Class

7.1 / 10
45 min
Sciencefiction
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Hessel Hoekstra geeft "Class - Eerste twee afleveringen" een 8.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 28 oktober 2016.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Class - Eerste twee afleveringen

Het valt niet mee om scholier te zijn. Verliefdheid, huiswerk, voetbal, pestkoppen, en oh ja, buitenaardse wezens. Want dit is de Coal Hill Academy en overal in het gebouw zitten scheuren in tijd en ruimte. Gespuis uit alle uithoeken van het universum kan gemakkelijk binnendringen en vier leerlingen zien het als hun verantwoordelijkheid om dit tegen te houden.

Class is de eerste spin-off van Doctor Who sinds Torchwood en The Sarah Jane Adventures vijf jaar geleden van de buis verdwenen. De serie is geschreven door Patrick Ness (bekend van het verfilmde boek A Monster Calls) en speelt zich af op de Coal Hill Academy, die op verschillende momenten in Doctor Who opdook. De serie volgt vier leerlingen die met zowel alledaagse als buitenaardse problemen op hun school kampen. De eerste twee afleveringen van deze achtdelige serie gingen op 22 oktober dit jaar in première op BBC Three.

Ondanks de jonge doelgroep, heeft Class opmerkelijk volwassen toon

Opmerkelijk is de toon die Class neer probeert te zetten. Ondanks een wat jongere doelgroep, is het nou niet bepaald kindvriendelijk. Het is rauw, lichtelijk cynisch en heeft wel wat weg van series als Misfits en Skins. Zwaardere thema’s als seksualiteit, rouw en discriminatie worden absoluut niet geschuwd. Ook is het een stuk gewelddadiger dan Doctor Who. Waar al het bloed en geweld in de serie Torchwood (gericht op een volwassen publiek) vooral geforceerd overkomt, is dat hier absoluut niet zo.

De verhaallijn moet nog een beetje op gang komen. Vooral in de eerste aflevering is alles nog erg chaotisch. Het plot zit overvol, het tempo ligt net iets te hoog en bepaalde elementen zijn niet bepaald logisch. Ook is de toon nogal uit balans. De serie weet nog niet precies wat het wil zijn. Hebben we humor? Zo ja, wat voor humor? Of toch niet? Willen we het drama zwaar of luchtig maken? Tijdens de tweede aflevering is de toon al wat meer gebalanceerd en zijn de scènes beter gedoseerd.

Class geniet een jonge, getalenteerde cast, bestaande uit April (Sophie Hopkins), Ram (Fady Elsayed), Charlie (Greg Austin) en Tanya (Vivian Oparah). Vooral April en Ram springen er in deze eerste twee afleveringen bovenuit. Van Tanya hebben we tot nu toe nog weinig opvallends gezien, maar dat kan nog gaan veranderen. De rollenverdeling lijkt cliché te beginnen (de pestkop, de nieuweling, de slimmerik en de leider), maar het inventieve script van Ness schudt de kaarten al vroeg in de serie opnieuw en dat zorgt voor een interessante dynamiek tussen de vier. Het viertal wordt bijgestaan door de heerlijk sarcastische natuurkundedocent Miss Quill (Katherine Kelly, Mr. Selfridge).

Class heeft wat kleine opstartproblemen, maar begint sterk

Het sfeertje dat ervoor zorgt dat Doctor Who zo’n fijne serie is, is ook in Class volop aanwezig. Het voelt vanaf het begin al aan als integraal deel van het Doctor Who-universum. Tijdens aflevering één leunt Class nog zwaar op haar moederserie (o.a. door de gastrol van Peter Capaldi), maar tijdens de tweede aflevering bewijst Class ook goed op haar eigen benen te kunnen staan.

Ondanks een paar kleine opstartproblemen begint Class goed. Er zijn nog genoeg doorgroeimogelijkheden voor deze serie. De cast is getalenteerd, de verhaallijn toont potentie, en de unieke toon kan een nieuwe doelgroep aanspreken. Patrick Ness, die nog nooit eerder met Doctor Who bezig is geweest, bewijst zich meer dan voldoende met deze serie. Laat de rest van het seizoen maar komen!
Volg Class
Vorige aflevering
The Lost
The Lost
01x08
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

avatar_BadWolf
29 okt 2016 00:57 -
Ben het helemaal met je eens. Ben dan ook benieuwd naar de volgende aflevering.
Reageer
avatar_tweemaalh
29 okt 2016 15:12
Ik heb aflevering 3 inmiddels gezien. Ik vond hem iets minder dan afleveringen 1 en 2, o.a. vanwege de setting, maar nog steeds een ruime voldoende.
Reageer
avatar_Hangmat
29 okt 2016 09:30 -
Als je geen Docter Who kijkt, is het dan ook te volgen?
Reageer
avatar_tweemaalh
29 okt 2016 09:44
Bijgewerkt op: 29 okt 2016 09:46
Het is goed te volgen. Wat je moet weten is dat Peter Capaldi in Doctor Who een alien speelt die zichzelf The Doctor noemt. Hij kan door tijd en ruimte reizen in een blauwe telefooncel die de TARDIS heet. Verschillende leerlingen en docenten van deze school hebben een tijdje met de Doctor meegereisd.

Maar behalve de gastrol van Peter Capaldi en zo nu en dan wat verwijzingen, staat het redelijk op zichzelf.
Reageer
avatar_H3nDri3
29 okt 2016 11:20
En de scheuren die in Coal Hill Academy zitten waaruit al dat enge gespuis komt, is natuurlijk uitgebreid uitgelegd in Doctor Who. In de eerste aflevering was er ook een verwijzing naar Clara Oswald en als je Doctor Who niet volgt weet je niet wie dat is. Het maakt op zich voor het volgen van Class niet veel uit, maar het is wel iets wat deze serie extra leuk maakt voor Doctor Who-fans.
Reageer
avatar_Hangmat
30 okt 2016 12:28
Hmm, misschien toch maar een aflevering proberen. Thanks for the info!
Reageer

Nieuwste recensies

Utopia (2020) - Seizoen 1 (Sneak Peek)

7.5

The Rain - Seizoen 3

8.5

Pennyworth - Seizoen 1 (DVD)

7

Commando’s - Eerste twee afleveringen

6

Himmelsdalen - Seizoen 1

5

I May Destroy You - Seizoen 1

9