Deutschland

7.9 / 10
45 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Peter Rotthier geeft "Deutschland 83 - Seizoen 1" een 8.5.
Geschreven door Peter Rotthier op 7 augustus 2016.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Deutschland 83 - Seizoen 1

We schrijven 1983. De politieke wereld wordt gedomineerd door Ronald Reagan en Joeri Andropov. De koude oorlog weet nog niet dat hij op zijn laatste benen loopt. De door Reagan gedirigeerde wapenwedloop is nog in volle gang en West Europa zal eerstdaags de eerste kruisrakketten ontvangen om de veiligheid van de NAVO te garanderen. De politieke spanning tussen Oost en West dreigt te escaleren en beide partijen zijn bang dat de ander zou aanvallen. Tegen deze achtergrond speelt Deutschland 83 zich af.

Na een verjaardagsfeestje bij hem thuis, wordt grenswachter Martin Rauch (Jonas Ney, 4 Gegen Z) gerekruteerd door de Oost-Duitse veiligheidsdienst Stasi. Dit op voorspraak van zijn tante Lenora (Maria Schrader, In Darkness) die een hoge functie heeft bij de Stasi (geheime dienst Duits Democratische Republiek). Martin ziet het helemaal niet zitten om als spion naar West-Duitsland te trekken, maar zijn moeder is ziek en heeft dringend een nieuwe nier nodig, zodat de mensen van de Stasi een pressiemiddel hebben om Martin te overtuigen.

Martin gaat overstag en verdwijnt voor zijn omgeving van de aardbodem om terug op te duiken als Moritz Stamm, de ordonnans van Generaal Wolfgang Edel (Ulrich Noethen, The Promise). Zijn taak bestaat er in om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de plannen van de Navo in verband met de plaatsing van kruisraketten en een mogelijke aanval op Rusland.

In Oost-Duitsland wordt alles gecontroleerd en gecorrigeerd door Walter Schweppenstette (Sylvester Groth, Sense8), een nietsontziende generaal van de Stasi, die er heilig van overtuigd is dat het Westen een nucleaire oorlog wil beginnen. Hij trekt dan ook alle informatie die hij van Kolibri (de codenaam van Martin) binnenkrijgt, en het tegendeel beweren, in twijfel. Hij gaat zelfs zo ver dat hij bepaalde info achterhoudt voor zijn oversten. Met vallen en opstaan, slaagt Martin er telkens weer in om zijn opdrachten tot een goed einde te brengen.

Blaast hij zijn cover op of niet?


Maar de heimwee naar zijn vriendin Annett (Sonja Gerhardt, Ku’Damm ‘56), die zwanger blijkt te zijn, wordt steeds groter. Martin protesteert meer en meer maar zijn oversten geven hem steeds bijkomende opdrachten zodat hij gedwongen is om zijn rol in West-Duitsland verder te blijven spelen. Ondertussen wordt Annett door Schweppenstette ingezet om Martin te overtuigen om zijn spionageopdracht verder te zetten.

Wanneer hij merkt dat in Oost-Duitsland zijn bevindingen in de prullenmand verdwijnen en de Russen op het punt staan om een atoombom richting West-Duitsland te sturen, komt Martin voor een dilemma te staan. Blaast hij zijn cover op of niet?

Tussen de spionagebedrijven door gaat de reeks ook in op de vredesbeweging, die er alles aan doet om de plaatsing van de raketten tegen te houden. Alex Edel (Ludwig Trepte, 1864), collega van Moritz en zoon van Generaal Edel komt in contact met de vredesbeweging die hij te soft vindt. Hij neemt op eigen houtje initiatief en ontvoerd hiervoor de Amerikaanse generaal Arnold Jackson (Errol Trotman-Harewood, The Ghost Writer).

Een andere zijstap is de link naar de Hare Krishna beweging. Yvonne Edel (Lisa Tomaschewsky, Verbotene Liebe), dochter van, trekt naar een commune van de Krishna beweging. Zij is echter een begenadigde zangeres en krijgt de kans om als achtergrondzangeres van Udo Lindenberg mee op tournee te gaan, waardoor ze ook in Oost-Berlijn terecht komt.

In tegenstelling tot een reeks als The Americans, waar het spionageverhaal sensationeler uitgewerkt wordt, blijft men in Deutschland ’83 met de twee voeten op de grond.


Zo komen we terecht bij een ander aspect van deze reeks, de soundtrack. Populaire nummers uit die periode waarbij je de makers op geen enkel foutje kan betrappen. De songs die passeren in het begin van de reeks zijn ook daadwerkelijk op dat moment reeds uitgekomen, terwijl later in Deutschland 83 nummers voorbijkomen die op dat moment in de hitparade stonden. Voor de titelsong gebruikten de makers Major Tom van Peter Schilling. Verder komen ook nog Nena (99 Luftballons), David Bowie (Modern Love & China Girl), New order (Blue Monday), Eurythmics (Sweet Dreams) en een hele reeks andere hits uit die periode voorbij.

Deutschland 83, is een goed opgebouwde reeks die een perfect tijdsbeeld geeft van het verdeelde Duitsland in de eerste helft van de jaren tachtig. In tegenstelling tot een reeks als The Americans, waar het spionageverhaal sensationeler uitgewerkt wordt, blijft men in Deutschland ’83 met de twee voeten op de grond. De menselijke factor wordt veel beter belicht en de reeks focust zich ook minder op echte actie zoals in The Americans maar gaat dieper in op de achtergrondgevechten tijdens de Koude Oorlog en het leven in Oost-Duitsland dat gedomineerd wordt door de Stasi.

Ondertussen weten we dat er een vervolg komt onder de titel Deutschland ’86 waarin Martin opnieuw naar West-Duitsland zal trekken. Indien seizoen 2 even succesvol is zal de reeks afgesloten worden met een derde seizoen, dat gesitueerd zal worden in 1989 bij de val van de Berlijnse Muur.
Volg Deutschland
Vorige aflevering
The End of History
The End of History
03x08
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_RLS90
07 aug 2016 08:20 -
Niet helemaal eens met je 'kritiek' op The Americans. Vanaf het derde seizoen wordt er meer gericht op de persoonlijke verhalen en minder actie.
Ik ga me wel aan de pilot wagen van deze serie.
Reageer
avatar_rotthierpeter
07 aug 2016 09:02 -
Is ook niet direct als kritiek bedoeld, maar eerder als vergelijking. Heb zelf derde seizoen Americans nog niet gezien, kan daar dus niet over oordelen. Denk wel dat je van deze serie zal genieten als je, zoals ik, The Americans goed vindt
Reageer

Nieuwste recensies

Filthy Rich (US) - Eerste aflevering

7.5

Friheden (Pros and Cons) - Seizoen 1

8

The Politician (2019) - Seizoen 2

5.5

Doom Patrol - Seizoen 2

5

Watchmen (2019) - Seizoen 1 (DVD)

7.5

Ratched - Eerste aflevering

8.5