13 Geboden

7.5 / 10
45 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6.5
Peter Rotthier geeft "13 geboden - Eerste aflevering" een 6.5.
Geschreven door Peter Rotthier op 13 september 2018.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

13 geboden - Eerste aflevering

Wekenlang werden de kijkers van VTM overspoeld met een teaser van 13 Geboden, de nieuwste misdaad-thriller serie van de grootste commerciële zender van Vlaanderen. De zender heeft wat Vlaamse fictie de voorbije jaren toch wel enkele pareltjes afgeleverd maar moest toch telkens een beetje onderdoen voor de fictie van eigen bodem die Eén, en de laatste jaren ook Vier, ons aanboden.

Afgaand op de teaser leek het wel alsof we deze keer te maken zouden krijgen met een echte topper waarin Marie Vinck (De Rodenburgs) en Dirk Van Dijck (Gevoel voor Tumor) de hoofdrollen vertolken.

Het wordt al vlug duidelijk dat de schrijvers van deze serie leentjebuur gespeeld hebben bij onze Scandinavische vrienden. 13 Geboden opent met een spectaculaire moord en laat ons naderhand langzaam maar zeker kennismaken met de twee voornaamste politiemensen die beiden geconfronteerd worden met hun eigen demonen.

Vicky De Graeve (Vinck) komt de rechercheurs van Aals versterken nadat ze ten gevolge van een auto-ongeluk niet meer in staat is om haar werk bij de elite-eenheid POSA naar behoren kan uitvoeren.

Peter Devriendt (Van Dijck) is een oudgediende die na een burn out zijn stek op het bureau opnieuw komt innemen. Hij is gescheiden en zijn dochter is zijn oogappel. Alleen het meisje profiteert flink van haar papa en staat geregeld op de stoep om hem enkele euro’s af te troggelen.

Toch lijkt het na afloop van deze eerste aflevering dat 13 Geboden nog moet loskomen als we de preview van aflevering twee moeten geloven.


Het duo wordt geconfronteerd met een eremoord op een zestienjarig Turks meisje dat zwanger blijkt te zijn. De kijker weet vanaf het begin wie de dader is. De moordenaar komt ook al vlug in het vizier van de politie maar zonder bewijs moeten ze de hem laten gaan.

Pas dan komt de aap uit de mouw, want 13 Geboden draait om een seriemoordenaar die de 10 geboden als leidraad gebruikt. Het eerste gebod ‘Bovenal bemin één God’ zorgt er pas aan het eind van aflevering één voor dat de serie echt op kruissnelheid lijkt te komen.

13 Geboden
© VTM


Na deze eerste aflevering moeten we echter besluiten dat de verwachtingen van de teaser absoluut niet ingelost worden. De eerste aflevering is vrij cliché te noemen en ook de gevoerde dialogen blijven veelal beperkt tot brave onderonsjes. Af en toe probeert men ook wat humor in de dialogen te stoppen maar die komt helemaal niet uit de verf. Gelukkig wordt er wel goed geacteerd en dat maakt toch al iets goed maar echt op het puntje van onze stoel gingen we niet zitten tijdens deze eerste aflevering.

Toch lijkt het na afloop van deze eerste aflevering dat 13 Geboden nog moet loskomen als we de preview van aflevering twee moeten geloven. Hopelijk gebeurt dat want anders zal 13 Geboden de geschiedenis ingaan als een doordeweekse misdaad-thriller die na uitzending al vlug een voetnoot zal worden in de geschiedenis van de Vlaamse series.
Volg 13 Geboden
Vorige aflevering
Episode 13
Episode 13
01x13
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
13 Geboden