Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

Peaky Blinders-acteur Benjamin Zephaniah (65) overleden

De gevierde Britse dichter Benjamin Zephaniah is gisteren overleden, acht weken nadat bij hem een hersentumor was geconstateerd. Hij werd 65 jaar.
Zephaniah's overlijden werd bevestigd in een bericht op zijn Instagram-account. De dichter, die ook acteur was in het BBC-drama Peaky Blinders, stierf gisterochtend met familie aan zijn zijde."Het is met groot verdriet en spijt dat we het overlijden van onze geliefde echtgenoot, zoon en broer aankondigen in de vroege uren van vanochtend, 7 december 2023," stond in de post.

"Benjamins vrouw was de hele tijd aan zijn zijde en was bij hem toen hij overleed. We deelden hem met de wereld en we weten dat velen geschokt en verdrietig zullen zijn door dit nieuws. Benjamin was een echte pionier en innovator, hij heeft de wereld zoveel gegeven."

Zephaniah stond bekend om zijn radicale en vaak diep politieke poëzie, zijn liefde voor Jamaica en zijn krachtige en soulvolle voordracht. Geboren in armoede, verliet hij op dertienjarige leeftijd de school in Birmingham zonder te kunnen lezen of schrijven, maar hij gebruikte een typemachine om zichzelf beide vaardigheden aan te leren. Op dat moment trad hij al live op met poëzie en zijn unieke stijl hielp hem om een invloedrijke stem te worden in de zwarte politiek en identiteit, wat leidde tot ontmoetingen met mensen als Nelson Mandela en The Wailers.

Hij stond er ook om bekend dat hij een OBE afwees tijdens Tony Blair's ambtstermijn als premier: "Echt niet, Mr Blair. Echt niet, mevrouw Queen. Ik ben hartstikke anti-empire."

Zijn televisiewerk omvatte Britse series als The Bill en The Comic Strip Presents... in de jaren negentig, maar in 2013 kreeg hij zijn bekendste rol van Jeremiah 'Jimmy' Jesus in Steven Knight's Peaky Blinders. Hij verscheen in de serie gedurende de negen jaar dat deze liep. Hij verscheen ook in Farendj, de film van Sabine Prenczina met Tim Roth in de hoofdrol.

In mei onthulde Deadline dat zijn memoires Life and The Life And Rhymes of Benjamin Zephaniah werden ontwikkeld tot een televisieserie door Steve Coogan's BBC-indie Baby Cow en Timewasters-bedenker Daniel Lawrence Taylor.

"Door een verbazingwekkende carrière, met een enorme hoeveelheid gedichten, literatuur, muziek, televisie en radio, laat Benjamin ons achter met een vreugdevolle en fantastische nalatenschap. Bedankt voor de liefde die je hebt getoond, Professor Benjamin Zephaniah," concludeerde de Instagram post.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten