, krijgt zij de opdracht om een magisch zwaard naar Merlijn (Gustaf Skarsgård, Vikings) te brengen. Alleen dan kan hun volk gered worden.

Cursed is redelijk vermaak, maar zal niet uitgroeien tot het nieuwe Game of Thrones

Cursed (2020) laat in haar eerste aflevering zien dat het een vermakelijke serie kan zijn die potentie heeft om nog verder te groeien. De hoofdpersonen zijn nog niet de wijze koningen, machtige tovenaars en nobele ridders uit de legendes. Net als in de BBC-serie Merlin zijn ze allemaal nog jong en onervaren, moeten ze nog een hoop leren en zijn ze vooral op elkaar aangewezen. Daardoor heeft het ook een redelijk hoog tienerseriegehalte en het zit vol met clichés die je in bijna elke fantasyserie met tieners terugziet. Erg is dat niet, want het is gewoon redelijk vermaak. Maar ik verwacht niet dat dit ooit zal uitgroeien tot een epos als Game of Thrones.

De acteurs doen het redelijk. Katherine Langford heeft zichzelf bewezen met 13 Reasons Why, en ook hier acteert ze goed. Wel heeft haar karakter nog niet heel veel diepgang gekregen, maar dat kan zeker nog veranderen in de rest van het seizoen. Gustaf Skarsgård speelt Merlijn eigenlijk op dezelfde manier zoals hij ook Floki in de serie Vikings speelt. Hij ziet en hoort dingen die er niet zijn, is constant dronken en heeft knettergekke ideeën. Origineel is zijn invulling van de rol misschien niet, maar net als in Vikings bewijst hij wel dat dit een amusant typetje is en dat hij die rol heel goed kan spelen.

Deze serie is sfeervol gefilmd, maar de special effects vallen tegen

De sfeer zit er goed in. De bosrijke omgeving, oude dorpjes en imposante kastelen worden mooi in beeld gebracht en dragen bij aan het bouwen van een magische wereld. Toch stoorden de matige speciale effecten en houterige gevechtschoreografie me wel. Een scène met een roedel door computers gegenereerde wolven was heel pijnlijk. Dat is jammer, want met Locke & Key en Stranger Things heeft Netflix bewezen dat ze het wel kunnen.

Of het goed is of niet, Netflix heeft hier sowieso een hit mee in handen. Net zoals Warrior Nun en Locke & Key is ook deze serie er eentje met een hoog tienergehalte. Ook het strikken van Katherine Langford voor de hoofdrol was een goede zet. De uitvoering van de serie is redelijk en weet goed te vermaken, maar er is nog zeker ruimte voor groei. Ik verwacht ook dat die groei er gaat komen en ga ook goed voor de rest van het eerste seizoen zitten.
Volg Cursed (2020)
Vorige aflevering
The Sacrifice
The Sacrifice
01x10
Leuk?
3
1
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_Rochette
21 jul 2020 07:48 - 21 jul 2020 07:49
Nou Hessel, ga maar weer zitten. Ik zat er in de eerste aflevering net zo in: Dat kan (hopelijk) misschien toch nog een heel goede serie worden....
Helaas. Wat een tegenvaller. Ik ben er half slapend door de andere 9 afleveringen gekomen.Alles wat je in je retentie schrijft is waar, alleen worden na aflevering 1 niet beter, maar steeds slechter.
En ik had er zo naar uit gekeken. Het idee achter het verhaal is geweldig. Maar wat is deze serie slecht ge-edit, of slecht ge geregisseerd. Ooit heb ik de film "10" gezien met Bo Derek? Die regisseur was ook zo verlieft op ijn hoofdrolspeler met als gevolg eeuwig durende shots van Bo Derek waarin niets, maar dan ook niets gebeurde. Ook in Cursed is dat het geval. Katherine Langford heeft bewezen een mooie en goede actrice te zijn. De slechte regie / edit van deze serie heeft zij niet verdient. Ik ben bang dat vele kijkers, net als ik, de serie af kijken, met de hoop dat het gaat verbeteren, en net als ik teleurgesteld zullen zijn.
Positief is dat de entourage is heel goed, De landschappen zijn goed gekozen en, Pym (Lily Newmark) doet zeker in deel 1 het heel goed. Er is in die aflevering een goede klik tussen Katherine Langford en Lily Newmark. Jammer dan Lily Newmark voor meer dan de helft van de serie uit beeld verdwijnt. De enige "fantasie" waardige scène is in de laatste aflevering, waar Merlijn op een stenen brug tevergeefs Nimue verdedigt. Omdat Nimue uiteindelijk (blijkbaar) in het meer terecht komt, maar zonder zwaard, hoopt men denk ik dat er nog een volgend seizoen aan komt. Echter, Van mij hoeft dat niet. Als het na 10 afleveringen nog niet is gelukt, dan wordt seizoen 2 ook niets.
Reageer
avatar_Henk_1
25 jul 2020 22:49 -
Het is ook volgens mij helemaal niet de bedoeling om een soort game of thrones te willen worde.Het is juist een nieuwe invalshoek voor het verhaal van de koning arthur legende, gezien vanuit de invalshoek van de lady from the lake, die altijd voorkomt in het verhaal maar nog nooit haar eigen verhaal kon vertellen. Heb nu het hele seizoen gezien en het is erg goed , alle karakters in de legende krijgen steeds meer vorm. Een fantasie op een fantasie! Binnenkort seizoen 2
Reageer
avatar_renzoroy
26 jul 2020 13:07
Ik geloof dat die de vergelijking met GOT bedoelde qua populariteit.
Reageer
avatar_tweemaalh
26 jul 2020 17:14
Bijgewerkt op: 26 jul 2020 17:17
Dat bedoel ik deels ook. Sinds Game of Thrones is afgelopen proberen veel zenders (vooral HBO, Netflix en Amazon) een nieuwe fantasyhit te scoren die miljoenen mensen wekenlang bezighoudt. Los van de kwaliteit is dit dat ook gewoon niet. Het is weliswaar een bescheiden hitje, maar meer dan dat is het ook niet.

Inmiddels heb ik alles gezien. De groei waar ik na de eerste aflevering op hoopte is er helaas niet gekomen. Desalniettemin was dit een vrij amusante serie die redelijk goed wegkijkt. Ik ben ook wel benieuwd naar hoe ze hier met een eventueel tweede seizoen verder willen gaan.
Reageer

Nieuwste recensies

The Republic of Sarah - Eerste aflevering

6.5

The Underground Railroad - Seizoen 1

9

Mare of Easttown - Seizoen 1

9

Marvel's Loki - Eerste aflevering

8.5

Blue Bloods - Seizoen 11

7.5

Lovecraft Country - Seizoen 1 (DVD)

7