Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Ron Schoonwater geeft "Mr Bates vs The Post Office - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Ron Schoonwater op 15 februari 2024.
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Mr Bates vs The Post Office - Seizoen 1

Mr Bates vs The Post Office geeft een indringend en onthutsend beeld van de strijd van gewone mensen tegen een niet welwillende overheid en ICT bedrijf.

In Nederland kennen we de incidenten rondom de schadeafhandeling in Groningen en de toeslagenaffaire. In Groot Brittannië kent men een vergelijkbaar schandaal. Hier gaat het om The Post Office die door het ondeugdelijke computerprogramma Horizon veel filiaalhouders in enorme problemen helpt. De overheidsdienst weet de filiaalhouders al snel in enorme schulden te steken en hen in staat van beschuldiging te stellen. Een flink aantal van hen wordt zelfs veroordeeld. Niemand stelt het computerprogramma verantwoordelijk. Sterker nog, de leverancier van de software en de overheid gaan er ondanks alle signalen vanuit dat het systeem foutloos is.

Pas na het uitzenden van deze serie kwam de massale verontwaardiging op gang.

Het pijnlijke aan Mr Bates vs The Post Office is dat mensen wel snel in de problemen gebracht worden maar dat het meer dan twintig jaar aan strijd kost voordat er erkenning komt voor de slachtoffers. Deze miniserie heeft daar voor een belangrijk deel aan bijgedragen. Pas na het uitzenden van deze serie kwam de massale verontwaardiging op gang. Daarvoor was het de ongelijke strijd van een groep gewone mensen tegen twee machtige instituten.

Mr Bates vs The Post Office
© ITV1


Het is een verbeten strijd waarin de vasthoudende Alan Bates (Toby Jones, The Secret Agent) een centrale rol speelt. Zijn eigenwijze houding zorgt ervoor dat hij andere gedupeerden meekrijgt in de strijd. Daarnaast weet hij na lang aanhouden ook juristen en politici voor zijn zaak te winnen. Niet dat daarmee een snelle oplossing voorhanden is. Zo heeft de pers liever aandacht voor de smeuïge verhalen en minder voor het verhaal achter de slachtoffers. Het maakt dat de meeste mensen in Groot Brittannië de gedupeerde filiaalhouders als criminelen blijven zien. De gevolgen zijn desastreus. Een aantal filiaalhouders pleegt namelijk zelfmoord. Anderen worden een diep emotioneel ravijn ingestort.

Deze miniserie laat perfect zien hoe mensen tussen de raderen van de macht verpulverd kunnen worden.

Mr Bates vs The Post Office geeft een integer en intiem beeld van degenen die hierdoor geraakt zijn. Er is een sterrencast opgetrommeld om dit zo perfect mogelijk in beeld te brengen. Het levert kwaliteit op. Verder hebben de makers besloten om alle teksten die de mensen achter Horizon en The Post Office in de openbaarheid uitspraken letterlijk over te nemen. De miniserie geeft daarom een uitstekend beeld van deze strijd van David tegen Goliath.

Deze miniserie laat perfect zien hoe mensen tussen de raderen van de macht verpulverd kunnen worden. Een overheid die er voor mensen moet zijn kiest eerder voor macht en daarmee samenhangende lobby's van invloedrijke bedrijven. Een ongelijke strijd die, helaas na heel veel leed en tijd, toch gewonnen kan worden door de underdog. Met deze uitkomst krijgt dit trieste verhaal toch nog een hoopvol einde.
Video on youtube
Volg Mr Bates vs The Post Office
Vorige aflevering
Episode 4
Episode 4
01x04
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_tweemaalh
15 feb 2024 21:47 -
Ik ben er deze week mee begonnen en ik heb nog één aflevering te gaan. Erg goede serie
Reageer
avatar_Flash
16 feb 2024 15:34 -
Ik kende het verhaal ook niet totdat ik de serie keek. Bizar wat daar gebeurd is. Serie is erg goed.
Reageer
avatar_Futsudo
21 feb 2024 16:41 -
Ook ik ken het verhaal niet maar door deze recensie, de reacties en beoordelingen is mijn interesse gewekt.
Reageer
Mr Bates vs The Post Office