Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Jan Brugman geeft "Yellowstone - seizoen 1-5" een 9.
Geschreven door Jan Brugman op 8 juni 2024.
Leuk?
14
0
Bekijk stemmen

Yellowstone - seizoen 1-5

Voor Yellowstone is door SkyShowtime veel reclame gemaakt. Billboards sierden het straatbeeld en er waren reclamespots op radio en TV. Omdat ik niet veel op heb met westerns was niet direct mijn belangstelling gewekt.

Dat veranderde al snel toen ik, enigszins verleid door de reclame, begon te kijken. Het speelt zich af in de huidige tijd maar er is wel degelijk sprake van een flinke dosis westernsfeer. De gemiddelde inwoner van Montana wordt met een cowboyhoed op geboren, is grofgebekt en allesbehalve progressief. Het eerste wat me opviel was de prachtige leader, de beelden laten direct het scenario zien waar de serie zich afspeelt en welke tegenstellingen er zijn. De muziek gaat na een paar afleveringen in je hoofd zitten.

Het draait om de ranch Yellowstone in de prachtige staat Montana. Een typische “fly-over state” waar men niet veel op heeft met het decadente New York en de hippies uit Californië. Het landschap is adembenemend met middelgebergte, riviertjes en beekjes, weidse uitzichten en runderen, heel veel runderen. Het landschap wordt veel in beeld gebracht en is een belangrijk thema in de serie. De tegenstelling tussen de “blue collar” bevolking van het binnenland en de progressieve wokies uit de kuststaten vormt een rode draad in de serie.

De Yellowstone ranch van de familie Dutton wordt in zijn voortbestaan bedreigd vanwege opkomend toerisme, ontginning en grootschalige bouwprojecten. Er is ook een nabijgelegen indianenreservaat geleid door Thomas Rainwater (Gil Birmingham). Hij is naast leider van de native community ook eigenaar van een casino. Er zijn gemeenschappelijke belangen, de indianen hechten veel waarde aan de natuur en de oorspronkelijke staat van het gebied, bovendien is zoon Kacey Dutton (Luke Grimes, Brothers & Sisters) getrouwd met Monica (Kelsey Asbille, Fargo). Zij is afkomstig van het reservaat.

Yellowstone (2018)
© Paramount network


John Dutton, de stamhouder van de Dutton familie, wordt gespeeld door Kevin Costner. Hij heeft, in navolging van Nicole Kidman (Big little lies, The undoing) Reese Witherspoon (Big little lies, Walk the line) en Matthew McConaughey (True Detective), het witte doek (tijdelijk) verruild voor het kleine scherm. Zijn acteerprestaties zijn onberispelijk. Maar dé hoofdrol wordt gespeeld door de Engelse actrice Kelly Reilly (Above Suspicion), zij speelt Beth Dutton, dochter van John Dutton, Deze rol verdient eigenlijk een aparte recensie. Wat een wijf! Ik mag van Beth 'wijf' schrijven, dat vindt ze een geuzennaam. Door enkele traumatische gebeurtenissen in het verleden is ze een vrouw geworden die je het best kan omschrijven als een kat die je niet zonder handschoenen kan oppakken. En dan druk ik me nog uiterst voorzichtig uit.

Indrukwekkend en enigszins humoristisch is de scène waarin ze na het overleven van een bomaanslag naar buiten loopt om een sigaretje te roken, totaal verminkt en onder het bloed. Ze loopt vrijwel de hele serie met verwondingen door het beeld door het constant knokken met cowboys, hippies en ander gespuis wat in de weg loopt. Eerdergenoemde Kacey Dutton heeft een “Sons of Anarchy"-uiterlijk, maar de personages uit Sons of Anarchy zijn watjes vergeleken met de rauwe cowboys van Montana. Prachtig voorbeeld hiervan is een scène waarin een motorbende uit Californië Montana bezoekt om wat rotzooi te schoppen... Slecht plan!

De Dutton ranch is een plek waar verschoppelingen, wezen en ex-gevangenen een thuis vinden als cowboy. Daar zitten echter wel verplichtingen aan verbonden. Mooi voorbeeld daarvan is Rip Wheeler, gespeeld door Cole Hauser (Rogue). Ik heb zelden iemand gezien die zo’n loyaliteit vertoont naar zijn redder John Dutton. Of Jimmy Hurdstrom, gespeeld door Jefferson White (Blindspot), die als pet-dragende loser wordt opgeleid tot stoere cowboy. Dan zoonlief Jamie Dutton (Wes Bentley, American Horror Story), die constant in elkaar wordt geslagen door Beth. Als advocaat van de familie, hij is overduidelijk geen cowboy, zit tussen twee werelden in.

De serie is rauw maar tegelijkertijd warm, weemoedig en ontroerend. In alle opzichten straalt de kwaliteit ervan af. Een serie om niet snel te vergeten en die bij mij in het beperkte lijstje “later nog een keer kijken” terecht is gekomen. Een dikke 9 voor deze Yellowstone….
Volg Yellowstone (2018)
Vorige aflevering
A Knife and No Coin
A Knife and No Coin
05x08
Leuk?
14
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_RonSchoonwater
08 jun 2024 21:10 -
Leuke en goede recensie. Een klein puntje is dat de serie op SkyShowtime staat en niet op Disney. Ik neem daarom aan dat Disney er geen reclame voor heeft gemaakt 😉
Reageer
avatar_Neptunus1122
08 jun 2024 22:35 -
Aha, ik was in de veronderstelling dat het Disney was Ron, en nu je het zegt, tis ook geen Disney serie eigenlijk........
Bedankt voor het compliment, more to come........
Reageer
avatar_Olga2000
10 jun 2024 15:54 -
Ik heb niks met cowboys, maar deze serie OMG! Zowel plotlijnen als acteerprestaties zijn buitengewoon. Absoluut must see!
Reageer
Yellowstone (2018)