Atlantic Crossing

7.4 / 10
60 min
Drama, Historie
Volg deze serie
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Ron Schoonwater geeft "Atlantic Crossing - Miniserie (Code MyLum)" een 8.
Geschreven door Ron Schoonwater op 20 september 2021.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Atlantic Crossing - Miniserie (Code MyLum)

Op historische feiten gebaseerd liefdesdrama dat zelf absoluut niet historisch correct is.

De achtdelige miniserie Altlantic Crossing baseert zich op de relatie tussen de Noorse kroonprinses Martha (Sofia Helin, The Bridge/ Broen) en de Amerikaanse president Roosevelt (Kyle MacLachlan, Twin Peaks). Die ontstaat tijdens de Tweede Wereldoorlog wanneer Martha gedwongen door de Duitse bezetting uit Noorwegen moet vluchten. Haar man kroonprins Olav (Tobias Santelman, Grenseland) is met de koning naar Londen gevlucht.

Vooral Sofia Helin kwijt zich uitstekend van haar taak.Atlantic Crossing heeft wel aandacht voor wat er rond de kroonprinses en de president gebeurt, maar de focus ligt toch vooral op de relationele sfeer. De politiek en het feit dat de wereld in brand staat wordt daardoor te veel naar de achtergrond gedrongen. Het laat daardoor te veel steken vallen om deze miniserie het predicaat historisch accuraat mee te geven.

Zo lijkt Roosevelt te veel bezig met Martha, terwijl verschillende urgente problemen om zijn aandacht vragen. Daarnaast lijkt de invloed van zijn vrouw Eleanor (Harriet Samson Harris, Desperate Housewives) als adviseur erg groot. Iets te groot, want zij is in deze serie bijna de enige adviseur.

Als we echter de kritiek op de historische correctheid achter ons laten, dan is Atlantic Crossing een sterk geromantiseerd drama dat verder goed in elkaar zit. Martha wordt door haar eigen familie onder druk gezet om Roosevelt aan de kant van Noorwegen te krijgen. Er ontstaat door die toenadering een soort van liefdesrelatie tussen beide. Zonder overigens echt intiem te worden, want Martha blijft duidelijk kiezen voor haar man.

Wel wordt Martha steeds meer in verlegenheid gebracht door de avances van Roosevelt, mede omdat haar man steeds meer afstand van haar neemt. Het zorgt voor zinderende momenten en twijfel.

© NRK1


Verder groeit Martha door haar geïsoleerde positie in de Verenigde Staten langzaam van muis naar leeuw. Ze heeft geen politieke ervaring, maar wanneer ze in contact komt met het leed dat haar bevolking ondergaat wordt ze meer en meer politiek actief. Ze vangt zelfs, tegen elke etiquette in, Noorse zeemannen in haar huis op. Haar gedrevenheid zorgt ervoor dat haar invloed steeds meer toeneemt. In plaats van erkenning krijgt ze steeds meer te maken met jaloezie. De spanning neemt toe als blijkt dat de dreiging van de Nazi's haar zelfs tot in de Verenigde Staten weet te vinden.

Atlantic Crossing geeft een geromantiseerd en gedramatiseerd inkijkje in de relatie tussen de kroonprinses uit Noorwegen en de president van Amerika. Hoewel het historische aspect slechts als achtergrond gebruikt wordt heeft het wel impact op de relaties van de personages. Vooral Sofia Helin kwijt zich uitstekend van haar taak. De vertwijfeling, de amoureuze gevoelens en het uitgroeien naar een zelfbewuste vrouw zijn van haar gezicht en houding af te lezen.

Ze behoudt een bepaalde mate van naïviteit die ondanks haar persoonlijke groei tot het einde overeind blijft. Tijdens het kijken naar de miniserie krijg je meer en meer medelijden met Martha. De rol waarin ze gedwongen wordt zorgt namelijk voor nogal wat onrecht.

Als je deze miniserie gaat kijken in de hoop meer te weten te komen over de geschiedenis dan zou ik het niet gaan kijken.Als je deze miniserie gaat kijken in de hoop meer te weten te komen over de geschiedenis dan zou ik het niet gaan kijken. Als inkijkje in de relatie tussen Martha, haar man en Roosevelt of in de complexe relaties die Roosevelt er op nahield met zijn vrouw en maîtresses, is deze miniserie een geslaagde poging. Het is wel een sterk geromantiseerde weergave, maar als je daarvan houdt dan is er maar een conclusie: ga kijken!
Volg Atlantic Crossing
Vorige aflevering
Homeland
Homeland
01x08
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_E71
20 sep 2021 17:58 -
Ik ben benieuwd naar je ervaring met myLum. Ik lees namelijk aardig wat negatieve reacties voor wat de app betreft.
Reageer
avatar_RonSchoonwater
20 sep 2021 20:26
Ik heb alleen maar positieve ervaringen ermee. Enige nadeel vind ik dat je elke keer moet aangeven dat je NL ondertitels wil. Ik kijk MyLum via mijn Android mobiel en Chromecast op een Samsung TV. Beeld is prima. Geluid ook, maar dat is vooral door mijn geluidsinstallatie 😉
Reageer

Nieuwste recensies

Maid - Seizoen 1

9

Chicago Fire - Seizoen 8 (DVD)

7

The North Water - Seizoen 1

9

Manifest - Seizoen 2 (DVD)

7.5

The Walking Dead - Seizoen 11 - (eerste deel)

8.5

Nine Perfect Strangers - Seizoen 1

6
Atlantic Crossing