Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Henk Vernout geeft "Gotham - Seizoen 5" een 8.
Geschreven door Henk Vernout op 4 Mei 2019.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Gotham - Seizoen 5

Our story is over, old friend – Penguin

Na vijf jaar is het over en uit voor de Batman prequel Gotham. Het was een wilde rit waarbij de serie soms heel goed was, maar ook écht wel uit de bocht vloog. Seizoen vijf bestond ‘maar’ uit twaalf afleveringen. Pakte dit goed uit of juist niet? Heeft Gotham een bevredigend einde? En zien we nu éindelijk Batman?

Toen eenmaal bekend werd dat seizoen vijf het laatste seizoen zou zijn voor Gotham én dat het twaalf afleveringen zou hebben, was ik blij verrast. De kijkcijfers waren niet om over naar huis te schrijven, dus het was sowieso al tricky of er überhaupt nog een seizoen kwam. Maar dat seizoen kwam er dus en vind ik misschien wel het beste ooit.

[image-113436]

Seizoen vier eindigt met het feit dat alle bruggen rondom Gotham worden opgeblazen, waardoor er geen directe weg meer naar of uit Gotham is. De stad is compleet op zichzelf aangewezen, zo ongeveer alle Batman slechteriken zijn op dat moment in Gotham én het leger besluit niet te helpen. De stad verkeert in een precaire situatie en daar maken de schrijvers dit seizoen goed gebruik van.

Het beste aan de serie Gotham is (helaas) nooit Batman of James Gordon (Ben McKenzie) geweest en gelukkig weten de schrijvers dit ook. De uitblinkers van deze serie zijn de slechteriken. Of het nu gaat om The Joker (Cameron Monaghan), The Riddler (Cory Michael Smith) of Oswald Cobblepot (Robin Lord Taylor). Stuk voor stuk zijn dit gelukte versies van de befaamde tegenpolen van Batman.

Gotham
© FOX


Met name Robin Lord Taylor blijft uitblinken in zijn rol van Penguin. Het blijft een genot om naar te kijken, zeker als je hem combineert met Smith’s Riddler. Die twee zijn voor elkaar gemaakt.

De laatste aflevering van Gotham speelt zich tien jaar later af. Dit biedt ontzettend veel perspectief, maar de makers proppen zoveel plot in die laatste aflevering dat sommige dingen totaal niet tot uiting komen, en dat is zonde.

Zsasz: This city will never be what you want it to be, Jim. It's always going to belong to the bad guys, like me.
Toch kan ik zeggen dat ik, als kijker vanaf het eerste moment, tevreden ben over het einde van de serie. Het waren een aantal jaren met hoogte-, en ook zeker dieptepunten waarbij de toon van de serie steeds hysterischer werd. En dat werkte juist uitstekend. Toegegeven, de cinematografie van het laatste seizoen viel me tegen. Een aantal scènes zag er ook erg goedkoop uit, goedkoper dan normaal voor Gotham.

Was het een goede zet dat Gotham maar twaalf afleveringen had, dit seizoen? Wat mij betreft zeker. Vrijwel geen enkele ‘opvul’-aflevering maakt een seizoen eigenlijk beter. Heeft Goham een bevredigend einde? Zeker. Zien we nu éindelijk Batman? Tja, dat moet je zelf maar gaan zien! ;)

Een 8,0!
Volg Gotham
Vorige aflevering
Legend of Dark Knight: The Beginning...
Legend of Dark Knight: The Beginning...
05x12
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Flash
04 Mei 2019 14:46 -
Deel jouw mening volledig. Bij seizoen 5 weer zitten genieten tijdens het kijken, laatste aflevering vond ik ook wat minder.
Reageer
Gotham