Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9.5
Peter Rotthier geeft "The Night Of - Seizoen 1" een 9.5.
Geschreven door Peter Rotthier op 18 september 2016.
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

The Night Of - Seizoen 1

Enkele weken terug las ik hier op de site een reactie over de zevende aflevering. De schrijver vond de desbetreffende aflevering pure kunst. Ondanks het feit dat ik, zoals jullie eerder al konden lezen, een beetje sceptisch was na het bekijken van de pilot, kan ik de lezersreactie alleen maar beamen. The Night Of is over de hele lijn kunst met een grote K. En dat is nu net het probleem met KUNST; you love it or you hate it.

Het verhaal van deze achtdelige serie behelst het gehele gebeuren rond de moord op een jong meisje. De voor de hand liggende verdachte is de van Pakistaanse ouders afkomstige student Nazir Kahn (Riz Ahmed), die tijdens een avondje uit de dame oppikt en haar enkele uren later, na een drugs- en seksfeestje, dood terugvindt.

In paniek vlucht hij weg en in zijn haast begaat hij een verkeersovertreding en wordt hij aangehouden. De agenten die hem staande houden, krijgen echter de oproep binnen van de moord en zo belandt Nazir op het politiebureel waar ze hem fouilleren en een bebloed mes vinden.

Terwijl hij in de politiecel zit maakt Nazir kennis met advocaat Jack Stone (een rol die aanvankelijk door James Gandolfino, bekend van The Sopranos, gespeeld zou worden, maar na zijn dood werd overgenomen John Turturo). Stone is een advocaat die zijn cliënten oppikt via metro-advertenties of gewoon op het politiebureau zelf. Daarnaast heeft hij last van diverse allergieën; vooral zijn voeten moeten het ontgelden.

Het onderzoek naar de moord wordt gevoerd door Sgt Box (Bill Camp, Damages). Box is een doorwinterde agent die op enkele weken van zijn pensioen staat. De bewijslast tegen Nazir is torenhoog en voor hem en de officier van justitie Helen Weiss (Jeannie Berlin,Columbo) is er dan ook geen enkele reden om de zaak verder te onderzoeken, ook al blijft Nazir zijn onschuld uitschreeuwen.

Als het proces begint, herken je de brave Nazir uit aflevering één nog nauwelijks met zijn geschoren hoofd en zijn tattoos.


Nazir belandt dus in de gevangenis, waar hij onder de hoede genomen wordt door Freddy (Michael Kenneth Williams, Hap And Leonard). Terwijl Box en Weiss de bewijslast verzamelen krijgt Stone hulp van de Pakistaanse Chandra Kapoor (Amara Karan, Kidnap And Ransom) om de verdediging van Nazir op te bouwen.

The Night Of is een drama dat zich aanvankelijk lijkt te ontpoppen als een op het moordonderzoek gerichte reeks. Naar gelang de serie vordert, wordt de aandacht meer en meer gericht op het werk van de advocaten om uiteindelijk te eindigen in een rechtbankdrama. De kijker krijgt dus alles mee: van de gebeurtenissen voor de moord tot en met de uiteindelijke uitspraak.

Tussendoor zien we welk effect het gevangenisleven op Nazir heeft. Als het proces begint, herken je de brave Nazir uit aflevering één nog nauwelijks, met zijn geschoren hoofd en zijn tattoos.

The Night Of is op zeer indrukwekkende manier gefilmd. Hoewel de opnamen in kleur zijn, wordt er heel veel gebruik gemaakt van grijstinten door middel van de kledij van de personages en de omgevingen waarin gefilmd wordt. De conversaties tussen de personages zijn ook van een hoog niveau, maar je moet er wel met de volle 100% je aandacht bijhouden, want ondanks het dramatische verhaal, zit er heel wat onderhuidse zwartgallige humor in deze reeks. Turturo moet zowat de rol van zijn leven gespeeld hebben als Jack Stone maar ook de anderen vallen op door hun sobere maar efficiënte spel.

Wie van snelle series houdt, laat The Night Of beter links liggen, want alles wordt zeer traag opgebouwd. Ondanks dat wordt de spanning steeds verder opgebouwd en als kijker wordt je steeds nieuwsgieriger omdat je wilt weten of Nazir de dader is. Wordt hij veroordeeld of gaat hij vrijuit? Tot op het eind houden de makers je in het ongewisse en zelfs dan nog zullen er mensen zijn die twijfelen aan de uitkomst.

Let ook eens op het sublieme laatste shot van deze reeks. KUNST met een grote K!!!
Volg The Night Of
Vorige aflevering
Part 8: The Call of the Wild
Part 8: The Call of the Wild
01x08
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_CC11
18 sep 2016 19:44 -
Ik blijf er bij dat dit zonder enige twijfel de beste nieuwe serie van 2016 is en één die elke echte serieliefhebber moet gezien hebben.

Waar ik doorgaans, tot spijt van sommige mensen, altijd een duidelijke mening heb moet ik eerlijk bekennen dat ik bij deze serie er voor mezelf niet ben uitgekomen voor wat betreft schuld of onschuld.
Dat én de glansprestatie van John Turturo maken dat deze serie zich moeiteloos in mijn top 10 aller tijden heeft geplaatst.

Nu maar hopen dat de geruchten over een tweede seizoen ooit nog werkelijkheid worden.
Reageer
avatar_DavidPrice
19 sep 2016 00:43
Volkomen mee eens. De intensiteit is prachtig.
Reageer
avatar_Olga2000
22 sep 2016 17:26 -
Ja, dat laatste shot bracht mij zowat in tranen. John Turturo is de held van de serie. Walgelijk en magnifiek tegelijk. Dat is een serie die je gezien moet hebben!
Reageer
avatar_Gibbs
25 sep 2016 07:27 -
Inderdaad KUNST met een grote K!!! Wat een subliem camerawerk nog nooit heb ik een serie gezien met zoveel oog voor detail. Tot inderdaad het indrukwekkende laatste shot.
Reageer
The Night Of