De zesdelige Netflix-thriller Anatomy of a Scandal laat zien hoe verschillend toestemming voor seks door beide partijen kan worden uitgelegd.Anatomy of a Scandal is een gelikte miniserie gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Sarah Vaughan. De eerste reacties op de serie waren laaiend enthousiast. Met een sterrencast bestaande uit Sienna Miller (The Loudest Voice), Rupert Friend (Homeland) en Michelle Dockery (Downton Abbey) was dat natuurlijk te verwachten.
Sophie en James, kinderen van welgestelde ouders, hebben elkaar tijdens hun studietijd leren kennen. Nu ze getrouwd zijn, zorgt Sophie voor hun twee kinderen terwijl James carrière maakt als politicus. Aan dit mooie leventje komt een einde als uitkomt dat James een affaire had met zijn jongere collega Olivia. En alsof dat nog niet erg genoeg is, klaagt Olivia hem aan wegens verkrachting. In de rechtbank komt James tegenover de stoïcijnse aanklager Kate te staan, die Oliva bijstaat. De pers is uit op een groot schandaal terwijl Sophie blijft geloven in de onschuld van haar man.
Het zal voor de ondertitelaars nog een interessante breinbreker zijn geweest om een passende vertaling te bedenken voor deze zin, die James tegen zijn assistente Olivia zegt voordat ze seks hebben in de lift van het parlementsgebouw. Anatomy of a Scandal is een typisch voorbeeld van een psychologische thriller waarin je de innerlijke strijd van de personages voelt. Je ontwikkelt sympathie voor beide kanten van het verhaal en vraagt je af wiens verhaal je centraal moet stellen: dat van de veronderstelde dader, of dat van het slachtoffer? Als kijker zit je op de plek van de jury en kan je op basis van wat je ziet en hoort, bepalen wie je gelooft.
Verder spelen er andere subplots: Hoe zit het met de vriendschap van James met de minister-president? En waarom is de aanklager er zo op gebrand om de zaak tegen James te winnen? Ja, het verhaal zit goed in elkaar. Hoewel het wel vol zit met clichés. Er is de jonge, ambitieuze Olivia, die zich in een affaire met haar getrouwde baas stort. Daarnaast is er de werkverslaafde vrijgezel Kate, die zich 's avonds laat over dossiers buigt terwijl haar collega's in de pub zitten. En dan de straalverwende Sophie, die niet werkt maar wel een au pair heeft en vooral vrouw-van is.
Ondanks dat het een Brits verhaal is, heeft Netflix er een gelikt drama van gemaakt dat nogal Amerikaans aandoet. Prima geacteerd. Soms wordt het extra dramatisch gemaakt door de muziek en slow motion-beelden. Uiteindelijk gaat het verhaal veel meer dan over gedwongen seks in een lift. Niet alleen over mannen met macht, geld en aanzien. Het verhaal gaat ook over vrouwen die hen juist daarom zo aantrekkelijk vinden, totdat ze een pikplager worden genoemd.
Over de auteur, Natasha Slagter
In het dagelijkse leven is Natasha controller. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en series kijken. Vooral Scandinavische series zoals The Bridge (2011) en Thicker Than Water. Sinds oktober 2019 schrijft ze recensies.