Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Walking with Dinosaurs (2025) - Seizoen 1
8
Hessel Hoekstra geeft Walking with Dinosaurs (2025) - Seizoen 1 een 8.

Walking with Dinosaurs (2025) - Seizoen 1

Walking with Dinosaurs (2025) is een indrukwekkende opvolger van het origineel.
Het zal 1999 of 2000 geweest zijn, en ergens in een woonkamer in Nederland zat kleine Hessel ademloos naar de televisie te kijken. Dit televisiescherm liet het leven van dinosauriërs van miljoenen van jaren geleden zien. Ik vond dinosauriërs als kind fascinerend en de documentaire Walking with Dinosaurs versterkte die fascinatie alleen maar meer. En die fascinatie heb ik als volwassene nog steeds. Het is moeilijk om je fantasie niet te laten prikkelen door het idee dat er op onze wereld ooit reusachtige reptielen rondliepen.

Een paar jaar geleden zei ik in een recensie over Prehistoric Planet dat Walking with Dinosaurs een waardige opvolger had. Nu maakt de BBC zelf hun eigen opvolger met een nieuwe versie van hun bekroonde documentaire. Met behulp van nieuwe filmtechnieken en nieuwe kennis worden dinosauriërs opnieuw tot leven gewekt op het kleine scherm en krijgen we zes verschillende inkijkjes in een wereld die al miljoenen jaren niet meer bestaat.

In elke aflevering volgen we een ander team van paleontologen dat ergens op de wereld een fossiel van een dinosauriër opgraaft. Vervolgens laat Walking with Dinosaurs (2025) zien hoe het leven van deze dino in kwestie eruit gezien zou kunnen hebben. De verhalen die we zien gaan onder meer over een jonge Triceratops die moet zien te overleven in een bos vol roofdieren, een oude Lusotitan (een reusachtige langnekdino in lekentaal) die op zoek gaat naar een partner en de zwemmende jager Spinosaurus die met zijn jongen een gevaarlijke rivierdelta doorkruist op zoek naar voedsel.

De dinosauriërs zien er overwegend mooi uit, met hier en daar een schoonheidsfoutje

De dinosauriërs die de BBC tot leven heeft gewekt zien er overwegend mooi uit. Toch is het op een paar momenten erg duidelijk zichtbaar dat er gebruik gemaakt is van computeranimaties, vooral bij snelle animaties. Prehistoric Planet heeft de lat enorm hoog gelegd en trekt in deze vergelijking aan het langste eind. Desalniettemin heeft de BBC iets indrukwekkends neergezet en valt er op visueel vlak genoeg om van te genieten. Ook heeft Bertie Carvel een hele fijne rustige vertelstem die het geheel aan elkaar praat. Hij is misschien geen David Attenborough (Prehistoric Planet), John Hurt (Planet Dinosaur) of Kenneth Branagh (de originele Walking with Dinosaurs), maar hij doet het erg goed.

Ook heeft de BBC interessante keuzes gemaakt wat betreft welke dinosauriërs ze wilden uitlichten. Natuurlijk is het bijna een verplicht nummertje om een Triceratops en een Tyrannosaurus rex in beeld te brengen en daarop worden we in de eerste aflevering getrakteerd. Maar daarnaast zien we zoveel meer. De wetenschap heeft de afgelopen zesentwintig jaar niet stilgestaan. Paleontologen beschrijven steeds meer dinosauriërs en we blijven nog steeds leren over het leven van de soorten die we al wel kennen. Walking with Dinosaurs (2025) laat bewust dinosauriërs en leefgebieden zien waar wetenschappers recent meer over hebben ontdekt.

Walking with Dinosaurs (2025) laat interessante nieuwe inzichten over dinosauriërs zien

nZo hebben paleontologen de afgelopen jaren veel nieuwe kennis opgedaan over de lichaamsbouw en leefwijze van Spinosaurus. Aanvankelijk werd dit roofdier vooral gezien als een soort T-rex met een zeil op zijn rug (zoals te zien is in de derde Jurassic Park-film). Tegenwoordig weten we door nieuwe opgravingen en nieuw onderzoek dat deze dinosauriër uitstekend was aangepast aan het water en mogelijk meer als een krokodil leefde in plaats van als landroofdier. Deze nieuwe kennis wordt in de betreffende aflevering ook uitstekend naar voren gebracht. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Pachyrhinosaurus (verre neef van Triceratops), waarvan in 2013 fossielen zijn gevonden in het noorden van Alaska.

Verder laat Walking with Dinosaurs (2025) de nodige wetenschappelijke verantwoording zien. We zien hoe fossielen worden opgegraven en welke kennis paleontologen hieruit halen. Het is goed dat men hier aandacht aan besteedt en laat zien waar de aannames vandaan komen. Maar toch haalden de scènes met de paleontologen me een beetje uit het verhaal en dat is jammer. In het tweede seizoen van Prehistoric Planet liet men dit pas aan het einde van elke aflevering zien, en dat vond ik een vrij elegante oplossing.

Mijn fascinatie voor dinosauriërs heeft weer een flinke oppepper gekregen. De nieuwe versie van Walking with Dinosaurs (2025) is een aanrader voor iedereen die van het origineel of van Prehistoric Planet genoten heeft. Het is jammer dat er maar zes afleveringen gemaakt zijn, want volgens mij valt er nog veel meer te vertellen over het leven van miljoenen jaren geleden. Voor nu blijft het dus hopen op een tweede seizoen. Ook zou ik geen nee zeggen tegen een nieuwe versie van vervolgserie Walking with Beasts, over de heerschappij van zoogdieren na het uitsterven van de dinosauriërs.
Video on youtube

Over de auteur, Hessel Hoekstra

Hessel Hoekstra
Hessel is bioloog en kan vol passie vertellen over planten, dieren en alles wat leeft. Waar hij ook veel over kan vertellen zijn series. Als recensent voor MijnSerie kan hij zijn liefde voor series uitstekend combineren met zijn passie voor schrijven. Hij houdt van series van alle genres uit alle landen, maar heeft een zwak voor Britse series. Zijn favoriete series zijn Doctor Who, His Dark Materials en Line of Duty. Zijn favoriete boom is de zomereik.
Bekijk profiel van Hessel Hoekstra
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten