Rebellion

7.1 / 10
53 min
Oorlog, Historie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Ron Schoonwater geeft "Rebellion - Seizoen 1" een 7.
Geschreven door Ron Schoonwater op 23 november 2016.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Rebellion - Seizoen 1

Een historische serie over de Ierse opstand (beter bekend als de Paasopstand) tijdens de eerste wereldoorlog is vragen om problemen. Te veel belangen in een nog steeds gevoelig onderwerp. Historisch accuraat is de serie dan ook niet, maar als historisch kostuumdrama voldoet de serie wel. De onderlinge strijd, de keuzes die gemaakt (moeten) worden en liefde, niet alleen voor het land, maar ook voor elkaar. Natuurlijk zit het verhaal vol met intriges en familiestrijd. Niets is namelijk zo gevoelig als een broederstrijd. Als Ier moeten kiezen tussen de beweging van Ieren die streeft naar onafhankelijkheid of de bestaande hegemonie van de Engelsen respecteren is natuurlijk geen makkelijke opgave.

© RTE One

In Rebellion worden families letterlijk uit elkaar gereten. De een kiest vurig voor onafhankelijkheid en de strijd die daar volgens hen bij hoort. De ander probeert zich er niet mee te bemoeien en neutraal in de kwestie te staan. Anderen zijn om verschillende, soms economische redenen, voor de Engelsen. Sommigen hebben niks te kiezen door het feit dat ze dienen in het Engelse leger. Al die elementen komen in Rebellion voorbij. Arm en rijk ontkomen niet aan de strijd. Feit is dat slechts 250 nationalisten de wapens oppakten. Een ongelijke strijd als je bedenkt dat het veel beter getrainde Engelse leger 4500 manschappen en zo'n 1000 politieagenten tot haar beschikking had. Het is daarom niet vreemd dat de meeste Ieren de nationalisten zagen als onverantwoorde avonturiers. Net als in 1916 slaat dit sentiment ook in Rebellion pas om wanneer de strijd gestreden is en de Britten een aantal van de gevangen genomen leiders van de opstand executeert. Een diep triest dieptepunt is de executie van James Connolly (Brian McCardie, Line Of Duty) die, na in de strijd gewond te zijn geraakt, eerst in leven wordt gehouden om daarna op een stoel geëxecuteerd te worden.

Hoewel dit drama in beeld komt, gaat de serie over degenen die geen directe invloed op de opstand hebben. De families en mensen die er ingezogen worden omdat het aan het gebeuren is. Soms erg enthousiast, zoals de felle Frances O'Flaherty (Ruth Bradley, Humans) of gewoon door de omstandigheden en een ongelukkige keuze in de liefde, zoals May (Sarah Greene, Penny Dreadful) en Elisabeth Butler (Charlie Murphy, Happy Valley). De politieke intriges komen vooral van de mannen. Zo is losbol en dandy Harry Butler (Michael Ford-FitzGerald, Ripper Street) meer uit op het familiefortuin om zijn leven te bekostigen. Daar horen naast drinken en gokken ook (jonge) meisjes bij. Charles Hammond (Tom Turner, Hollyoaks) probeert zijn politieke status uit te bouwen, terwijl zijn relatie met Amy zijn huwelijk onder druk zet. Tot slot is het echte drama voor degenen die mee doen aan de strijd. Het verlies van kinderen, het schuldgevoel van de oom en de onmacht van vader en moeder. Ook het trauma na de strijd, verscheurd door verloren liefdes, de strijd tegen familie en bekenden laat zijn sporen achter.

© RTE One

Rebellion is een mooi in beeld gebracht drama dat aan kracht had kunnen winnen wanneer er iets minder hoofdpersonages waren en er meer tijd en aandacht was gegeven aan de werkelijke motivaties. Door de vele verhaallijnen blijft het soms wat afstandelijk. Zeker pijnlijk voelbaar wanneer de hoofdrolspelers door heftige emoties gaan. Aan de andere kant is de serie er in geslaagd om de verschillen tussen de Ieren goed in beeld te brengen. Het gaat in Rebellion niet zozeer om de strijd, maar meer om het drama daarachter. Een aardig geslaagde missie, maar het gevoel dat het beter had gekund, blijft overheersen.
Volg Rebellion
Vorige aflevering
The Reckoning
The Reckoning
01x05
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

The Liberator - Seizoen 1

7

Star Trek: Lower Decks - Seizoen 1 (sneak peek)

7.5

El Cid - Seizoen 1

7.5

Lupin - Eerste aflevering

8

The Mandalorian - Seizoen 1 - 2

8

All Stars & Zonen - Seizoen 1

8.5