Met goede acteurs, een interessant decor en veel spanning heeft Virdee alle ingrediënten voor een goede misdaadserie. Landen als Pakistan, Bangladesh en India waren in het verleden Britse koloniën. Door dit verleden zijn er in het Verenigd Koninkrijk grote gemeenschappen afkomstig uit deze landen. Een stad waar veel mensen met Aziatische wortels wonen is Bradford in Yorkshire. En die stad is het decor van de serie Virdee, gebaseerd op de boekenserie van Amit Dhand.
De hoofdpersoon is rechercheur Harry Virdee (Staz Nair) die te maken krijgt met een seriemoordenaar die het op mensen uit Aziatische gemeenschappen gemunt heeft. Tegelijkertijd heeft hij een conflict met zijn sikh-familie, die er grote moeite mee heeft dat zijn vrouw moslima is. Terwijl Harry’s problemen op zowel werk- en privégebied steeds groter worden, blijken deze zaken al snel op onverwachte wijze met elkaar verbonden te zijn.
Virdee bevat de spanning die je van een serie als deze kunt verwachten
Virdee heeft alles wat je van een goede misdaadserie van de BBC kunt verwachten. Als eerste een flinke dosis spanning. Hoewel de eerste aflevering vrij rustig begint en de familieruzie interessanter lijkt dan de moordzaak, neemt het tempo, en daarmee de spanning, naarmate het seizoen vordert steeds verder toe. Elke aflevering eindigt met een stevige cliffhanger. Het verhaal zit prima in elkaar, al hebben we dit soort kat-en-muisspelletjes tussen een agent en een seriemoordenaar vaak genoeg gezien in andere misdaadseries.
Maar erg is dat niet, want Virdee heeft genoeg andere kwaliteiten, waaronder de cast. Staz Nair is goed gecast als Harry Virdee, al vond ik sommige andere acteurs een stuk beter. Vooral Aysha Kala en Kulvinder Ghir, die respectievelijk zijn vrouw Saima en zijn vader Ranjit spelen, zijn sterk. Zij weten in hun verhaallijn het conflict tussen Harry’s familie en zijn schoonfamilie heel goed te laten zien. Ook doet Vikash Bhai het erg goed als Harry’s criminele zwager, met wie hij een ongemakkelijk verbond moet sluiten. Daarnaast spelen Ramon Tikaram en Andi Jashy twee vermakelijke schurkenrollen.
Deze serie geeft een interessant beeld van de Brits-Aziatische gemeenschappen
Virdee slaagt er ook goed in een multiculturele samenleving te laten zien. Deze hoek van de (Britse) samenleving zie je niet vaak in dit soort series. Ondanks dat de serie zowel qua toon als qua aankleding erg donker is, laat men met de diversiteit aan culturen en kleurrijke tradities nog wat lichtpuntjes zien. Men laat goed zien dat de Aziatische gemeenschappen geen homogene groep zijn, maar dat er tussen en binnen deze groepen veel diversiteit is. In een genre dat overspoeld wordt met veel series die erg op elkaar lijken, weet Virdee zich hiermee goed te onderscheiden.
Als je van Britse misdaadseries houdt, dan is Virdee zeker een aanrader. Hoewel we vaker een kat-en-muisspel tussen een moordenaar en een agent zien, weet Virdee zich goed te bewijzen dankzij genoeg spanning, goede acteurs en een interessant beeld van de Aziatische gemeenschappen in Bradford. De BBC heeft op het moment van schrijven nog niets bekend gemaakt over een eventueel tweede seizoen, maar het einde laat genoeg ruimte over voor een eventueel vervolg. Ook bestaan er meer boeken over Virdee, en ik hoop dat we ook deze op het kleine scherm mogen zien.
Over de auteur, Hessel Hoekstra
Hessel is bioloog en kan vol passie vertellen over planten, dieren en alles wat leeft. Waar hij ook veel over kan vertellen zijn series. Als recensent voor MijnSerie kan hij zijn liefde voor series uitstekend combineren met zijn passie voor schrijven. Hij houdt van series van alle genres uit alle landen, maar heeft een zwak voor Britse series. Zijn favoriete series zijn Doctor Who, His Dark Materials en Line of Duty. Zijn favoriete boom is de zomereik.