Black Mirror

7.9 / 10
59 min
Anthologie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Thomas ten Veldhuijs geeft "Black Mirror - Seizoen 5" een 8.
Geschreven door Thomas ten Veldhuijs op 9 juli 2019.
Leuk?
1
2
Bekijk stemmen

Black Mirror - Seizoen 5

Black Mirror is een serie die me iedere keer weer weet te boeien. Als er een nieuw seizoen uitkomt, ben ik dan ook altijd benieuwd met welke nieuwe verhalen de makers dit keer zullen komen. Inmiddels is het vijfde seizoen uitgebracht en doet het qua format denken aan de eerste twee seizoenen die respectievelijk drie en vier afleveringen hadden. Dit in tegenstelling tot de afgelopen twee seizoenen die ieder uit zes afleveringen bestonden. Van de drie afleveringen in het vijfde seizoen vond ik de eerste twee (Striking Vipers & Smithereens) erg sterk en de derde (Rachel, Jack and Ashley Too) matig. Mijn advies is dan ook om te beginnen met de laatste aflevering voor het kijken van de eerste twee afleveringen.

We leven in een wereld die voor een groot deel afhankelijk is van technologie. Technologische ontwikkelingen worden aan de lopende band doorgevoerd met als voornaamste doel 'taken' en zaken makkelijker maken voor de mens en processen efficiënter maken. Black Mirror richt zich voornamelijk op de eventuele nadelen die gepaard kunnen gaan met deze technologische ontwikkelingen. Iedere aflevering van Black Mirror heeft een eigen losstaand verhaal en zal zich per aflevering richten op een andere (toekomstige) technologie en de eventuele nadelen daarvan. Het bijzondere van deze serie is dat een aantal van deze afleveringen scenario’s bevatten die zich ook in de werkelijkheid kunnen afspelen.

Seizoen vijf van Black Mirror bevat ook een aflevering met een scenario dat nu mogelijk zou kunnen zijn. Dat is de aflevering “Smithereens”. De aflevering richt zich op een groot online mediabedrijf dat overduidelijk gebaseerd is op bedrijven zoals Facebook en Google. De aflevering heeft een rustige opbouw en blijft boeien aangezien er veel mysterie in zit. Daarnaast laat het ook op een leuke manier zien hoe makkelijk het eigenlijk is om veel informatie over personen te kunnen achterhalen. Ook speelt deze aflevering in op een zeer actueel thema, namelijk de hoeveelheid tijd die de mens tegenwoordig doorbrengt op social media.

De eerste aflevering “Striking Vipers” vond ik het meest interessant van het vijfde seizoen. Hierin wordt getoond hoe video games er in de nabije toekomst uit kunnen zien. De spelers hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om echt in het spel duiken door middel van een soort virtual reality apparaat. De aflevering bevat een goede cast, sterk verhaal en speelt in op het vraagstuk wat de gevaren kunnen zijn indien werkelijkheid en virtual reality vrijwel niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Dat is een filosofisch vraagstuk dat vele tientallen jaren geleden ook al regelmatig besproken werd en zal de komende jaren ook een prominent vraagstuk blijven. Persoonlijk vind ik de aflevering behoren tot één van de beste van Black Mirror tot nu toe.

De laatste aflevering “Rachel, Jack and Ashley Too” vond ik het minst boeiend van het vijfde seizoen. In die aflevering draait het om een bekende popartiest, gespeeld door Miley Cyrus (van o.a. Hannah Montana), en wat voor invloed technologie op haar toekomstige carrière heeft. Er zitten een paar leuke verwijzingen in naar (technologieën uit) oude afleveringen van Black Mirror, maar viel voor de rest een beetje tegen. Het was enigszins voorspelbaar en ik vond dat er veel onbevredigende momenten inzaten. Ik zag ergens de opmerking voorbij komen dat deze aflevering net een “cheesy movie made by Disney Channel” is. Dat vind ik een passende vergelijking, maar dat komt waarschijnlijk door het feit dat het niet een typische Black Mirror aflevering is waar de serie bekend om staat.

Ondanks de enigszins tegenvallende laatste aflevering vond ik het wederom een geslaagd seizoen van Black Mirror. Hopelijk zullen er nog vele seizoenen volgen en blijft de kwaliteit hoog. Eén ding staat vast; ik kan nu al niet wachten tot het volgende seizoen er weer is. Op basis van het voorgaande geef ik het vijfde seizoen van Black Mirror een 8.
[image-66637]
Volg Black Mirror
Vorige aflevering
Rachel, Jack and Ashley Too
Rachel, Jack and Ashley Too
05x03
Leuk?
1
2
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

The Last Kingdom - Seizoen 4

7

The Boys - Seizoen 2

9.5

Barkskins - Seizoen 1

7.5

All Creatures Great and Small (2020) - Seizoen 1

8

Traces - Seizoen 1 (DVD)

8

NCIS: Los Angeles - Seizoen 10 (DVD)

7