Modus

7.6 / 10
45 min
Misdaad, Thriller
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6
Aldina Bronckers geeft "Modus - Seizoen 1 (DVD)" een 6.
Geschreven door Aldina Bronckers op 20 maart 2016.
Leuk?
2
2
Bekijk stemmen

Modus - Seizoen 1 (DVD)

Een Zweedse crime serie, dat lijkt mij wel wat. Vooral nadat laatst mijn oog op de term Nordic Noir is gevallen. Die term houdt samengevat in: keiharde vrouwen, een ijzig donker landschap, directe mensen en politieke kwesties. Kortom, prima kijkvoer. Overigens hoor ik in mijn omgeving vaak goede reacties op Scandinavische series. Een aantal jaar geleden heb ik The Killing gezien maar verder kijk ik nauwelijks tot geen soortgelijke series. Om mijzelf meer thuis te brengen in dit genre, ben ik van start gegaan met Modus seizoen 1.

Modus, een verhaal gebaseerd op het boek ‘Wees Niet Bang’ van Anne Holt, gaat over de Zweedse Inger Johanne Vik (Melinda Kinnaman, Mitt liv som hund). Ze is een kille profiler en moeder, die samen met haar autistische dochter Stina (Esmeralda Struwe, Modus) betrokken raakt bij een moordonderzoek. Dit gebeurt allemaal tijdens de kerstperiode in Zweden. Inger Johanne staat de recherche bij, ontmoet hier Ingvar (Henrik Norlén, Min lylla sister) en helpt bij het oplossen van het toenemende aantal brute en verontrustende moorden. Al snel ontdekt ze een patroon en gaat de zoektocht naar de moordenaar van start…

© TV4

Op visueel gebied scoort Modus flink wat punten. Het camerawerk is prima en de beelden zijn prachtig. Waarschijnlijk doet een winters Zweden, inclusief sneeuw en een caravan in bos, het altijd wel goed, maar de sfeer is uitstekend getroffen. Verder worden er sociale en politieke thema’s aangesneden. De Zweedse crime serie roept onder andere vragen op over liefde, politieke kwesties en religie.

Inger Johanne Vik is een kille profiler en moeder, die samen met haar autistische dochter Stina betrokken raakt bij een moordonderzoek.

Er zijn echter ook kritische punten om te bespreken. De verhaallijnen zijn traag, net iets té traag als je het mij vraagt, en er komen steeds weer nieuwe personages bij. De vraag is of deze daadwerkelijk iets toevoegen? Is het niet beter om ergens de focus op te leggen? Modus lijkt een grote warboel en de opzet komt dan ook rommelig over. Vooral de Amerikaanse sekte-achtige toestanden en scènes zijn vergezocht waardoor het plot op sommige momenten zwak aanvoelt. Daarnaast zijn deze scenes enorm ‘awkward’ om naar te kijken, vooral als er iemand zijn mond open doet en spreekt. Tenenkrommend!

Mooie beelden, interessante thematiek maar in het script zitten toch een aantal slordige, losse eindjes waardoor het plot op momenten zwak aanvoelt. Modus is een aardige serie en zorgt zeker voor een vermakelijke avond op de bank. Voor mij is het echter geen topper.
Volg Modus
Vorige aflevering
Episode 8
02x08
Leuk?
2
2
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Bancroft - Seizoen 2

8

High Fidelity - Eerste aflevering

7

The Magicians - Seizoen 3 (DVD)

8.5

World on Fire - Seizoen 1

8

Spinning Out - Seizoen 1

8.5

Hunters (2020) - Eerste vijf afleveringen

9.5