Undercover

8.1 / 10
50 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Peter Rotthier geeft "Undercover - Eerste aflevering" een 8.
Geschreven door Peter Rotthier op 2 Maart 2019.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Undercover - Eerste aflevering

De eerste Nederlandstalige Netflix Original is een feit. Alleen moet Netflix nog even wachten om de serie zelf uit te kunnen zenden. De Vlaamse zender Eén, onderdeel van VRT, kreeg de laatste zondag van februari 2019 de primeur. Naast de twee eerder genoemde spelers deden ook Dutch Filmworks en productiehuis De Mensen een duit in het zakje met als resultaat Undercover, een politieserie die zich voornamelijk afspeelt in Limburg en de drugswereld belicht.

De zoektocht naar de gevluchte Chinees, het onder de knoet houden van zijn personeel of een barbecue met de vrienden en buren op de camping, Bouman is prominent aanwezig en drukt zijn stempel op het gebeuren.

Hoewel niemand het wil uitspreken, is het scenario ontsproten uit het leven van een van de grootste Nederlandse drugsbaronnen die de voorbije jaren geklist is. De man ging aanvankelijk hemel en aarde bewegen om Undercover van het scherm te halen. Het bleef echter bij woorden en zijn protest stierf een stille dood. Maar laten we naar het verhaal zelf gaan. Ferry Bouman (Frank Lammers, Als de Dijken Breken) is een grote drugscrimineel die tijdens werkdagen in zijn zwaar bewaakte villa verblijft. Tijdens het weekeinde zit hij echter op de camping waar hij een vakantiehuisje heeft staan.

De gerechtelijke instanties vermoeden dat Bouman een spilfiguur is in de XTC-wereld maar kan de man op geen enkel foutje betrappen. Daarom stuurt men twee agenten undercover naar de camping waar de man verblijft. Hun opdracht is om contact te leggen met de man en zijn omgeving en zo bewijs te verzamelen zodat de kerel aangehouden kan worden. Daar het om een Vlaams-Nederlandse samenwerking gaat, worden een geroutineerde Vlaamse flik (Bob Lemmens, Tom Waes, Reizen Waes) en een doortastende Nederlandse agente (Kim de Rooij, Anna Drijver, Zwarte Tulp) op pad gestuurd. Zij moeten als koppel hun intrek nemen op de camping en zo de wereld van Bouman binnendringen.

Vanaf de opening wordt de kijker met de harde realiteit van de drugswereld geconfronteerd wanneer we twee aan elkaar vastgetekende Chinezen in een XTC-lab zien vechten om een stukje vlees. Dat lijdt tot moord en de ontsnapping van de overlevende die de voet van dode kompaan afkapt om zo te kunnen ontsnappen. Deze gebeurtenis is alvast de rode draad in de eerste aflevering aan de kant van de XTC-koning en zijn kompanen. Wat het politiegebeuren aangaat, wordt er vooral gefocust op het eerste weekend dat het duo op de camping als man en vrouw moet doorbrengen. Ze leggen de eerste contacten met Bouman via zijn vrouw Danielle (Elise Schaap, Familie Kruys). Zij zorgt ook voor een luchtige noot in het verhaal, dat grotendeels toch als vrij hard kan worden bestempeld.

Echt overdonderd werden we nog niet door dit nieuwe politieduo, dat we de komende afleveringen nog wat beter zullen leren kennen. Net zoals zijzelf elkaar nog beter moeten leren ontdekken. Daar kunnen het gezinstafereel bij Lemmens thuis en de seksuele escapades van Kim na hun eerste weekendje op de camping, weinig aan veranderen. Wat wel al voor een deeltje duidelijk wordt, is dat wat begint als een gedwongen relatie, wel eens zou kunnen uitmonden in een echte liefdesrelatie. Terwijl onze politie-inspecteurs nog hun weg moeten vinden, laat Bouman zich tijdens deze eerste aflevering flink gelden. De zoektocht naar de gevluchte Chinees, het onder de knoet houden van zijn personeel of een barbecue met de vrienden en buren op de camping, Bouman is prominent aanwezig en drukt zijn stempel op het gebeuren.

© Netflix


Er zit duidelijk veel potentieel in deze serie maar het is ook duidelijk dat het geheel nog wat zal moeten groeien. Toch zijn de zaadjes die uitgestrooid zijn tijdens deze debuutaflevering meer dan voldoende om ook de komende weken voor de buis te zitten om te zien hoe de undercoveragenten en de criminelen tot elkaar komen op de camping en wat de gevolgen zullen zijn voor hun omgeving en hun toekomst. Door een van die uitgestrooide zaadjes zou het wel eens kunnen dat onze inspecteurs zich al vlug in een gevaarlijke situatie zullen bevinden wat met een nietsontziende crimineel als Boumans in de buurt betekent dat ze op eieren zullen moeten lopen om hun opdracht tot een goed einde te brengen.
Volg Undercover
Vorige aflevering
Showdown
Showdown
03x08
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Undercover