Daredevil: Born Again is een solide vervolg op de Netflix serie Daredevil. Het begint en eindigt sterk met een wat rustiger, maar nog steeds goed tussenstuk. Zoals in mijn eerdere recensie aangegeven over de eerste aflevering van Daredevil: Born Again, begint het erg sterk. De serie gaat (vrijwel) direct verder waar de Netflix serie Daredevil gebleven was. Eerst was het idee om Daredevil: Born Again te laten afspelen in een ander universum dan de Netflix voorganger, maar gelukkig hebben de makers daar uiteindelijk van afgezien. De voorganger was namelijk erg sterk en het zou zonde zijn om die goede basis te negeren. Hiermee maakt niet alleen de eerdere Netflix serie Marvel's Daredevil ook onderdeel uit van de Marvel Cinematic Universe (MCU), maar ook Iron First, Luke Cage, Jessica Jones en The Punisher. Van die laatste duikt Frank Castle (Jon Bernthal) ook even op in Born Again en zal hij op een later moment een eigen 'special' krijgen op Disney+.
Het eerste seizoen van Daredevil: Born Again bestaat uit negen afleveringen met ieder een duur tussen de 39 en 61 minuten. Het is duidelijk dat de start van Born Again is bedoeld als een tweeluik (seizoen 1 en 2). Dit was al te verwachten doordat er al direct twee seizoenen waren bevestigd en je merkt het ook in de opbouw van het eerste seizoen. Er wordt duidelijk toegewerkt naar een climax en het einde van het eerste seizoen is naar mijn idee een keerpunt in het verhaal.
Daredevil: Born Again trapt meteen af met bekende gezichten uit de voorlopende serie. En vrij vroeg in de eerste aflevering gaat de befaamde one taker van start. De serie begint erg rauw en zit vol actie. Born Again is niet bang om veel bloed te laten vloeien en ledematen in de rondte te laten vliegen. Na de spectaculaire start van Born Again, wordt de serie wat rustiger en wordt de fundering gelegd voor de rest van het eerste, maar ook het tweede seizoen (ja, het eerste seizoen eindigt met een open einde). Een belangrijk onderdeel van het verhaal is dat Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio) burgemeester wordt van New York. Het lijkt erop dat hij afstand heeft genomen van zijn criminele verleden als Kingpin, maar het is maar de vraag of hij echt daartoe in staat is.
Eén van de speerpunten van de agenda van Fisk als burgemeester is (je raad het vast al), het tegengaan van gemaskerde helden. Dat er spanning tussen Fisk en Matthew Murdock (Charlie Cox) blijft bestaan, is dus onvermijdelijk. Murdock heeft een tijdje last van een identiteitscrisis, maar blijft zich wel inzetten voor gemaskerde helden. Zo zie je Matt voor die groep vaker in de rechtszaal staan om hen te verdedigen. Naast de verhaallijnen van Fisk en Murdock is er nog een andere sinister personage aan de mix toegevoegd, namelijk Muse. Muse is naar mijn idee wel een van de meer grimmige personages die in de MCU voorbij zijn gekomen en die ervoor zorgt dat Daredevil: Born Again zeker geen kinderserie is.
Daredevil: Born Again is een uitstekende voortzetting van de Netflix voorganger waarbij de spectaculaire actie en rauwe toon goed worden behouden
Born Again is een genot om naar te kijken en zit goed in elkaar. De cast is ook erg overtuigend. Desondanks is er iets waar ik mij moeilijk overheen kan zetten. Fisk had voor Born Again namelijk een oog verloren, maar opeens heeft hij weer twee goedwerkende ogen. Dit wordt helaas niet uitgelegd in het eerste seizoen, hopelijk volgt dat nog op een later moment. Ook al is het een Marvel serie en moet je het als kijker niet te serieus nemen, hadden de makers hier wat meer moeite in kunnen steken.
Kortom: Daredevil: Born Again is een uitstekende voortzetting van de Netflix voorganger waarbij de spectaculaire actie en rauwe toon goed worden behouden maar waar ook duidelijk een nieuwe koers wordt gevaren. Ik kijk al uit naar het tweede seizoen en ik ben erg benieuwd wat er verder gaat gebeuren.
Op basis van het voorgaande krijgt het eerste seizoen van Daredevil: Born Again een welverdiende 9.
Over de auteur, Thomas ten Veldhuijs
Thomas ten Veldhuijs is al sinds zijn jeugd erg geïnteresseerd in films, televisie(series) en nieuwe media. Als gevolg van deze interesse heeft hij ook aan de Universiteit Utrecht de bachelor Theater-, Film- en Televisiewetenschappen afgerond. Deze interesse heeft hij vervolgens weten te combineren met een rechtenstudie in de vorm van een master die een grote focus heeft op verschillende vormen van media. Doordat de afgelopen jaren (televisie)series in kwaliteit er erg op vooruit zijn gegaan en steeds filmischer zijn geworden, zijn series tegenwoordig de favoriete vorm van entertainment voor Thomas. De passie die Thomas heeft voor media wil hij graag met anderen delen. Hij wil graag mensen enthousiasmeren om bepaalde series te gaan volgen, maar hij kijkt er ook zeker met een kritische blik naar. Hij heeft een zeer brede interesse en zal zich derhalve niet beperken tot bepaalde genres.