Rick and Morty

8.5 / 10
23 min
Animatie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Thomas ten Veldhuijs geeft "Rick and Morty - Seizoen 4" een 8.5.
Geschreven door Thomas ten Veldhuijs op 12 juli 2020.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Rick and Morty - Seizoen 4

Absurd, intens, onverwachts, slim en verrassend goed. Dat zijn termen die bij mij meteen naar boven komen als ik denk aan de serie Rick and Morty. Het is van dezelfde maker (Dan Harmon) als die van Community, een serie die ik als een van de beste komedieseries ooit gemaakt zie. Onlangs heb ik daarover ook een recensie geschreven, over de complete serie. (Lees die recensie via: https://www.mijnserie.nl/community/recensie/3060/community-complete-serie-thomastv/). De overeenkomsten tussen Community en Rick and Morty zijn ook niet te missen. Sterke humor, absurde verhaallijnen en er gebeuren altijd onverwachte dingen. Daarnaast bevatten beide series erg veel verwijzingen naar populaire cultuur en zijn ze niet bang om erg hard uit te halen naar bekende mensen of bepaalde dingen compleet af te kraken.

In essentie gaat Rick and Morty over een intens arrogante alcoholverslaafde wetenschapper (Rick) en zijn kleinzoon (Morty) die allerlei bizarre avonturen beleven. Rick is een soort van super-wetenschapper aangezien hij vrijwel alles kan uitvinden. Dat kan bijvoorbeeld een teleportatie systeem zijn om naar andere dimensies te gaan of het aanpassen van de natuurwetten. Soms zijn er andere mensen betrokken bij de avonturen van Rick and Morty. Summer (de zus van Morty), Beth (de moeder van Morty en ook dochter van Rick) en Jerry (de vader van Morty) sluiten regelmatig aan.

Rick and Morty
© Adult Swim


Na lang wachten zijn we bij het vierde seizoen van Rick and Morty aangekomen.

Rick and Morty is qua originaliteit [...] een van de betere series van dit moment

Tussen seizoen drie en vier heeft namelijk meer dan twee jaar gezeten. De kwaliteit is nog steeds net zo hoog als de vorige seizoenen, maar het kwam bij mij minder over als één geheel. Uiteraard wordt er voortgeborduurd op gebeurtenissen uit de vorige seizoenen, maar seizoen vier voelde meer aan als een anthologie serie (een losstaand verhaal per aflevering).

Net als de vorige seizoenen bevat het vierde seizoen tien afleveringen (met uitzondering van het eerste seizoen dat elf afleveringen bevat) van ieder rond de 23 minuten. De titels van de afleveringen zijn allemaal verwijzingen naar films. Zo heet een aflevering bijvoorbeeld “Promortyus” naar de film Prometheus en een ander “Never Ricking Morty” naar de film Never Ending Story. Zelfs de titels van de afleveringen zijn dus verwijzingen naar populaire cultuur. Iedere aflevering is weer uniek en heeft een compleet ander bizar verhaal. Het lijkt vaak alsof er verschillende genres door elkaar worden gehusseld. Soms is het fantasy of actie, dan is het weer sciencefiction en vervolgens is het een overval a la Oceans Eleven. Vaak gaat het alle kanten op, maar dat zorgt meestal voor de beste grappen. Rick and Morty is qua originaliteit naar mijn idee dan ook een van de betere series van dit moment.

Het vierde seizoen van Rick and Morty is wederom erg sterk ook al voelt het vergeleken met de voorgaande seizoenen iets minder aan als één geheel. Maar dat heeft totaal geen invloed op de humor die snel, hard en verrassend actueel is. Er kwam namelijk al een verwijzing naar de Covid-19 pandemie voorbij. Meestal is het bij series onduidelijk of er nog een volgend seizoen gaat komen, maar in dat opzicht is Rick and Morty ook weer onverwachts. Na het vierde seizoen zal in ieder geval nog 60 nieuwe afleveringen worden geproduceerd. Ik ben nu al benieuwd wat voor avonturen Rick and Morty (met aanhang) nog meer gaan beleven.

Eén tip: kijk de afleveringen door tot de laatste seconde. Aan het einde van iedere aflevering zit namelijk altijd nog een klein stukje verhaal dat meestal erg grappig is.

Op basis van het bovenstaande geef ik het vierde seizoen van Rick and Morty een welverdiende 8,5.
Volg Rick and Morty
Vorige aflevering
A Rick in King Mortur's Mort
A Rick in King Mortur's Mort
06x09
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_TnTNL
13 jul 2020 14:20 -
Welverdiend cijfer. Rick and Morty is grappig en scherp en weet vaak ook filosophische questies aan te snijden.
Reageer
Rick and Morty