Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Sam Blaauboer geeft "Attack on Titan - Seizoen 4 (eerste deel)" een 7.5.
Geschreven door Sam Blaauboer op 20 juni 2021.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Attack on Titan - Seizoen 4 (eerste deel)

Het welbekende verhaal van Hajime Isayama is in zijn laatste fase beland. Volg Eren Yeager, een Titan Shifter, in zijn zoektocht naar vrijheid.

Bijna zes maanden geleden begon Attack on Titan aan zijn laatste seizoen. En over ongeveer zes maanden wordt het laatste stuk van dat seizoen uitgezonden. Een perfect moment om een recensie te schrijven over het eerste deel van het laatste seizoen van Attack on Titan.

Seizoen vier begint met een enorme tijdsprong. Vier jaar om precies te zijn. Het seizoen begint met de oorlog tussen de Mid-East Allied Forces en Marley. In plaats van het seizoen te openen met het vertrouwde team van Eren, Mikasa en Armin, begint het met de ‘Warrior Candidates’ (kandidaten om de Power of the Nine Titans te erven) Falco Grice (Natsuki Hanae, Kamisama ni Natta hi), zijn oudere broer Colt (Masaya Matsukaze, King's Raid: Ishi wo Tsugu Mono-tachi), Gabi Braun (Ayane Sakura, Vlad Love), Udo (Ayumu Murase, Welcome to Demon-School, Iruma-kun) en Zofia (Yûmi Kawashima, Beibo suteppu). Het zijn Eldische soldaten die vechten voor Marley. Tijdens deze tijdsprong is de wereld behoorlijk veranderd. De Titans zijn uitgeroeid op Paradise Island en ze zijn een mindere bedreiging geworden. Maar zoals Eren aan het einde van seizoen drie zei, de vijand bevindt zich aan de andere kant van de zee. En daar begint seizoen vier echt.

Attack on Titan
© MBS


Het verhaal blijft wederom trouw aan het bronmateriaal, de Manga. Er zijn echter hier en daar veranderingen doorgevoerd om het hele verhaal in één (deel van het) seizoen te laten passen. Helaas zorgt dit ervoor dat het eerste deel van het laatste seizoen gehaast aanvoelt. Helaas verliest de anime hiermee ook de magie van de Manga, die vooral lag in de sterke één paneel afbeeldingen. Dat is jammer, omdat sommige van de sterkste elementen van Attack on Titan afkomstig zijn van deze panelen.

Dit seizoen nam MAPPA de animatie van de anime over. Dat werd eerder gedaan door WIT studio. Dit leidde tot een aantal grote veranderingen in stijl, vooral de manier waarop de Titans worden getoond. WIT gebruikte een klassieke manier om de Titans te animeren. MAPPA daarentegen schakelde over naar CGI. Iets wat volgens mensen kan duiden op een goedkopere anime. Persoonlijk moest ik me aanpassen aan deze nieuwe stijl, maar uiteindelijk heb ik er vrede mee gesloten. Hoewel ik de oudere animatie aantrekkelijker vond, kan ik er natuurlijk niets aan veranderen.

Attack on Titan
© MBS


Het was duidelijk dat dit seizoen gehaast was.

Het was duidelijk dat dit seizoen gehaast was. Een reden waarom WIT niet doorging met de anime was vanwege een vreselijk schema dat ze kregen. Hoewel dit gevolgen had voor het totale verhaal, waren de elementen die het hardst werden getroffen de sub-thema’s, die werden verwijderd ten gunste van het overkoepelende geheel. Dit vond ik zelf niet heel erg. In de Manga voelde het soms alsof het verhaal te veel plotpunten had. In de anime werden ze herwerkt, ergens anders in het verhaal geplaatst of volledig verwijderd. Het maakte het verhaal veel begrijpelijker. Hierdoor konden nieuwe personages ook beter schitteren en gaf het verhaal ons een algeheel beter begrip van de Titans en de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Maar om de wereld van Attack on Titan echt te begrijpen, raad ik aan om ook enkele oudere afleveringen opnieuw te bekijken.

Het verhaal van Attack on Titan nadert zijn einde. Hoewel seizoen 4.1 gehaast aanvoelde en de animatiestijl veel te wensen overlaat, hoop ik dat seizoen 4.2, het laatste deel, deze enorme anime weet te beëindigen met een prachtig geanimeerd en goed geschreven verhaal.

Van mij krijgt Attack on Titan seizoen 4.1 een 7,5
Video on youtube
Volg Attack on Titan
Vorige aflevering
The Dawn of Humanity
The Dawn of Humanity
04x28
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_TnTNL
21 jun 2021 08:36 -
Mooie recensie. Nog steeds een hele vette anime en kijk uit naar deel 2. Was eigenlijk van de veronderstelling dat dit het hele seizoen was... dus nog even geduld.
Reageer
Attack on Titan