Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9.5
Peter Rotthier geeft "La Trêve – Seizoen 1" een 9.5.
Geschreven door Peter Rotthier op 11 april 2017.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

La Trêve – Seizoen 1

La Trêve is een Franstalige televisiereeks van de Belgische zender RTBF, de Franstalige tegenhanger van de Vlaamse VRT (Eén, Canvas en Ketnet). De Walen hebben duidelijk hun licht op gestoken bij de concurrentie en daar hun eigen Ardeense crime noir van gemaakt.

La Trêve speelt zich af in het dorpje Heiderfeld bij de rivier de Semois. Wanneer de in Heiderfeld opgegroeide inspecteur Yoann Peeters (Yoann Blanc, Station Horizon) terugkeert naar zijn geboortedorp en zijn nieuwe woning aan het inrichten is, wordt er aangebeld door de plaatselijke politie-inspecteur Sébastian Drummer (Guillaume Kerbush,Typique). In de buurt is namelijk net het lijk gevonden van een Afrikaanse voetballer die actief was bij de plaatselijke voetbalclub. Drummer vraagt aan de ervaren Peeters om hem te assisteren bij het onderzoek.

La trêve
© La Une


Aanvankelijk lijkt het dat Driss Assani (Jérémy Zagba, Black) zelfmoord gepleegd heeft door van een brug over de rivier naar beneden te springen. Peeters merkt echter dat er een aantal dingen niet klopt en start een uitgebreid onderzoek.

Tijdens dat onderzoek komen er heel wat geheimen boven water over verschillende van zijn dorpsgenoten. Zo blijkt een aantal mensen geregeld SM-sessies te houden op een boerderij, is de plaatselijke voetbalclub betrokken bij omkooppraktijken en ook politiek roert er een en ander in het dorp. Er zijn namelijk plannen om een stuwdam te bouwen maar de (zelf)moord van Driss zou roet in het eten kunnen gooien.

De Walen hebben duidelijk hun licht op gestoken bij de concurrentie en daar hun eigen Ardeense crime noir van gemaakt.



Het wordt Peeters en Drummer dan ook niet makkelijk gemaakt om de waarheid rond het schielijk overlijden van de Afrikaanse voetballer annex vluchteling boven te spitten. De onderzoekers worden flink tegengewerkt en hoe verder ze zich verdiepen in de zaak, hoe meer doden er vallen.

De reeks focust verder op het verhaal van Driss en hoe hij in Heiderfeld terecht is gekomen. Peeters zelf, die in Brussel op een zijspoor werd gezet na een inschattingsfout waarbij zijn vrouw om het leven kwam, loopt in het dorp zijn jeugdliefde tegen het lijf en de liefde van toen is nog steeds niet uitgeblust. Hij moet ook zijn puberende dochter in het gareel zien te houden en dat is ook niet direct een sinecure.


La trêve
© La Une



Een opmerkelijk gegeven en een rode draad doorheen de afleveringen van deze reeks zijn de gesprekken die Peeters heeft met de psychiater. Die leiden uiteindelijk naar een climax aan het eind van de reeks zodat je als kijker begint te twijfelen over de eventuele dader die je in het vizier hebt. Uiteindelijk draait het verhaal helemaal anders uit dan je verwacht en komen de makers op de proppen met een dader die niemand, maar dan ook niemand zal verwachten.

Alleen al de uitkomst van deze reeks en de spanning die tien afleveringen lang als een mist over de serie hangt, maakt van La Trêve een topreeks in zijn genre die zonder probleem de concurrentie aankan met zijn Scandinavische tegenhangers.
Volg La trêve
Vorige aflevering
Aflevering 10
Aflevering 10
02x10
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_Ivanho
13 apr 2017 06:58 -
Is inderdaad een topreeks. Men kan zich meten aan de "grote" scandinavische toppers zoals THe killing, The bridge, Johan Falk,
Reageer
avatar_anonymous
15 apr 2017 01:25 -
Ik vond het zeker een goede serie. Spannend, interessant, visueel sterk, super muziek en bovenal leuk. Acteerprestaties zeer uiteenlopend. Het verhaal heeft in mijn ogen veel potentie maar rammelt, enkele elementen zijn ongeloofwaardig/absurd en niet alle personages zijn even sterk. In vrijwel alle opzichten doet deze serie mij dan ook sterk denken aan het Britse Broadchurch en juist niet een Scandi Noir (kijktip uit Canada: Cardinal). Al met al heeft La Trêve mij verrast en doet deze serie niet onder voor vele andere crimi/thriller series.
Reageer
La trêve