Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Conan Miller geeft "Fallout - Eerste aflevering" een 8.
Geschreven door Conan Miller op 24 april 2024.
Leuk?
10
0
Bekijk stemmen

Fallout - Eerste aflevering

Zoals een succesvolle game betaamt ondergaat ook Fallout de transformatie naar tv. Wordt het tv kijken of toch maar weer gamen?

Een beetje gamer kent de games uit de Fallout-serie. Zij mogen al sinds 1997 genieten van deze post-apocalyptische open wereld. Nu mag de rest van de wereld kennismaken met de puinhopen van onze wereld en de tragische bewoners die rondzwerven over het verwoeste oppervlak.

Tijdens de Grote Oorlog van 2077 is de aarde bijna onherkenbaar verwoest. De mensheid is sindsdien druk bezig met overleven. Overblijfselen van de oude techniek worden in nieuwe vormen toegepast. De games bestrijken inmiddels vier titels met een vijfde onderweg, en zeven spin-offs. De verhalen spelen zich af tussen 2077 en ruwweg de tweehonderd jaar daarna.

Een deel van de mensheid kon bij het uitbreken van die wereldwijde nucleaire oorlog z’n toevlucht zoeken in speciale schuilkelders. Deze waren compleet ingericht en voorbereid op een langdurig verblijf om de nucleaire fall-out zo lang mogelijk te ontwijken. De naam van deze kelders is steevast Vault met een volgnummer.

Het leven in zo’n Vault bleef doorgaans tientallen tot honderden jaren volledig afgeschermd van de ellendige buitenwereld. Het thema van de games is telkens ongeveer hetzelfde. Aan het begin vertrekt een hoofdpersoon uit zo’n beschermende Vault naar de gevaarlijke, onbekende wereld waar ze geconfronteerd worden met een sterk veranderde wereld, terwijl ze op zoek moeten naar bepaalde personen of voorwerpen. Onderweg ontdekken ze telkens dat hun verwachtingen ernstig verschillen van de keiharde realiteit.

De sfeer uit de games is uitstekend overgezet naar de serie.

Dit stramien wordt in de tv-serie op de voet gevolgd. Het is geen letterlijke vertelling van één van de games, maar de gelijkenis is er absoluut wel. Ook in de tv-serie wonen er groepen mensen al vele decennia in een beschermende schuilkelder. Ze hebben geen weet van wat daarbuiten gebeurt en eigenlijk vinden ze dat wel prima.

Fallout
© Prime Video


De sfeer uit de games is uitstekend overgezet naar de serie. Je voelt de aanvankelijke onzekerheid en naïviteit van hoofdrolspeelster Lucy MacLean (Ella Purnell, Yellowjackets). De eerste angstige stapjes in de levensgevaarlijke buitenwereld van Fallout zijn heel herkenbaar voor gamers. Er wordt wel wat informatie gegeven, maar de rest moet je zelf uitzoeken, net als Lucy.

Naast Lucy volgen we nog twee belangrijke personages. The Ghoul (Walton Goggins, Justified) is een bijna onsterfelijke overlever van de oorspronkelijke oorlog. Zijn mismaakte lijf doet wat denken aan een zombie, maar daar worden ghouls niet graag mee vergeleken. Zijn oorsprong is niet heel duidelijk, maar in de rest van het seizoen komen we misschien meer te weten.

De andere is een jonge man die wordt opgeleid tot schildknaap. Als hem dat lukt, mag Maximus (Aaron Moten, neXt) een ridder van de Brotherhood of Steel dienen. De opleiding is zwaar en de concurrentie is groot. De ridders doorzoeken de wildernis op zoek naar relikwieën uit de vooroorlogse tijd. Het waarom is ook niet helder, maar ze doen dit niet omdat ze zo begaan zijn met het milieu.

Deze eerste aflevering zette voor mij absoluut de juiste toon.

Deze eerste aflevering zette voor mij absoluut de juiste toon. Dat belooft heel wat voor de rest van het seizoen. Dit is zeker een aanrader voor de fans van de games, maar ook voor liefhebbers van een niet-alledaagse serie. Ik ben nu al hooked, en hopelijk blijft dat gevoel hangen tot het laatste deel.
Video on youtube
Volg Fallout
Vorige aflevering
The Beginning
The Beginning
01x08
Leuk?
10
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Faceman
28 apr 2024 09:02 -
Vond het begin wat rommelig en er leek geen rode draad in te zitten, maar tegen het einde van het seizoen komt alles wel goed samen en een mooie opening naar het 2e seizoen.
Reageer
Fallout