Away

7.5 / 10
49 min
Sciencefiction
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Wichita van Rijkom geeft "Away - Eerste aflevering" een 7.5.
Geschreven door Wichita van Rijkom op 22 september 2020.
Leuk?
6
1
Bekijk stemmen

Away - Eerste aflevering

Begin september verscheen de nieuwe serie Away op Netflix. In dit verhaal zien we hoe Emma Green (Hilary Swank, Trust) een ruimtemissie naar Mars leidt. Samen met vier collega’s uit verschillende landen vliegt zij via de Maan naar Mars. Een reis die in totaal zo’n drie jaar zal duren. De serie start kort voor de lancering en toont hoe de reis is voor de bemanningsleden maar ook voor hun dierbaren die zij achterlaten. Het seizoen telt tien afleveringen van ongeveer 50 minuten per stuk.

Het lijkt op sommige momenten echt alsof de castleden zich in een gewichtsloze ruimte bevinden.

Emma en haar man Matt (Josh Charles, The Good Wife) zijn beide ervaren astronauten. Matt zijn droom was om mee te gaan op het schip naar Mars, maar helaas gooide zijn gezondheid roet in het eten. Sindsdien werkt hij aan de grond bij NASA terwijl zijn vrouw er alles aan doet om hun gezamenlijke droom te verwezenlijken. Hun dochter Alexis (Talitha Bateman, Dokter Hart) heeft moeite met het vertrek van haar moeder. Nu het eenmaal zo ver is kijken beide ouders met spanning en gemixte gevoelens naar wat hun te wachten staat.

Wat opvalt zijn de goede speciale effecten. Het lijkt op sommige momenten echt alsof de castleden zich in een gewichtsloze ruimte bevinden. Toch zijn alle scènes in doodgewone filmstudio’s opgenomen. Met behulp van kabels, die later digitaal zijn verwijderd, zweven zij door de cabines en het beeld heen. Ook de beelden die zogenaamd op de Maan zouden zijn geschoten komen realistisch over. Er is zo te zien flink geïnvesteerd in dit onderdeel en met succes. Je waant je voor even in de prachtige ruimte om ons heen.

De crewleden van Emma zijn de Britse botanicus Kwesi (Ato Essandoh, The Code), Chinese scheikundige Lu (Vivian Wu, Jing ying lü shi), Russische kosmonaut Misha (Mark Ivanir, The New Pope) en Indiase astronaut Ram (Ray Panthaki, Marcella). De reis is een samenwerking tussen al deze landen en moet laten zien dat samenwerken in de huidige tijd nog altijd mogelijk is. Hoewel dit mooi op papier staat blijkt al gauw dat er in werkelijkheid toch de nodige afgunst aanwezig is. Eenmaal aan boord kunnen niet alle bemanningsleden het even goed met elkaar vinden. Er zijn zelfs personen die vinden dat bepaalde collega’s niet op het schip thuishoren.

© Netflix


Hoewel de serie overweldigend is wat betreft de beelden, geldt dit niet altijd voor de dialogen. Soms zijn deze een tikkeltje voorspelbaar. Bovendien komen niet alle teksten even natuurlijk over. Toch valt op het acteerwerk dan weer weinig aan te merken. Met name één specifieke scène van Talitha Bateman samen met Josh Charles kwam echt bij mij binnen. De cast weet gevoelsmatig alle emoties goed over te brengen en het verhaal overtuigend te vertellen.

De missie is niet zonder risico’s. Zo is de kans op overleven 50/50. Voor Emma is dat echter niet het enige risico rondom de trip. De gezondheid van haar man is eveneens een reden tot zorgen. Hij lijdt aan cavernomen, een zeldzame aandoening die voor vaatmisvormingen in de hersenen en/of het ruggenmerg zorgt. Melissa Ramirez (Monique Gabriela Curnen, The Unusuals) wordt aangesteld als begeleider van Emma’s familie. Zij houdt op aarde een oogje in het zeil en helpt Emma’s man en dochter zonder haar leven over te nemen.

De cast weet gevoelsmatig alle emoties goed over te brengen en het verhaal overtuigend te vertellen.

Ik vond het jammer dat de trailer een hoop spoilers bevatte. Bijna de hele eerste aflevering is hierin te zien. Ergens begrijp ik dit wel, want het is een mooie introductie zonder te veel weg te geven over de rest van het seizoen. Toch had ik het liever anders gezien zodat de start iets verrassender zou aanvoelen. Een ander kritiekpuntje dat ik heb gaat over de Nederlandse ondertiteling. Ik merk de laatste tijd dat deze steeds vaker niet van een hele hoge kwaliteit is bij Netflix. Ook ditmaal vond ik bepaalde vertalingen niet passen bij het verhaal. Ik ben niet echt fouten tegengekomen, maar het viel me wel op dat niet alle vertalingen even goed waren.

Na het zien van de eerste aflevering ben ik nieuwsgierig geworden naar de rest van het seizoen. Ik weet zeker dat Emma en haar crew nog de nodige problemen te wachten staan. Tevens zal het thuisfront het niet makkelijk krijgen en begreep ik dat er nog meer achterblijvende families geïntroduceerd zullen worden in latere afleveringen. Away is een dramaserie maar op zo een manier verteld dat het realistisch blijft. Ik heb pas één aflevering gezien maar de kwaliteit die werd neergezet is veelbelovend. Mijn eindcijfer voor deze eerste aflevering is dan ook een ruime voldoende.

© Netflix
Video on youtube
Volg Away
Vorige aflevering
Home
Home
01x10
Leuk?
6
1
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_BlackBiker
23 sep 2020 13:09 - 22 sep 2021 04:49
Als je maanden met een groep mensen zit opgesloten in een zeer beperkte ruimte dan is het eerste dat de begeleidende psychologen moeten realiseren een groep mensen die met elkaar kan opschieten. Lijkt mij dan.
Als in eerste aflevering al onenigheid ontstaat vind ik dat zo ongeloofwaardig dat ik de rest niet eens hoef te zien.
Reageer
avatar_wichitavrijkom
23 sep 2020 23:41
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Oh voor mij voelde dat juist precies andersom. Grappig is dat dan hoe visies daarin kunnen verschillen. Maar ik begrijp dat als je er zo over denkt dit de geloofwaardigheid dan geen goed doet nee.
Reageer
avatar_Icarus
02 okt 2020 00:09 - 22 sep 2021 04:49
Vergeet niet de prachtige song uit aflevering 1 te noemen; Manchester Orchestra- The Maze
Reageer
Away