Detectorists

8.5 / 10
23 min
Komedie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Hessel Hoekstra geeft "Detectorists - Complete serie" een 9.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 23 februari 2018.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Detectorists - Complete serie

Twee vrienden delen een passie voor metaaldetectors en ze hopen allebei om ooit een grote schat te vinden. Met dit uitgangspunt slaagt schrijver, regisseur en hoofdrolspeler Mackenzie Crook (The Office) erin om iets prachtigs neer te zetten. Terwijl we hun zoektocht naar goud volgen, volgen we ook hun levens, hun verlangens en hun zoektocht naar geluk.

Andy (Crook) en Lance (Toby Jones, Wayward Pines) zijn een beetje sulletjes en niet bepaald succesvol in het leven. Lance is pas gescheiden, maar moet nog wel allerlei rotklusjes voor zijn ex doen. Andy heeft een moeizame relatie met zijn vriendin en slaagt er maar niet in om zijn studie af te ronden. Maar zodra de heren hun metaaldetector oppakken en op zoek gaan naar schatten, verdwijnen hun zorgen als sneeuw voor de zon.

© BBC Four


Het vlekkeloze acteerwerk en de chemie tussen Crook en Jones maken de vriendschap authentiek. Ze weten de warmte die de twee vrienden voor elkaar voelen heel goed over te brengen naar het scherm. Eke keer als ze met een bammetje en een beker thee in onder een boom zitten en de laatste aflevering van The University Challenge bespreken, krijg ik het warm van binnen en moet ik onbedwingbaar glimlachen.

Humor voert niet de boventoon, maar is wel subtiel en constant aanwezig

Hoewel Detectorists wordt bestempeld als comedy, voert humor niet echt de boventoon en het is in mijn ogen meer een dramaserie. De humor die erin voorkomt is subtiel, maar wel ontzettend grappig. Crook en Jones hebben een perfecte timing om droge opmerkingen eruit te gooien, maar ook andere spelers hebben een er een handje van. Diana Rigg (Game of Thrones) voert bijvoorbeeld haar welbekende kunstje uit als bemoeizuchtige schoonmoeder van Andy, en Gerard Horan (Kingdom) is op dreef als pompeuze voorzitter van de metaaldetectorclub waar Andy en Danny lid van zijn.

Ook de overige leden van deze knullige vereniging vormen een bron van hilariteit. Zo hadden twee leden opeens de opdracht om de verloren ambtsketen van de burgemeester te zoeken, en vonden ze die op een vrij onverwachte plaats terug. Wat mij betreft is de leukste grap dat twee leden van een rivaliserende club ontzettend op Simon & Garfunkel lijken. Elke keer wanneer dit olijke duo in beeld komt, klinkt subtiel de intro van The Sound of Silence op de achtergrond.

Detectorists maakt gebruik van minimalistisch, maar creatief camerawerk. Het dorpje in Essex, waar deze serie zich afspeelt, komt mooi naar voren en de beelden van mistige weilanden zijn adembenemend. Ook de prachtige soundtrack met muziek van o.a. Johnny Flynn en The Unthanks, draagt bij aan de sfeer die de serie neer wil zetten.

Met drie seizoenen van elk zes afleveringen en een kerstspecial is Detectorists een vrij korte serie. De negentien afleveringen die gemaakt zijn, zijn precies genoeg om het verhaal te vertellen dat verteld moet worden. Crook heeft ook aangekondigd dat hij na drie seizoenen met een hoge noot wil eindigen. Dat is hem gelukt, want met de finale heeft deze prachtige serie een prachtige afsluiting gekregen.

Detectorists gaat over meer dan de zoektocht naar goud. Het gaat over passie en de zoektocht naar het levenDetectorists is meer dan alleen een serie over metaaldetectors. Het gaat over mensen, de passies die ze hebben, de zoektocht naar geluk en de zin van het leven. En soms, heel soms, zit datgene waar je al tijden naar zoekt gewoon recht voor je neus zonder dat je het door hebt. En met deze les eindigt ons inkijkje in het leven van twee vrienden met een brandende passie.
Volg Detectorists
Vorige aflevering
Episode 6
Episode 6
03x06
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_Sproet2jes
17 mrt 2018 20:26 -
Erg goeie recensie, mijn complimenten.
Reageer
avatar_Sproet2jes
17 mrt 2018 21:58 -
p.s Ik twijfelde eerst of ik de serie zou gaan kijken, wat trailers bekeken, maar dat is toch maar n moment opname, niet de gehele impressie van de srie. En je recentie was voor mij doorslaggevend om te gaan kijken. En ben blij dat ik t gedaan heb.
Reageer
avatar_tweemaalh
17 mrt 2018 22:49
Graag gedaan! Ik ben blij dat je er ook ontzettend van geniet :)
Reageer

Nieuwste recensies

The 100 - Seizoen 7

7.5

For All Mankind - Seizoen 1

9

The Last Kingdom - Seizoen 4

7

The Boys - Seizoen 2

9.5

Barkskins - Seizoen 1

7.5

All Creatures Great and Small (2020) - Seizoen 1

8