Gran Hotel

8.3 / 10
75 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Jos Herbrink geeft "Grand Hotel - Seizoen 1 (DVD)" een 7.5.
Geschreven door Jos Herbrink op 17 april 2015.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Grand Hotel - Seizoen 1 (DVD)

Het gebeurt mij regelmatig dat ik, na het zien van een serie die mij uitermate goed bevallen is, op zoek ga naar iets kwalitatief gelijkwaardig is. Een zoektocht die uiteraard in 99% van de gevallen op niets uitdraait, anders had ik de oorspronkelijke serie niet als uitermate goed bestempeld. Maar het gevoel, de sfeer en de ‘boodschap’ die een goede serie vaak in het gemoed achterlaat, schreeuwt dan als het ware om een soort encore, een toegift, een cooling down. Series als The Wire, Justified, The Shield en The Sopranos blijven uniek en dien je gewoon repeterend te kijken als rechtgeaarde fan. Daar past geen substituut of vergelijking.

Toch heb ik een serie ontdekt die vrij aardig het plezier dat mensen beleven aan een serie als Downton Abbey zou kunnen verlengen c.q. verleggen. Ik heb het over de Spaanse serie Gran Hotel (Grand Hotel). We schrijven het jaar 1905. Rijk was echt rijk en arm was echt arm. De diepten en hoogten van de menselijke ziel waren voor beide groepen echter hetzelfde. Hetgeen ook mooi uitgebeeld wordt in deze serie over het luxueuze Gran hotel nabij het Spaanse stadje Castaloa, met gasten die er verblijven, de mensen die er werken, maar vooral de familie van eigenaren.

Julio Olmedo (Yon Gonzalez, Rage) komt er tijdens een bezoek aan zijn zus, die werkzaam is in het hotel, achter dat zij is verdwenen. Hij besluit als kelner in het hotel zijn eigen onderzoek uit te zetten naar de toedracht van haar verdwijning. De feitelijke bazin van het hotel en almachtig familie figuur Dona Teresa Alarcon (Adriana Ozores, Hector) waakt echter als een peetmoeder over het hotel, de medewerkers, de gasten, de familie en alle geheimen die daar bij horen. Haar dochter, de wonderschone Alicia Alarcon (Amaia Salamanca, Paranormal Xperience) trekt zicht het lot van Julio aan en ontwikkelt gaandeweg diepere gevoelens voor hem. Zij is de aanstaande bruid van de man die het hotel in naam bestiert.

Haar zus is de mening toegedaan dat haar man echter de scepter dient te zwaaien over het hotel. De rol van de eeuwige losbol en avonturier met een neiging tot het nemen van verkeerde besluiten is weggelegd voor de zoon van Dona Teresa. Als er een heuse inspecteur van de politie uit de grote stad arriveert, raken de ontwikkelingen in een stroomversnelling en komt Julio meer te weten over zijn zus, maar ook over andere personen die al een tijd niet meer zijn gezien in- of nabij het hotel. Terwijl dat alles speelt hebben de medewerkers ondertussen zo hun eigen besognes .

Grand Hotel is leuk vermaak voor een ontspannende avond. Alle clichés van een goede soap komen voorbij, zonder dat het storend wordt. In tegenstelling tot Downton Abbey wordt in deze serie een tijdsbeeld neergezet met een ‘detective verhaal’ als leidend thema.

Grand Hotel is in feite Downton Abbey meets Agatha Christie. Geen groots TV epos, maar zeker wel de moeite waard om eens even lekker te ontspannen, zonder er dommer van te worden. Daarvoor heeft de serie substantie genoeg. Tot dusver is er een seizoen op de Nederlandse markt verschenen. Er zijn echter drie seizoenen uitgebracht.
Volg Gran Hotel
Vorige aflevering
Episode 49
03x49
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_CC11
10 aug 2016 20:03 - 16 sep 2016 09:39
Na twee afleveringen te hebben gezien vind ik Grand Hotel in vergelijking met Downton Abbey eerder amateurtoneel of bouquetreeks voor beginners en goedgelovigen.
Ondanks mijn hoge verwachtingen bij het zien van de sfeervolle begingeneriek zakt dit "drama" daarna met een ongeziene snelheid in elkaar.
Dit is echt iets voor mensen die zonder nadenken alles slikken dat men hen voorschotelt.
Julio, de arme stakker die zijn zus gaat bezoeken stapt op de trein voor een rit van 600 km.
De steenrijke Alicia stapt niet alleen op dezelfde trein maar zit twee meter verder in dezelfde
wagon in tweede of derde klasse... Zal wel...
Ook al zitten ze zowat een halve dag praktisch naast elkaar, hem herkennen bij het eerste feestje wanneer ze hem (terug) ontmoet doet ze niet...
Het pak dat Julio draagt, en dat hij gestolen heeft, past niet alleen perfect het maakt hem ook meteen onherkenbaar voor andere mensen...
Laat ons zeggen dat Alicia wel een bril kan gebruiken.
Wie ook best een bril kan gebruiken is de verantwoordelijke voor het personeel die Julio ziet bij zijn aankomst aan het hotel, hem in het oog houdt terwijl hij de echte ober, wiens plaats hij ondertussen heeft ingenomen, wandelen stuurt maar die hem niet herkent zodra hij van uniform naar smoking wisselt, zelfs niet wanneer Julio hem aanspreekt bij het binnenkomen...
Best vreemd voor iemand die je een uur vroeger nog de les heeft gespeeld en Julio is de enige persoon in een omtrek van pakweg 50 km rond het hotel die een iets wildere haardracht heeft...
Een hoorapparaat zou dan weer van pas komen voor de vrouwelijke verantwoordelijke van het hotel.
Als Julio betrapt wordt op de vroegere kamer van zijn zus door haar kamergenote staan ze beiden
op normale toon tegen elkaar te praten wanneer er 20 cm naast hen op de deur wordt geklopt door haar chef.
Gelukkig is de vrouw stokdoof en heeft ze geen enkel vermoeden dat er meer dan één persoon
in de kamer aanwezig zou kunnen zijn.
Dat de "avonturen" van Julio, die niemand van het hotel eerder heeft ontmoet, kunnen plaatsvinden met het medeweten van sommige van zijn collega's is op zijn zachtst gezegd ook al lachwekkend.
Net zoals het feit dat Julio, ook al is hij nieuw onder het personeel, de enige lijkt te zijn die genoeg vrije tijd heeft om zowat de ganse dag op onderzoek uit te gaan...
Precies of men was zowat honderd jaar geleden heel soepel met het personeel in het hotelwezen...
Ondanks dat het er best wel mooi uitziet zit er onder de verpakking wat mij betreft enkel heel veel lucht.
Jammer, maar dit is gewoon ondermaats vertier.
Reageer

Nieuwste recensies

Doctor Doctor (2016) seizoen 1

7

Vikings - Seizoen 6 - Tweede deel

8

Marvel's Loki - Seizoen 1

8

The Walking Dead - Seizoen 10

7

The Flash (2014) - Seizoen 6 (DVD)

7

Swanenburg - Eerste aflevering

7.5