Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Wichita van Rijkom geeft "Mocro Maffia - Seizoen 1" een 9.
Geschreven door Wichita van Rijkom op 13 december 2018.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Mocro Maffia - Seizoen 1

Ik heb met gemengde gevoelens Mocro Maffia gekeken. Uniek in zijn soort en zeer hoog qua kwaliteit, maar ook erg lastig te volgen en kei- maar dan ook echt keihard. Je moet er van houden, maar Mocro Maffia zoekt zeker de grenzen op. Dit verhaal over de onderwereld in Amsterdam schijnt een nieuw licht op de nieuwsberichten die we allemaal kennen over liquidaties, overvallen en bommeldingen. In de jaren dat ik zelf nog in Amsterdam woonde, heb ik het regelmatig voorbij zien komen op het nieuws en in de buurt. De laatste jaren is deze onderwereldoorlog nog heftiger geworden. Genoeg stof voor een serie en dat is ook wel gebleken. Hoewel dit eerste seizoen maar acht afleveringen telt, gebeurt er meer dan genoeg. Maar is de serie echt zo bijzonder als de media ons wil doen geloven?

De hardheid van de serie is ongekend voor Nederlandse begrippen.

In Mocro Maffia staan twee bendes centraal, die van Romano Tevreden (Mandela Wee Wee) en die van ‘De Paus’ (Achmed Akkabi, Moordvrouw). Ooit vrienden, nu rivalen die elkaar de tent uit vechten. Wanneer De Paus een wel heel erg rake klap uitdeelt aan de bende van Romano is niks meer te gek. Van bloederige onthoofdingen tot martelen en verkrachting, het komt allemaal voorbij dit eerste seizoen. De hardheid van de serie is ongekend voor Nederlandse begrippen. Game of Thrones heeft zijn gelijke gevonden wat dat betreft. Bijzonder genoeg weten de makers je als kijker wel dusdanig genoeg informatie te geven dat je de handelingen ergens ook wel begrijpt, hoe grof of extreem ze ook mogen zijn. Van eer is niet veel sprake, niemand is veilig, maar loyaliteit blijkt van levensbelang om te kunnen overleven. Iets dat jonkies in dit circuit, in het bijzonder ‘Muis’ (Oussama Ahammoud) en Mo 'De Show' (Bilal Wahib, SpangaS), al gauw zullen leren.

Aan het begin van het seizoen heb ik met mijn moeder, wiskunde docent waarvan ruim tien jaar lang in Amsterdam, nog een discussie gehad over de serie. Zij was bang dat het verhaal de criminaliteit zou verheerlijken met alle gevolgen van dien. De eerste aflevering liet immers stoere straatjongens zien die door hun handel in drugs en het oplossen van ‘klusjes’ voor hun bazen een bepaalde 'status'hadden verworven. Aan het eind van het seizoen was dit beeld echter volledig anders. Op een realistische manier werd al gauw duidelijk dat het ‘kill or be killed’ is, een leven dat absoluut niet te ambiëren is. Door relatief onbekende acteurs grote rollen te geven voelt Mocro Maffia fris aan. Zo is de jonge Oussama Ahammoud via Instagram gecast voor zijn rol. Maar ook de manier van acteren en het taalgebruik is vernieuwend. Heel simpel, dicht bij de realiteit en daarom ook zo goed. Het is te zien dat Thijs Römer (Nieuwe Buren) en Achmed Akkabi veel tijd hebben gestoken in het creëren van een wereld die dicht bij de realiteit ligt maar een fictief verhaal vertelt. Ondanks het overduidelijke Nederlandse karakter merk je dat de makers geleerd hebben van buitenlandse series met een soortgelijk thema.

Ondanks dat ik eigenlijk helemaal niet zo een fan ben van dit soort gewelddadige series heeft Mocro Maffia mij positief verrast.

Er is een duidelijke hiërarchie die de bendes draaiende houdt. Romano werkt nauw samen met vrienden ‘Potlood’ (Nasrdin Dchar, De 12 van Oldenheim) en Adil (Walid, Benmbarek, GTST), die hem bijstaan waar nodig. De Paus moet het doen met een kleiner clubje maar vertrouwt zijn rechterhand ‘Tatta’ (Robert de Hoog, Zuidas) blind. Dat zij de top van de mocro maffia wereld zijn vindt ook journalist Rein de Waard (Daan Schuurmans, Ik Weet Wie Je Bent) gaandeweg uit. Samen met collega Matthijs Harderwijk (Jim Deddes) schrijft hij een boek over dit onderwerp, terwijl Rein ondertussen ook verantwoordelijk is voor de zorg van zijn ernstig zieke vrouw (Anniek Pheifer, Westenwind). Rein is tevens de voice-over van de serie en voorziet het verhaal van de nodige context en introductie. Vanaf een afstand observeert hij de bendes, al worden beide heren beetje bij beetje zelf steeds meer de onderwereld in gezogen.

Dat Mocro Maffia een succes is mag wel duidelijk zijn. Dit veelbesproken en goed bekeken verhaal heeft al heel wat stof doen opwaaien. Het open einde vraagt om een vervolg en toont ook dat er nog genoeg te vertellen valt. Dat een tweede seizoen niet kan uitblijven lijkt mij dan ook onvermijdelijk, al moet een bevestiging hiervan nog komen. Toch heb ik niet alleen lovende woorden voor deze serie. Helaas maakt het typische taalgebruik het soms ook wel wat onbegrijpelijk als je niet zo bekend bent met de straattaal (zoals ik). Ik begreep dat Mocro Maffia online wel met ondertiteling te zien is, maar wanneer je via de tv kijkt via KPN is dat geen optie. Hierdoor gaat er nogal wat gesproken tekst verloren, helemaal als er ook nog eens binnensmonds wordt gesproken. Gelukkig is het verhaal duidelijk genoeg om dit met beelden op te lossen. Ondank dat blijft het toch jammer dat hier niet iets meer rekening mee is gehouden. En hoewel ik eigenlijk helemaal niet zo een fan ben van dit soort gewelddadige series heeft Mocro Maffia mij positief verrast. Het is kwalitatief gewoon echt top en verdient dan ook zeker een vervolg!

Mocro Maffia
© Videoland
Volg Mocro Maffia
Vorige aflevering
Je Praat Teveel
Je Praat Teveel
05x07
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_E71
13 dec 2018 18:34 -
Goeie recensie hoor! En jammer dat het toch niet gelukt is met de ondertiteling. Ik heb sterk het idee dat de focus van videoland meer ligt bij mobiele apparaten want op een slimme tv werkt de app ook niet vloeiend en is het ook niet duidelijk hoe je ondertiteling kunt verkrijgen. Maar zit ik aan de computer dan werkt het allemaal prima. Ik kreeg overigens onlangs een email van videoland over de serie. Een vragenlijst wat ik ervan vond enzo. Daarin kwam ook de vraag of het qua taal wel te begrijpen was enzo, dus ik vermoed dat het ze wel ter ore is gekomen.
Reageer
avatar_wichitavrijkom
14 dec 2018 00:26
Ja dat zou best kunnen. Ach het was geen ramp hoor. Maar het is wel een verbeterpuntje voor Videoland. Evenals het onderwerp van hun vragenlijst... Wie weet dat ze daar bij een vervolg beter op zullen letten. ;-)
Reageer
Mocro Maffia