Luther

8.2 / 10
59 min
Detective
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Hessel Hoekstra geeft "Luther - The Fallen Sun" een 7.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 18 Maart 2023.
Leuk?
11
0
Bekijk stemmen

Luther - The Fallen Sun

Met de film The Fallen Sun krijgt de serie Luther een flitsend vervolg dat precies doet wat je ervan kan verwachten.

In 2019 eindigde de televisieserie Luther na vijf seizoenen. Bedenker Neil Cross was echter nog lang niet klaar met detective John Luther. Nog voordat het vijfde seizoen überhaupt bevestigd werd, werd er al gesproken over een film. En geef Cross en zijn consorten eens ongelijk. Meerdere succesvolle Britse series, waaronder Spooks en Downton Abbey, zijn later doorgegaan als films. Ook liet het einde van seizoen vijf nog genoeg ruimte over om nog meer over het leven van Luther te vertellen. En dat blijkt ook wel uit de film Luther: The Fallen Sun.

Aan het einde van seizoen vijf werd Luther gearresteerd en aan het begin van de film zit hij in de gevangenis. Wanneer een moordenaar die hij nooit gepakt heeft contact met hem zoekt, beseft Luther dat hij maar één ding kan doen: uitbreken en de moordenaar pakken voordat hij nog meer slachtoffers maakt.

Ondanks mooie productiewaarden rammelt het verhaal soms

Eigenlijk is The Fallen Sun gewoon een hele lange aflevering van de serie met een groter budget. Dat er meer geld in is gestoken, is goed te zien. De locaties zijn grootser opgezet en de actie ziet er gelikter uit. Ook heeft deze film de spanning en beklemmende sfeer uit de serie goed overgenomen. Actie en dialoog wisselen elkaar uitstekend af, en op dit vlak biedt het precies wat Luther zo aantrekkelijk maakt.

De verhaallijn is daarentegen soms een beetje zwak. Het kat-en-muisspel tussen Luther en de moordenaar is spannend, maar soms zijn de zaken een tikkeltje voorspelbaar. Natuurlijk ontsnapt de moordenaar na zijn eerste confrontatie met Luther. Ook de manier waarop hij de zaak voor Luther en de politie persoonlijk maakt zie je van mijlenver aankomen. Verder moeten er in het begin wat onlogische stappen gemaakt worden om Luther bijvoorbeeld uit de gevangenis te krijgen. Ook gaan bepaalde dingen hem iets te gemakkelijk af. De politie vergeeft hem bijvoorbeeld wel heel snel nadat hij op vrije voeten is gekomen. Maar als je dit wegdenkt en geniet van al het andere goede van deze film, stoort het niet. Het is gewoon een spannende en vermakelijke film.

De grote trekpleister in deze film is Idris Elba als John Luther

De grote trekpleister is natuurlijk Idris Elba (The Wire) als John Luther. Elk moment dat hij op het scherm te zien is, is hij Luther. Zijn imposante statuur en charisma zijn onmiskenbaar en wat dat betreft is het genieten geblazen. Ook Andy Serkis (Little Dorrit) is heerlijk griezelig als seriemoordenaar en Cynthia Erivo (The Outsider) biedt voldoende tegenwicht als Odette Raine, het nieuwe afdelingshoofd Luthers oude politieafdeling.

Wat wel jammer is, is dat er weinig personages uit de televisieserie terugkeren in de film. Behalve Luther is het enige andere bekende gezicht zijn oude baas Martin Schenk (Dermot Crowley, Father Figure). Dat is niet raar, omdat de meeste van Luthers oud-collega’s door de jaren heen het loodje hebben gelegd. Maar wie er echt miste, en wie dit geheel misschien naar een hoger niveau had kunnen tillen, is Luthers voormalige sidekick Alice Morgan (Ruth Wilson, His Dark Materials).

Al met al is The Fallen Sun een spannende voortzetting van de geliefde televisieserie. Als je wil accepteren dat het verhaal soms een beetje dun is, dan is het gewoon een leuke film. Het einde van de film laat genoeg open voor een eventueel vervolg, en ik zou daar absoluut geen nee tegen zeggen. Al hoop ik dan heel erg dat Alice dan wel van de partij is.
Video on youtube
Volg Luther
Vorige aflevering
Episode 4
Episode 4
05x04
Leuk?
11
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_BlackBiker
18 maa 2023 19:40 -
Helemaal mee eens. Goede film die hier en daar wat onlogisch is.
Maar er was genoeg te genieten.
En inderdaad... Alice wordt node gemist.
Reageer
avatar_Olga2000
18 maa 2023 23:04 -
Ontzettend spannende film, al zie je zaken wel aankomen.
Reageer
avatar_eoudewaal
23 maa 2023 11:46 -
Heel spannend, was een goede film!
Reageer
Luther